„În jurul cozii” – podcastul în cadrul căruia câinii sunt la microfon
Organizația ROLDA România vă oferă de două ori pe luna podcastul dedicat câinilor, „În jurul cozii”. Podcastul poate fi găsit pe canalul de Youtube ROLDA România, la playlistul „În jurul cozii”. Scopul acestui podcast este acela de a atrage atenția asupra problemei câinilor abandonați din România, de a promova importanța sterilizării și de a promova educația în rândul iubitorilor de animale și nu numai. Au fost invitați de-a lungul timpului medici si tehnicieni veterinari, dresori de câini, psihologi, neurologi, salvatori de animale, dar și alții. Dacă nu știați deja, acesta este podcastul în cadrul căruia ne învârtim În jurul cozii, dar încercam să facem acest lucru cu folos.
Printre cele mai interesante ediții realizate s-au numărat „Când ești pregătit să adopți un câine?”, „În mintea criminalului. De ce ucid oamenii câini?”, „Cum educăm corect un câine?”, „Fața ascunsă a industriei de vânzare a câinilor din România”, „5 mituri ale sterilizării”, „Ce trebuie să faci dacă ești atacat de o haită de câini?”, dar și altele. Ne-am învârtit așadar la maximum „În jurul cozii”, dar am și aflat o mulțime de lucruri interesante.
Abandonul și sterilizarea
Au fost mai multe ediții în cadrul cărora am încercat să aflăm de ce abandonează oamenii câini? Am avut parte de mărturisiri interesante și chiar infricoșătoare. Am aflat că există în mediul rural, și nu numai, persoane care sunt în stare să abuzeze și să ucidă câinii.
De la un bărbat care își căuta fostul cățel pentru a-l ucide pentru că a murdărit o blană de iepure, oameni care abandonau fără milă câini pe un câmp, până la paznici de mall care au abuzat un cățel pentru că și-a permis să treacă prin fața intrării magazinului. Am încercat să aflăm și care este motivul pentru care unele persoane abuzează și ucid câinii? Răspunsul a venit din partea unui psiholog/sociolog, aflând printre altele că unele tradiții din România ne-au făcut să fim indiferenți în ceea ce privește violența față de animale.
Am încercat să aflăm și de ce majoritatea oamenilor nu înțelege cât de importantă este sterilizarea? Am aflat că unii nu sterilizează pentru că nu este creștinește, pentru că patrupedul nu va mai fi “bărbat” sau pentru că partea care oferea sterilizarea gratuită nu venea la domiciliu pentru a realiza procedura. Alții refuzau sterilizarea pur și simplu pentru că nu înțelegeau ce este și nici nu vroiau să afle. Am fost nevoiți să desfacem firul în patru și să punem un medic veterinar față în față cu cele mai răspândite mituri ale sterilizării. Surpriză! 90% dintre ele erau false!
Educația și puterea ei de a salva câinii
Educația are puteri nebănuite! În primul rând, atunci când vorbim despre câini educație înseamnă a cunoaște caracteristicile și nevoile animalului de care ai grijă! Nu poți să alegi un câine doar pentru că are ochii frumoși sau pentru că e cool să ai un câine de un anumit fel. Câinii nu sunt ființe care să te ajute să arați bine atunci când ieși la plimbare, câinii sunt ființe care au nevoi și care au nevoie de proprietari responsabili. Am discutat de mai multe ori despre aceste aspecte la “În jurul cozii” mai ales în edițiile în care a participat medicul specialist neurolog Sorin Nichita, un mare promotor al noțiunii de educație. În episodul intitulat “Relația dintre oameni și câini explicată de către un neurolog”, medicul explică de ce fără educație nu se poate face nimic.
În episodul “Cum educăm corect un câine? Sfaturile unui dresor cu o experiență de 25 de ani” am avut cu toții o revelație. Dresorul Szabo Zoltan a explicat că un cățel nu poate fi educat corect dacă proprietarul său nu este educat la rândul său! Zoltan explica, de asemenea, că școala sa de dresaj este una care educă în primul rând proprietarii și apoi câinii!
Din cauza lipsei de educație a oamenilor, foarte mulți căței din România suferă. Suferă pentru că nu au fost îngrijiți corespunzător, pentru că nu au fost sterilizați, pentru că nu au fost microcipați și lista exemplelor poate continua. “În jurul cozii” a militat si va milita în continuare pentru promovarea și implementarea noțiunii de educație, în toate formele ei.
Concluzii
“În jurul cozii” a avut parte și de ediții inedite în care s-au abordat subiecte ieșite din tipare. Amintim dintre ele: “Legătura inedită dintre copiii care au câini și fotbal”, “Cum gestionăm moartea animalului de companie? Sfaturile unui psiholog”, “Ce ar face Dumnezeu? Ar steriliza sau nu câinii?” Vor urma cu siguranță și alte episoade interesante care vor încerca să facă oamenii să constientizeze mai bine problema câinilor abandonați, în așa fel încât implicarea în rezolvarea acestei crize să fie mai mare.
Cum găsiti podcastul oferit de către ROLDA România? Foarte simplu! Căutând pe Youtube canalul ROLDA Romania, playlist “În jurul cozii”, pe TikTok, ROLDAorg și pe Facebook, ROLDA România. Haideți să ne învârtim “În jurul cozii” împreuna! E fun și educativ! Care dintre aceste episoade crezi că îți place mai mult?