Cum să fii responsabil ca posesor de câine?

Informații la zi despre îngrijirea prietenilor noștri patrupezi

Aproape că nu există reclamă la asigurări de viață sau film romantic despre familia perfectă în care imaginea de stop cadru să nu fie completată și de un membru blănos al familiei, cu bot și coadă. Acestea fiind spuse, deținerea unui câine poate părea ca fiind completarea ideală și mai ales lipsită de obligații a unei familii. Unii iau un câine pentru a-și educa proprii copii să fie responsabili, pentru a le ține de urât bătrânilor, pentru a păzi gospodăria, pentru a avea mai multe motive să iasă din casă la plimbări zilnice. Indiferent de motiv, responsabilitatea creșterii și întreținerii lor rămâne aceeași în orice context. În ORICE context!

Am decis să facem o listă cu lucruri pe care stăpânii responsabili trebuie să le facă pentru binele celui mai bun prieten, pentru binele familiei lor și al comunității din care fac parte. Și am împărțit lista în două categorii: așa da, așa nu.

AȘA DA

Primul drum pe care trebuie să-l faceți este la un cabinet veterinar pentru a fi consultat. Chiar și exemplarele sănătoase ar putea avea nevoie de ceva medicamente pentru viermișori la burtică, de un consult la ochi și urechi, sau pentru sfaturi, pentru primele vaccinuri și pentru completarea carnetului de sănătate. Microciparea câinelui este la fel de importantă; la fel este și o discuție despre sterilizare. Înainte de a merge la pet shop pentru a-l accesoriza, sănătatea lui este cea mai importantă.

Dați-i mâncare specială pentru câini. Dacă adoptați un cățel din adăpost (felicitări!!!), regimul lui nu va fi foarte pretențios. Dacă aveți un câine de rasă, trebuie să urmăriți specificul rasei și nevoile alimentare speciale.

Aveți grijă la toaleta animalului. Sunt lucruri care se fac ocazional: tăiatul ghearelor, periatul blănii pentru a reduce cantitatea de păr de câine lăsat în casă și câte un os special pentru curățarea dinților sunt indicate.

Luați apă și un recipient mic în zilele caniculare. Și câinii se pot deshidrata și pot avea probleme din această cauză. Mai mult, ați putea ajuta și câte un animal fără stăpân care poate nu găsește o sursă de apă.

Informați-vă cu privire la modul în care trebuie să vă comportați cu un câine. Care este relația sănătoasă pe care trebuie să o aveți cu el? Asemeni unui copil și câinele trebuie educat. Să nu își facă nevoile în casă, să nu roadă mobila, dacă vine de afară cu labele și burtica murdare să aștepte până îl curățați înainte de a intra în restul casei, să nu cerșească la masă (succes aici!), să doarmă în coșuleț și să vină când îl chemați (foarte important pentru a nu pierde câinele în locuri publice).
Dresajul în sine folosind comenzile șezi, aport și altele asemenea se pot face cu ajutorul unui specialist sau urmând instrucțiunile acestora online sau din articole.

Plimbați animalul DOAR în lesă. Chiar dacă o vedeți ca pe o restricție, lesa nu va lăsa câinele să fugă în fața unei mașini în cazul în care se sperie, nu îl va lăsa să atace alt câine sau să muște vreo roată de căruț, role sau bicicletă care lui i se pot părea periculoase. Lesa protejează câinele în lumea omului. Rețineți asta.

Luați mereu pungi (saci igienici) și alte ustensile necesare la strânsul materiilor fecale. Este o problemă neplăcută pentru toată lumea. Strânsul de pe urma câinelui de companie este strict răspunderea stăpânului său, este o dovadă de civilizație și de respect pentru comunitatea care doriți să vă accepte animalul de companie și să vă respecte. Aici nu încape nici un alt comentariu.

AȘA NU

Nu faceți câini cadou! Niciodată. Indiferent în ce pană oribilă de idei v-ați afla sau ce păcate intenționați să spălați cu un asemenea dar.

Nu îi dați ciocolată. Sau napolitane. Sau cremă dulce de nici un fel. Sau croissant. Câinii vor mânca aproape orice. Iar unele alimente care nouă ne plac și simțim bucurie în a le împărți cu ei, le vor face rău. Vorbim de diabet, pancreatită, obezitate. Sunteți pregătiți să aveți grijă de un animal cu probleme grave de sănătate, regim alimentar și drumuri dese la veterinar? Nici noi nu credem asta.
Multe tipuri de mâncare sunt nerecomandate: prăjeli, sosuri, grăsimi procesate. Știm că cer și au ochii și gesturile perfecte pentru a ne convinge. Știm că sunt pofticioși. Știm că mănâncă dacă le dați. Omul este responsabil de regimul și sănătatea animalului.

Nu luați câine dacă nu puteți să îi asigurați plimbările zilnice pentru a-și face nevoile. Imaginați-vă dacă ați sta într-un loc fără toaletă 8 ore (sau mai multe) pe zi.

Nu vă luați câine dacă ceilalți membri ai familiei sunt complet împotriva acestui lucru. Dacă locuiți cu chirie și proprietarul nu acceptă animale de companie, nu forțați lucrurile și așteptați până vă găsiți altă locuință. Persoanele care se opun vehement traiului în vecinătatea unui câine au tendința să fie foarte vocale și se pot manifesta stricându-vă experiența și stresând animalul.

Nu țineți câinele pe balcon. Doar pe balcon. Nu știm câte persoane mai fac așa în baza raționamentului că la țară săracele animale stau în același laț o viață. Dar am zis să o menționăm pentru că este o existență oribilă și pentru că animalul astfel chinuit va fi mai vocal, alertând si deranjând constant toți vecinii.

Nu folosiți (excesiv) în casă odorizante puternice care pulverizează. Cu atât mai mult, evitați odorizantele care pulverizează la nivelul solului. Nasul câinilor este mult mai sensibil și le puteți provoca alergii sau reacții neplăcute.