1998
Momente importante
Primul cățel salvat de Dana – Printz.
1999
Dana pune bazele primului grup de salvatori de animale din Galați.
2001
Prima celebritate care susține cauza noastră este Beatrice Welles, fiica celebrului Orson Welles (Beatrice este și acum susținătoarea noastră, făcând astfel parte din grupul celor mai longevivi suporteri).
2002
Din păcate, Printz moare din cauza unor complicații la ficat, Dana adoptă pe Boss, un câine de talie mare cu probleme de comportament . În același an, ROLDA încheie un protocol de colaborare cu un cabinet veterinar local pentru a desfășura campanii de sterilizare.
2003
A început construcția adăpostului “mic” ROLDA, situat în com. Smârdan.
2004
ROLDA a primit vizita jurnaliștilor revistei Animal People din USA la adăpost. În același an, Dana a fost invitată ca speaker la CHAMP, o conferință internațională de protecție a animalelor – conferința a avut loc în Orlando, Florida. Dana a călătorit peste ocean cu Bela, care a devenit primul câine adoptat în USA. Pe parcursul anului, construim 2 padocuri a câte 10 cuști , spații izolate termic, locuri de cazare pentru câinii salvați de pe străzi.
2005
Primul curs de instruire privind managementul unui adăpost absolvit la Dogs Trust în Anglia. A doua conferință unde Dana a participat ca speaker, organizată în San Diego, California; al doilea curs de instruire cu privire la managementul unui adăpost de câini, curs efectuat în California de catre Mike Arms, CEO la Helen Woodward Animal Center. În același an, ROLDA începe un protest online (dar și în media locală) împotriva uciderii a sute de câini pe platforma siderurgică Sidex, câini transportați cu bacul și aruncați peste Dunăre, în județul Tulcea.
2006
Fundația ROLDA este înregistrată ca organizație non profit în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătoria Galați. În același an, o echipă de filmare din USA a creat un documentar despre campania de sterilizare desfașurată de ROLDA într-o clinică veterinară din Galați. Ne-a vizita adăpostul Loretta Swit “Hot Lips” din serialul M.A.S.H. Medicul veterinar de la acea vreme a primit instruire la Mayhew în Anglia. A fost achiziționat terenul unde al doilea adăpost ROLDA va fi construit. Pe 4 Iulie este înființată ROLDA ca organizație non profit în USA sub denumirea Romanian League in Defense of Animals, Inc.
2007
Începe parteneriatul cu ArcelorMittal Galati și construirea celui de-al doilea adăpost ROLDA unde pot fi cazați sute de câini. ROLDA a acceptat să construiască și să administreze acest adăpost, deoarece la acel moment era singura alternativă să salvăm miile de câini de pe platforma siderurgică, în caz contrar fiind condamnați la moarte prin otrăvire sau alte metode brutale.
2008
8 padocuri (80 boxe, fiecare având 3m x 6m) funcționau la capacitate maximă pentru preluarea câinilor aflați în pericol în Combinat.
2008
–
2015
Un număr de aproximativ 10.000 câini (conform estimărilor Combinatului) au fost capturați, hrăniți, îngrijiți și o mare parte dintre ei adoptați. Folosind doar metode umane, ROLDA a reușit să reducă de la 10.000 la 1.000 numărul de câini comunitari de pe platforma siderurgică.
2010
Au fost construite ultimele 4 padocuri (40 boxe) din cele 12 existente în prezent pentru câinii din Combinat. A început renovarea primului adăpost și construirea unui puț de mare adâncime pentru o mai bună calitate a apei. Dana este invitată la o conferință în Elveția unde o cunoaște pe Lolita Morena, celebru activist care militează pentru drepturile animalelor. În următorii ani, Lolita are un impact puternic asupra proiectelor ROLDA.
2012
Este creată o filială și în Norvegia, denumită ROLDA Gatehunder fra Romania. Combinatul sponsorizează construirea clădirii care odată echipată corespunzător, va funcționa ca o clinică veterinară pentru animalele fără stăpân și abandonate. Adăpostul obține autorizația de funcționare din partea ANSVSA Galați si este înregistrat în TRACES. O echipă de la NRK, televiziunea națională norvegiană vizitează adăposturile.
2013
Prima vizită a Lolitei Morena la adăposturile ROLDA. În același an, Lolita organizează un protest în Geneva împotriva legii care permitea uciderea câinilor fără stăpân din Romania. S-a achiziționat teren în vecinatatea adăpostului situat în extravilanul Galați-ului.
2014
ROLDA deschide filialele în Elveția (Association ROLDA Suisse), Suedia (Association ROLDA Sverige) și Australia (ROLDA, Inc). În același an, atingem borna de 250 câini adoptați în Norvegia și 700 adoptați în Olanda.
2015
ROLDA deschide filiale și în UK (ROLDA UK) și Germania (ROLDA Deutschland – Save Romania Strays e.V.) Sunt create spații unde echipa poate evalua comportamentul câinilor, izolându-ne de zgomotele care distrag câinii. Datorită generozității suporterilor elvețieni, sute de salcâmi au fost plantați, funcționând ca o barieră naturală împotriva furtunilor de zăpadă care afectează adapostul expus pe teren viran.
2016
În acest an, sărbătorim 10 ani de la înființare.
2017
Începe renovarea sediului aflat în com. Smârdan (o căsuță modestă folosită atât ca sediu, cât și pentru cazarea puilor prea mici pentru a fi cazați în boxe, loc încălzit unde putem spăla și cosmetiza câinii care pleacă în familii adoptive, etc).
2018
Iniţiem Campania „Donează o căsuţă de câine”, dedicată câinilor din zonele rurale care nu au adăpost împotriva intemperiilor.
2020
O nouă bornă atinsă: 20000 animale ajutate de când existăm.
2021
Sărbătorim 15 ani de când împreună schimbăm viitorul animalelor care au cea mai mare nevoie de noi.
#15ani #FamiliaROLDA
ROLDA a deschis o nouă filială în Danemarca.