Câinele meu este prea agitat pentru a sta fără lesă. Cum procedez?
În orașe și în comunități, câinii trebuie ținuți în lesă. Nu este o răutate, o încălcare a libertăților animalului sau o formă de opresiune. Lesa este o formă de protecție a animalului față de lume și a oamenilor de animal.
Astfel, chiar și cel mai cuminte și ascultător animal poate să se ia după un miros nou, poate să fie distras și să nu răspundă la comenzi importante care i-ar putea salva viața sau proteja alți oameni. Este foarte important să ținem câinii în lesă atunci când mergem prin oraș, în zone aglomerate și chiar în locuri mai libere.
De ce trebuie să ții câinele în lesă?
În perioada de dresaj și cât timp câinele este încă foarte tânăr, nu este neobișnuit să o rupă la fugă din entuziasm atunci când se vede fără lesă. Oricât de mult ți-ar plăcea să-l vezi atât de fericit, nu uita că ai responsabilități față de animalul tău și față de ceilalți membri ai comunității. În spațiul public, câinele trebuie să stea pe lângă stăpân și să răspundă la comenzi.
Poate este mai greu de acceptat, dar adevărul este că nu toată lumea iubeste câinii. Există persoane care se tem de câini care au și ele dreptul să meargă liniștite în aceleași spații publice ca tine. Zi de zi, trebuie să fim stăpâni responsabili. În spațiul public, câinele tău stă pe lângă tine, asta îl protejează de mașini, de bicicliști care merg cu viteză și pe trotuar și pe stradă, de oameni și de tot felul de situații.
Cum știi dacă este sigur să dai drumul câinelui din lesă?
Există beneficii clare privind mersul fără lesă:
● câinele are mai multă libertate de mișcare și poate să își consume mult mai bine energia sau jucându-se
● unele forme de antrenament, gen aport, nu se pot face în mod corespunzător cu lesă
● câinele capătă încredere în el însuși
● relația voastră se consolidează atunci când el este foarte receptiv și este răsplătit pe măsură fiind lăsat mai mult timp liber.
Zonele unde câinii pot merge liberi sunt de regulă în afara orașului sau sunt zone special amenajate pentru câini în parc. Chiar și acolo, trebuie să ai garanția că animalul știe cum să se comporte.

Poți da drumul câinelui din lesă dacă:
● ești în spațiu deschis, într-o zonă sigură pentru câine, de preferat câmp deschis unde nu îl poți pierde din vedere.
● este un spațiu îngrădit, destinat câinilor de companie.
● animalul nu este într-o stare de agitație și este capabil să răspundă la comenzi.
● animalul este dresat corespunzător și nu ratează comenzile „stai” sau „vino”
● dacă vrei să mergi cu câinele fără lesă, este imperativ ca acesta să fie familiarizat cu comanda „la picior”.
Nu da drumul câinelui din lesă dacă:
● ești oriunde în oraș în afara zonelor destinate animalelor de companie fără lesă
● ești într-o zonă în afara orașului unde poți pierde ușor animalul din vedere. Acesta poate lua o urmă interesantă și nu se va mai întoarce o perioadă lungă de timp. Dacă se afundă într-o pădure deasă, de exemplu, va fi greu de găsit. Acest lucru este valabil în mod deosebit în cazul raselor de vânătoare care sunt foarte pătimașe când vine vorba de mirosuri noi și interesante.
● animalul este în mod vizibil agitat, trage de lesă, nu răspunde la comenzi.
● în țarcul special amenajat este un alt câine cu care câinele tău nu se înțelege bine.
● ești într-o zonă cu zgomote puternice, aproape de utilaje, mașini zgomotoase, etc
Cum pregătești câinele pentru a sta și fără lesă?
Un câine dresat corespunzător va putea sta și fără lesă. Iată câteva metode care dau rezultate bune.
Începe prin a ține lesa din scurt, pentru a-i imprima ritmul de mers. Apoi lasă lesa mai liberă, răsplătindu-l atunci când păstrează mersul la picior fără să fie ținut din scurt.
Exersează cât de des posibil, prima dată cu lesă, comanda „la picior”. Atunci când câinele răspunde corespunzător la această comandă, începe dresajul fără lesă. În afara unei plimbări într-o zonă din afara orașului, când poți lăsa câinele să meargă cum vrea (doar atunci când tu îi permiți acest lucru), câinele trebuie să meargă doar la picior.

Alte comenzi importante atunci când vrei să îl lași fără lesă sunt
„STAI” – foarte importantă dacă trebuie să se oprească imediat,
„AICI” – câinele trebuie să știe că trebuie să vină la tine ori de câte ori îl chemi. Chiar se recomandă răsplătirea câinelui atunci când vine să te verifice și nechemat. Este un obicei ce trebuie încurajat.
„LASĂ” – foarte important pentru fugăritorii de rozătoare și alte animale mai mici decât ei.
Cu atât mai importantă în cazul raselor de vânătoare care cu greu renunță la a urmări un miros.
Până în momentul în care câinele nu stăpânește aceste comenzi, nu încerca să mergi cu el fără lesă. Mai mult, chiar dacă vrei pur și simplu să îi dai mai multă libertate, nu opta pentru lesa lungă pentru că aceasta opțiune vine cu numeroase riscuri de accidente, atât pentru animale, cât și pentru oameni. Nici lesele retractabile nu sunt ideale, dar acestea sunt alte discuții, pentru alte articole.
Sper că ți-am dat câteva ponturi bune. Succes în pregătirea celui care deja îți este cel mai bun prieten!