Povara alimentară a sărbătorilor de iarnă asupra cățeilor

Iarna reprezintă un anotimp complicat pentru câinii alături de care trăim din mai multe motive. Unul dintre ele este în mod clar frigul de afară care poate aduce boli nedorite, iar un altul este reprezentat de așa-zisa „generozitate” umană în ceea ce privește alimentele de sărbători. Ne simțim mai generoși și mai buni la suflet dacă cedăm insistențelor patrupezilor și le oferim o bucățică din măncarea noastră de sărbători ca să le astâmpărăm poftele. Si foarte probabil peste câteva ore le mai oferim o bucățică și tot așa. Păi cum? Să nu simtă și ei că sunt sărbători? Medicii veterinari consideră că această abordare este total eronată!

A trecut deja Crăciunul, însă aproape la fel ca întotdeauna, frigiderele noastre sunt în continuare pline cu mâncăruri nesănătoase rămase nemâncate. Problema e că vine rapid Revelionul și ne pregătim să întâmpinăm evenimentul cu alte feluri de mâncare, grele chiar și pentru stomacul uman. Atunci când într-o casă în care lucrurile funcționează în stilul acestei filosofii trăiesc câini sau pisici, lucrurile se complică. A oferi animalelor de companie astfel de mâncăruri nu înseamnă generozitate și în niciun caz nu înseamnă sănătate. Am discutat despre acest subiect în ediția cu numărul 20 a podcastului “În Jurul Cozii”, oferit de către ROLDA România, cu medicul veterinar Patrick Szabo.

Mâncarea umană nu este mâncare pentru câini

Medicii veterinari se lovesc în această perioadă agitată cu tot felul de situații neplăcute pentru animale. Apar chiar consultații în cadrul cărora stăpânii de animale uită, poate din prea multă obișnuință, faptul că le-au dat patrupezilor o gustare interzisă. Până la urmă atât oamenii, cât și cățeii au de suferit în urma unor astfel de situații.

„Nimic din ce mâncăm noi să nu le dăm blănoșilor noștri. Chiar și o cantitate foarte mică poate să producă dereglări gastrice, chiar și gastroenterite hemoragice, constipație. Chiar recent am avut un pacient care a vomat de zece ori într-o zi. Proprietarul s-a jurat că nu a primit nimic de mâncare ca până la urmă să aflu că a primit totuși o jumară. Câinele avea 5 kilograme. Pentru un câine de o asemenea mărime, o jumară este mai mult decât suficient ca să producă simptomele respective. Proprietarul nu credea ca o bucățică atât de mică de grăsime poate produce atât de mult rău mai ales că patrupedul a fost recent deparazitat, a mai primit niște suplimente, iar el a crezut că e alergic la ceva ce a primit acum câteva zile”,a relatat medicul veterinar în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Bine, bine… dar eu ce să fac dacă el a cerut de mâncare?

Da, este adevărat, există câini foarte pofticioși care atunci când își văd proprietarul mâncând ceva, orice, cer să primească și ei, aproape cu disperare. Unii apelează la sunete vocale care să impresioneze, alții fac tumbe și așa mai departe. Care este soluția? E bine să îi dai cățelului din când în când câte o gustare, dar nu ceea ce mâncăm noi. Secretul este chiar foarte simplu, câinii nu știu ce avem noi în farfurie.

„Proprietarii trebuie să aibă mereu la ei niște recompense de cât mai bună calitate și asta trebuie să le oferim. La noi nu este prea specifică pentru iarnă și sărbători carnea de pui, dar am putea să le mai dăm niște carne de pui fără piele, fără os. Asta în mod evident doar la câinii care nu au alergie alimentară la carnea de pui. Poate puțin pește de Revelion mai putem oferi câinilor și pisicilor, bineînțeles fără oase. Și e bine să avem la noi mereu niște recompense speciale, de cât mai bună calitate. Le putem oferi chiar și niște conserve de calitate cu grăsimi cât mai reduse pe care poate ei nu le primesc în mod obișnuit”, a spus medicul veterinar în cadrul podcastului.

Și totuși, există sau nu excepții de la regulă?

Am aflat așadar că în anumite condiții, carnea de pui și de pește poate reprezenta o excepție. O excepție valabilă mai degrabă pentru cei care chiar nu se pot abține să ofere de mâncare patrupezilor din casă atunci când aceștia o solicită. Pentru că în realitate, nici această excepție nu este recomandată dacă vrem să avem în vedere pe termen lung, sănătatea animăluțelor.

„Ca și veterinar nu recomand. Noi mâncăm foarte condimentat, acum e de sezon porcul care conține foarte multă grăsime. Nu este indicată pentru câine și pisică carnea de porc, nici oasele de niciun fel. E sezonul în care voi avea mulți pacienți cu probleme de constipație, cu probleme gastroenterologice. Pentru binele lor, trebuie să punem deoparte mâncarea noastră și să le oferim conserve sau recompense de bună calitate pentru că și ei merită de sărbatori ceva bun”, a concluzionat Patrick Szabo la „În jurul cozii”.

Concluzii

Concluzia acestui subiect este mult mai simplă decât pare la prima vedere, iar ea a fost abordată de mai multe ori în cadrul podcastului „În Jurul cozii”: educația, respectiv educația proprietarilor de câini și pisici. Iubim animalele, ele fac parte din casele și familiile noastre, dar asta nu înseamnă că este bine ca ele să consume hrană umană. Dacă în multe situații a oferi înseamnă că-ți pasă, în această situație a oferi înseamnă a nu fi cu adevărat interesat de sănătatea animalului tău. Atâta timp cât nu vom înțelege această chestiune, sărbătorile de iarnă vor reprezenta pentru animăluțele casei doar o povară alimentară.