Legătura dintre anxietatea câinilor și abandonul acestora

Dacă titlul acestui articol te-a convins să dai click și să arunci o privire asupra acestui subiect s-ar putea să te întrebi din start ce legătură are una cu alta? Ce legătură are anxietatea unui câine cu abandonul sau posibilitatea de abandon a unui cățel? Ei bine, nu doar că există o legătură, ci există o legătură foarte puternică. Conexiunea nu va avea, de exemplu, prea mult sens pentru o persoană care iubește cu adevărat câinii, dar pentru cineva care nu pune prea mult preț pe existența unui patruped, această conexiune poate fi extrem de importantă în luarea deciziei de a abandona animăluțul! Aflăm în aceste rânduri care este această legătură, dar nu putem face asta fără a înțelege pentru început ce este anxietatea de separare și ce se poate întâmpla dacă nu este tratată?

Semnalul anxietății de separare

Discutăm despre anxietatea de separare pentru că aceasta este forma de anxietate cea mai des întâlnită la căței. Am abordat subiectul în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Am analizat acest subiect în detaliu alături de medicul veterinar Rita Șomfalvi. Există mai multe tipuri de anxietate, dar dacă animăluțul tău trece prin așa ceva, șansele cele mai mari sunt să treacă tocmai prin acest tip de anxietate. Este interesant de precizat că această formă de anxietate nu poate fi reperată întotdeauna. Adică da, s-ar putea ca blănosul tău să sufere, iar tu să nu îți dai seama de acest lucru.

„Da, studiile arată că este una dintre cele mai des întâlnite tipuri de anxietate. Asta probabil pentru că este dată de lipsa proprietarului și de momentele în care animalului nu i se îndeplinesc nevoile pe care le are. Cum se manifestă diferă foarte mult pentru că poate și să treacă neobservată și atunci sunt probabil mai multe situații în care câinele suferă de anxietate, însă proprietarul nu percepe chestia asta. Sau poate să se manifeste prin comportamentele de autodistrugere, ros, automutilare, gălăgie sau alte lucruri pe care le face prin casă. Trebuie neapărat să discutăm cu un medic în prima faza, iar ulterior cu un dresor și să rezolvăm problema pentru că se poate agrava”, a explicat medicul veterinar la podcast.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm anxietatea?

Este clar că dacă îți iubești cățelul și dacă observi că ceva nu este în regulă cu el îl vei duce la medicul veterinar. Nu îl vei lăsa să sufere și nu vei aștepta ca problema să treacă de la sine. Ei bine, atunci când vine vorba despre anxietate urmările lipsei unui consult sau tratament veterinar pot să ajungă foarte grave. Atât de grave încât blănosul să nu mai fie așa cum era cândva.

Unde poate ajunge depinde mult de răbdarea părințiilor, cât și de modul în care se manifestă această anxietate. De cele mai multe ori discutăm fie să rămână la același stadiu, dar se poate și agrava. Daca nu o tratăm se întâmplă mai rar să se vindece de la sine. Dacă discutăm despre niște lucruri grave cum ar fi automutilarea sau distrugerile prin casă, înseamnă că discutăm de probleme de sănătate. Din păcate dacă această anxietate se dezvoltă și ajunge către un caracter agresiv al câinelui acesta poate fi abandonat sau se poate ajunge chiar și la eutanasie dacă nu mai poate fi reabilitat câinele”, a spus Rita Șomfalvi.

Concluzii

Da, exact aceasta este concluzia la care am vrut să ajungem. Și medicul veterinar confirmă că o anxietate netratată are capacitatea să determine unii proprietari să își abandoneze cățelul! De ce? Pentru că această categorie de proprietari (mai puțin educată în ceea ce privește universul canin) are impresia că patrupedul face doar probleme și că nu mai poate fi controlat. Ironia este că în aceste situații proprietarii nu realizează cum s-a ajuns de fapt în acest punct și nu realizează sub nicio formă care este contribuția lor în această problemă. Se merge pe principiul câinele este vinovat pentru tot, omul nu are cum să fie vinovat pentru că el este Omul!

Un câine a cărui anxietate de separare a ajuns într-un stadiu avansat este un câine a cărui nevoi principale au fost ignorate tocmai de către proprietarul său! În multe cazuri, proprietarul este ofensat chiar de consecințele neimplicării sale și pune rapid ștampila cu șablonul vinovat pe umerii cățelului! Așa este cel mai simplu după opinia ființei supreme a planetei! Câinele este abandonat, iar începând chiar cu a doua zi, omul are din nou liniște.

Ce se întâmplă apoi cu cățelul nu mai este important pentru fostul proprietar. Nu mai contează că tocmai el este cel care a adus câinele într-o stare gravă de anxietate și nu contează nici faptul că i-a oferit și lovitura de grație, abandonul!

Așadar, responsabilitatea îngrijirii unui câine nu poate fi gestionată de către oricine și asta nu este nicio problemă. Problema este că unele persoane nu înțeleg că patrupedul nu este o jucărie și că nu pot avea grijă singure de el. Poate ar fi bine ca oamenii să nu aducă în viața lor un câine dacă nu înțeleg ce este un câine, care sunt nevoile sale și mai ales dacă nu înțeleg că și cățelul are suflet!

Puteți urmări ediția integrală în care a fost invitat medicul veterinar Rita Șomfalvi, aici.