Pericolele umanizării excesive a câinilor

Atunci când ai un cel mai bun prieten, viața este mai frumoasă. Se întâmplă uneori ca cel mai bun prieten al omului să nu fie un alt om, ci să fie un câine. Câinele te iubește necondiționat, adoră să se joace cu tine și îți este alături și la bine și la greu. Este de înțeles așadar de ce și dragostea pe care o simt oamenii fața de câini poate să ajungă la cote nemărginite. Uneori este ușor, fără să vrei neapărat, să dai din dragoste în exagerare. Discutăm în acest articol despre subiectul pe care l-am abordat pe larg în ediția cu numărul 21 a podcastului „În jurul cozii” și anume pericolul umanizării excesive a câinilor.

Am abordat acest subiect pe larg alături de iubitorul de câini, medicul neurolog Sorin Nichita. La fel ca și orice aspect al vieții și în relația dintre câine și om este bine să găsim un echilibru, în acest caz între viziunea umană și nevoile patrupedului. Uneori ceea ce este prea mult poate să facă rău chiar dacă intenția noastră nu este aceasta. Câinele trebuie să consume o mâncare specială dedicată numai lui și trebuie să îi fie satisfăcute anumite nevoi instinctuale pentru a fi fericit. Atunci când proprietarul de câine se gândește mai mult la fericirea lui și nu a cățelului, pot să apară probleme.

Când iubirea o ia razna

La o ediție anterioară de podcast, Tunde, care este cosmetician canin, ne-a povestit cum a văzut în Londra persoane care își plimbau câinii în cărucior îmbrăcați ca niște bebeluși. Tunde crede că un câine este bine să rămână un câine și că nu este normal să încercăm să îl transformăm în altceva. Mai există și acele persoane care își hrănesc cățeii cu mâncare umană mergând pe principiul că și patrupedul trebuie să guste dintr-o mâncare bună, dacă lor (oamenilor) li se pare foarte bună.

„Nu este în regulă să le dăm mâncarea noastră, este total nebenefic pentru ei. Dacă le dăm ceea ce mâncăm noi le scurtăm viața. Dacă ai un animal pe care îl iubești, nu ai vrea să trăiască cât mai mult? Ei nu trebuie obișnuiți deloc cu mâncare umană, trebuie să mănânce mâncare uscată, adică boabele. Sunt chiar mai multe tipuri de boabe, speciale pentru blană, pentru alergii, pentru probleme digestive, pentru articulații. În funcție de cățelul tău, medicul veterinar știe ce anume să îți recomande. Cățelul este prietenul tău, dar nu este un om. Am vrea să vorbească cu noi, dar nu poate. Și e o anomalie să îți porți cățelul în cărucior. Dragostea e dragoste, dar deja asta este o exagerare. Printr-un asemenea gest îți faci ție o plăcere care nu este bună. Cățelul nu o să te iubească mai mult dacă îi faci asta”, a spus Sorin Nichita în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Cum găsim echilibrul?

Este important să nu ajungem să credem că prietenul nostru necuvântător este un om costumat în câine. Câinele ne iubește așa cum suntem, dar e important să îl iubim și noi pentru ceea ce este. Acesta are nevoie de mișcare, socializare (cu oameni, dar și cu alți căței), precum și de expunere în cadrul unor situații care îi activează instinctele canine cum ar fi joaca în natură când acesta poate să sape o groapă sau să roadă un lemn.

„Trebuie să lăsăm animalul în mediul lui, adică în mediul pe care îl creăm noi împreună cu el. Dar e important să nu exagerăm, orice exagerare nu face bine în primul rând animalului de companie și în al doilea rând nici nouă. E o absurditate să îl plimbi în cărucior, să îl îmbraci atunci când nu este cazul și să îl coafezi în stil afro sau nu știu cum. El nu realizează aceste lucruri, nici nu îl interesează, asta este doar o plăcere pentru tine care îi face rău câinelui”, a concluzionat medicul neurolog la “În jurul cozii”.

Concluzii

Unele persoane cred de exemplu că chipsurile de cartofi reprezintă o mâncare bună pentru câini pentru simplul fapt că această gustare destinată oamenilor este o gustare uscată. Alte persoane ajung să considere că patrupedul de care au grijă este într-un fel copilul lor. Dragostea este în mod clar infinit mai benefică decât indiferența și abandonul, dar este important să trasăm o linie între ce este bine pentru câinele nostru și ce este prea mult.

Trebuie să știm că atunci când un cățel este tratat prea mult ca un om acesta poate să dezvolte probleme cum ar fi anxietatea de separare sau chiar un comportament agresiv. Iar a trata un câine în mod exagerat ca pe un om reprezintă până la urmă o formă de lipsă de respect față de animal.

Așa cum și noi ne dorim ca semenii noștri să ne iubească pentru ceea ce suntem, este important să iubim și noi patrupezii pentru ceea ce sunt. În definitiv, chiar dacă nu este om, câinele rămâne în foarte multe situații, cel mai bun prieten al omului!