Pisicile abandonate ale României continuă să lupte

În desenele animate ale copilăriei câinele și pisica făceau întotdeauna o pereche foarte drăguță care reușea să stârnească râsete celor care erau așezați în fața micilor ecrane. În anul 2024, marele ecran al realității arată însă o altă imagine: câinele și pisica fac în continuare pereche, însă nu într-un basm desenat cu final fericit, ci în suferința mocirloasă a străzii românești pe care au fost abandonați. Nu doar câinii suferă așadar pierduți în ignoranța rece a oamenilor care nu au căutat în dicționar cuvântul responsabilitate, ci și mult iubitele, cel puțin teoretic, pisici. Am discutat despre pisicile străzii ale României și în mod special despre cele din Brașov, cu Bianca Zanfirache, cofondator ale Asociației CatKeen, asociație care se ocupă cu salvarea și reabilitarea pisicilor abandonate.

Discuția a avut loc în cadrul podcastului „În jurul cozii”, podcast oferit de către ROLDA România. CatKeen este așadar o asociație din Brașov care are în grijă 200 de pisici, 40 dintre ele fiind la adăpost, iar restul în fostere.

Statutul pisicii în România

Deși la nivel național situația pisicilor de pe străzi nu este una tocmai roz, Bianca spune că în Brașov lucrurile sunt pe drumul cel bun. Totuși pentru a descrie situația într-un singur cuvânt Bianca a folosit următoarea formulare: dezamăgitor. De ce? Pentru că totuși în continuare statutul pisicii în România este unul cu semnul întrebării la final și pentru că cei care pot să ajute, nu vor pur și simplu să ajute.

„La noi în România pisica nu este considerată animal de companie. Este doar un animal și cam atât. În ultimii ani a început să fie și un animal de companie pentru unii, dar lumea cam crede că pisica e un animal liber și că se poate descurca singură și că nu are nevoie de prea multe. Din păcate nu este așa. În Brașov lucrurile evoluează. În spate este o muncă a asociațiilor și a tuturor organizaților. O munca de conștientizare a oamenilor, ce înseamnă un animal de companie? Cred că la noi totul merge încet înspre bine și cred că avem încet încet și o legătură cu statul nostru care ar trebui să ne mai ajute din când în când. Asociațiile nu primesc niciun fel de fonduri pentru nimic, mă refer la cele private. Nici băncile nu au suportul să îți ofere credite pentru niciun fel de adăpost, construcție, nimic ce ține de animale. Nu au ei ca obiective așa ceva. Ținem foarte mult să mergem în școli, în grădinițe, să le explicăm copiilor toate procesele, de la cei de 5 ani până la 18 ani. Am văzut că sunt foarte deschiși să ne asculte, chiar știu foarte multe. Cred că la Brașov totul va merge spre bine”, este de părere Bianca Zanfirache.

Avalanșa abandonului mondial

Dacă analizăm situația anului trecut este clar că vremurile care urmează nu se anunță simple. În 2023 la nivel mondial, din cauza inflației și a creșterii costului vieții, au fost abandonate milioane de animale în țări considerate în mod normal dezvoltate ca și S.U.A, UK, Germania sau Australia. Am întrebat cofondatorul CatKeen cum vede lucrurile pentru România prin prisma situației de pe scena internațională?

„Din păcate ajungem la aceeași problemă de conștientizare. Omul când își ia un animal sau îl adoptă nu se gândește decât atunci pe moment. Ce drăguț e, o să-l ținem în casă, o să-l ținem afară, o să ne distrăm, facem poze pe Facebook și toată lumea va fi fericită. Animalul nu implică doar poze și mâncare sau în cazul pisicilor doar nisip și mâncare. Animalul implică costuri. Începând de la mâncare foarte bună până la deparazitare. În caz de accident, îți permiți să îl duci la veterinar? Un cabinet veterinar nu e foarte ieftin. Lumea nu ia în calcul aceste lucruri, adică e ca și cum am calcula că mai avem un copil în familie. Sunt animale care toată viața lor nu au nimic, dar sunt animale care pur și simplu la fiecare două luni necesită o vizită la veterinar. Ce faci atunci? Ne impiedicăm de resursele noastre și calea cea mai josnică să spun așa este să ne abandonăm animalul”, a spus la “În jurul cozii” salvatorul de pisici.

Cutia mai valoroasă decât pisica

Bianca a continuat să descrie situația prezentată mai sus împărtășindu-ne un caz pe care l-a preluat asociația sa. Un caz mai mult decât trist și mai mult decât revoltător. Un caz în care un om a considerat că viețile unor pisicuțe nu valorează nici măcar doi lei, ba chiar a considerat că o banală cutie de carton este mai valoroasă decât dreptul la viață a unor micuțe feline.

„La noi la Brasov, la Ghimbav, care este o comună destul de bine văzută, cu oameni bine stabiliți, cu școală și tot ce le trebuie, acum vreo doi ani o doamnă a băgat într-o cutie 6 pisicuțe mici, aveau maxim 6 săptămâni și a considerat de cuviință să-i abandoneze la capătul comunei și într-un mod destul de urât. I-a dus acolo cu mașina în cutie, i-a lăsat acolo, dar nu în cutie! A răsturnat pisicile lângă apă și și-a luat cutia înapoi. Nici măcar cea mai mică șansă nu le-a dat-o la viață. Spre norocul lor acolo în zonă există camere, am primit filmările și am depistat pisicii imediat, erau foarte bolnavi, înfometați, slabi, dar acum toți trăiesc. Doamna a fost trasă la răspundere de poliție, dar n-am putut să o obligăm să facă ceva în cazul astă pentru că nu ne ajutau legile. Înafară de o amendă, care nici nu știu pe ce criteriu a primit-o pentru că atunci încă nu era Poliția Animalelor, nici n-am putut să discutăm cu ea, să îi propunem o altă variantă ca nici ea să nu mai ajungă în acea situație. Să-i luam pisica, să o sterilizăm și să o aducem înapoi. Noi ne dorim ca Poliția Animalelor să ne ajute în orice caz mai special pe care îl avem. Din păcate nu tot timpul sunt foarte comunicativi”, a explicat Bianca.

Concluzii

Așadar cel puțin la nivel teoretic pisicile sunt foarte iubite în România. Vorbim probabil de pisicile îngrijite din apartamente, de pisicile altora și în niciun caz de pisicile de pe străzi. Ne place să ne dăm mari iubitori de animale fără să fim interesați cu adevărat să studiem problema în profunzime.

Așadar, dacă treci pe stradă pe lângă o pisică care miaună, să știi că nu vrea să te salute politicos, ci foarte probabil are o problemă mare. Fie este deshidratată, fie este moartă de foame. Asta este imaginea de ansamblu a României anului 2024: un desen animat alb și negru, recomandat doar celor de peste 18 ani, plin de suferință și lacrimi.

Puteți viziona ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, aici.