Este noțiunea de sterilizare prea complicată pentru unele persoane?

Sterilizare. Un cuvânt pe care în aparență îl înțelege toată lumea, dar care în realitate nu este înțeles pe deplin. Problema câinilor abandonați din România pornește în mod special din mediul rural și acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza faptului că patrupedele nu sunt sterilizate de către proprietarii lor. Este greu în aceste condiții să schimbi ceva în această țară și în același timp este greu să nu te întrebi dacă oamenii din mediul rural (și nu numai) înțeleg cu adevărat ce este sterilizarea? Ar trebui oare să li se prezinte această noțiune într-un mod diferit pentru ca ei să o accepte cu adevărat?

Subiectul sterilizării câinilor în România a fost abordat de mai multe ori în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Motivul este simplu, sterilizarea este extrem de importantă pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân. Am ajuns să ne întrebăm dacă nu cumva unele persoane nici măcăr nu știu ce înseamnă și ce presupune această operație și dacă nu recunosc acest lucru pur și simplu pentru că le este rușine? Am discutat despre aceste aspecte în cadrul ediției cu numărul 22 a podcastului alături de Șomfalvi Rita, medic veterinar la Spitalul de Urgență din capitală Pet Stuff.

Ce este sterilizarea și de ce este necesară?

Ce este până la urmă sterilizarea? De ce organizațiile și oamenii care iubesc câinii (și pisicile) vorbesc atât de mult despre acest subiect? Ce se obține în urma acestei operații? Am încercat pentru început în cadrul podcastului să dăm o definiție simplă și clară a sterilizării pentru ca toată lumea să înțeleagă despre ce este vorba.

„Procesul de sterilizare include o intervenție chirurgicală și practic la finalul acesteia animăluțul rămâne fără organe reproducătoare de bază, respectiv ovare și uter sau testicole în cazul masculilor. Toată treaba reprezintă o intervenție destul de uzuală, se face cu anestezie, fie inhalatorie, fie intravenoasă, dar e necesară o anestezie completă. Pot să spun că durează undeva la maximum 30 de minute, iar la finalul întregului proces cățelul sau cățelușa nu vor mai avea intenții de reproducere”, a explicat Rita în podcast.

În mod evident sterilizarea nu se efectuează doar pentru că cineva dorește să supună cățeii unei operații chirurgicale. O operație este într-adevăr incomodă pentru oricine o face, dar scopul este în mod clar acela de a rezolva definitiv o problemă importantă.

„După cum știm, patrupezii noștri dragi sunt totuși animale și nu conștientizează ce reprezintă reproducția la scară largă. În urma procedurii noi reducem foarte mult puii și sarcinile nedorite, problemele comportamentale care sunt foarte multe și care chiar fac ca animăluțele să ajungă la urgențe din cauza lor, dar și alte probleme de sănătate cum ar fi formațiunile tumorale sau piometrul sau alte probleme care pot pune viața animalului în pericol”, a punctat medicul veterinar.

Nu înțeleg oamenii ce este sterilizarea?

Poate că unele persoane nici nu vor să audă de sterilizare pentru că nu înțeleg prea bine sau deloc ce înseamnă acest lucru și de multe ori este mai ușor și mai comod să spui pas decât să ai răbdare să înveți ceva nou. Ar trebui oare „îmbrăcată în haine noi și mai atractive” noțiunea de sterilizare, în mod special în mediul rural?

„Cred că ai foarte multă dreptate. Dacă stau să mă gândesc, asocierea cuvântului sterilizare/castrare cu o manoperă chirurgicală reprezinta un efort suplimentar, niște griji, riscuri de deces sau de complicații, da într-adevăr. De ce mediul rural? Pentru că probabil acolo informația ajunge mult mai puțin sau nu e atât de vastă pentru că implicarea din exterior nu e atât de pregnantă în zonele acelea. Sinonime nu prea cred că vom găsi, dar de exemplu dacă mergem la o doamnă mai în vârstă în curte și vedem că are 3 sau 4 căței am putea să îi explicăm cu ce o ajută pe ea să sterilizeze acele animale, ce are ea de câștigat? La urma urmei cred că oamenii răspund mult mai bine la lucrul acesta. Când? Ce am eu de câștigat și cât e de la îndemână? Dacă le vom înșira un proces foarte complicat vor intra în panică”, este de părere Rita.

Concluzii

Sigur că există și persoane care știu foarte bine ce înseamnă sterilizarea, dar pur și simplu nu doresc, din diferite motive, să recurgă la această procedură pentru animalul lor de companie. Cei care nu știu ce înseamnă, dar nici nu vor să afle din cauza indiferenței, ar avea nevoie într-adevăr de o prezentare a acestei proceduri în care expunerea beneficiilor să primeze. Nu e nicio rușine să nu știi ce înseamnă ceva anume, dar cu siguranță este o rușine mai mare să nu vrei să afli niciodată acel lucru doar din cauza unor motive care până la urmă țin mai mult de comoditate și încăpățânare.

Am discutat cu Rita de la Pet Stuff și despre 5 mituri mai cunoscute ale sterilizării la câini și am încercat să aflăm dacă sunt adevărate sau false. Toate subiectele abordate in podcastul oferit de către ROLDA România pot fi ascultate și vizionate aici.