Câinele meu se agită prea tare atunci când vede alți câini. Se poate schimba asta cumva?
Din categoria miturilor legate de câini, perpetuate de persoane care le întrețin în mod artificial cu opinii neavizate, se numără și situația în care un câine devine extrem de agitat atunci când vede un alt câine. Multe persoane au tendința să considere aceste manifestări ca fiind pur agresive, câinele apărându-și teritoriul, atacând orbește, sau pur și simplu fiind prea agresiv în joaca sa.
În realitate,de multe ori câinele are foarte multă energie neconsumată și nu este socializat suficient pentru a-și tempera entuziasmul. De aici pornesc multe dintre problemele legate de agitația lui.
Din păcate mai sunt și acele persoane care observă acest tip de comportament, dar îl consideră normal și nu iau măsuri în a-l corecta. Aceste persoane au reușit cumva să introducă în rutina lor modul haotic de manifestare a câinelui, perpetuând astfel emoțiile negative ale patrupedului.

Ce intră în categoria „prea agitat” atunci când interacționează cu alt câine?
Un animal socializat și dresat corespunzător poate să interacționeze cu calm cu un seamăn. Un câine ne-educat va da buzna pe ușă afară din casă, va trage de lesă sau se va agita pe scaunul din mașină scâncind și chiar lătrând. Odată ajuns în apropierea altor câini, nu vei mai putea să îl ții sub control. Dacă îi scoți lesa, va fugi și nu va reveni atunci când îl strigi. Dacă este prins în joaca cu alți câini, nu va răspunde la comenzi.
Dar cel mai rău este atunci când câinele tău se manifestă hiper-energic pe lângă un câine mai mic, care nu îi poate face față și nici tu nu ești în stare să îl liniștești pentru a evita vreun accident. Este valabil și pentru situațiile în care patrupedul tău s-ar putea agita pe lângă un câine mai puțin prietenos și nu foarte dornic de joacă. Aceste situații, de multe ori, se încheie cu „ciondăneli” sau bătăi în toată regula și răni (mai mult sau mai puțin grave).
Cert este că situația nu trebuie tolerată, însă nici nu te sfătuim să alegi cea mai simplă soluție: să dai câinele. Situația în care tu și câinele tău pare că vă aflați, poate fi ameliorată cu disciplină și cu efectuarea corectă a unor exerciții de dresaj. Dacă, totuși, problema persistă, atunci lucrurile țin de lipsa de socializare și de faptul că prietenul tău cel mai bun nu a înțeles cum să se comporte în aceste situații.
Cum corectăm acest tip de comportament?
Principala metodă de a ajuta un câine care se agită când vede alți câini este de a-l socializa cât mai mult într-un mediu controlat. Acest lucru se face cu ajutorul unui prieten care are un câine mai în vârstă, foarte calm și receptiv la comenzi.
Alege să vă întâlniți într-un parc, într-o zona mai retrasă, cu cât mai puține lucruri care să îl distragă pe câinele tău. Vino cu câinele în lesă și stabilește să te întâlnești cu prietenul tău pe o alee lungă. Câinele tău va vedea posibilul partener de joacă și va începe să se agite în lesă. În acel moment, dă comanda „șezi”. Prietenul și câinele trebuie să se oprească și să facă stânga împrejur. Câinele tău va înțelege că dacă se agită, nu va mai ajunge niciodată la amicul său. Repetați figura cu răbdare pentru a vă apropia din ce în ce mai mult.
Un alt scenariu de dresaj de bază îl poate învăța pe câinele tau cum să întâmpine oaspeți în propria casă. Folosește recompensa pentru când e calm. Pune lesa înainte ca musafirul să intre cu câinele în casă/curte. Atunci când câinele tău se agită, folosește lesa (hamul de preferat) pentru a-l trage într-o parte, nu în spate. Astfel, nu rămâne cu impresia că i se interzice să socializeze, doar i se corectează o stare de spirit nelalocul ei.

Câinele va înțelege că nu îl ia nimeni de acolo, de lângă musafir, însă atunci când este calm în prezența celuilalt câine, va primi o recompensă. Repetă experiența cu mai mult prieteni cu câini pentru ca prietenul tău să înțeleagă că așa trebuie să se comporte cu toți câinii care vin în vizită și cu care se întâlnește. Câinii nu trebuie să interacționeze în cadrul acestor sesiuni, până când câinele tău nu a reușit să-și stăpânească emoțiile.
Metoda poate fi aplicată pe stradă și în țarcul pentru câini.
Per total, ține minte să recompensezi comportamentul calm și nu ceda atunci când câinele tău se comportă frenetic pentru a obține ceva.
Sper că ți-am dat câteva ponturi bune. Succes în pregătirea celui care deja îți este cel mai bun prieten!