Este câinele tău pregătit de noaptea de Anul Nou?
Este câinele tău pregătit de noaptea de Anul Nou?
Noaptea de Anul Nou este un moment special marcat prin celebrări, voie bună și nelipsitele focuri de artificii care colorează cerul. Însă, pentru proprietarii de animale această serbare aduce cu sine și o problemă spinoasă.
Cățeii, la fel ca majoritatea animalelor de companie se tem de zgomotele produse de artificii și pocnitori și de jocul amețitor de lumini. Nu este greu de înțeles de unde vine această teamă.
Animalele nu înțeleg ce sunt artificiile și nu văd frumusețea acestora. Pentru ele, zgomotele puternice și străfulgerările colorate înseamnă pericol, tocmai de aceea devin anxioși și adoptă un comportament defensiv (caută să se ascundă).
Din fericire, există multe moduri prin care ne putem proteja animalele de companie de această panică și frică declanșată de artificii. În primul rând, evitați să ieșiți cu cățelul la plimbare după ora 11 seara pentru a-l proteja de expunerea directă la pocnitori sau focuri de artificii.
Dacă animăluțul dumneavoastră este mai sensibil, ar fi indicat să îi mutați masa de seară, să fie puțin mai devreme, deoarece agitația și panica i-ar putea afecta apetitul. Un alt avantaj la hrănitul mai devreme este că puteți muta și ultima plimbare înainte de culcare, asigurându-vă astfel că la miezul nopții cățelul nu va avea nevoie afară.
În al doilea rând, este important să le asigurăm animăluțelor un spațiu sigur în care să se poată ascundă atunci când se simt agitați. Asigurați-vă că, câinele dumneavoastră are o masă (cu față de masă lungă, până la podea) sau altă piesă de mobilier sub care poate încăpea.
Dacă are o cușcă a lor, puneți-o într-un loc ferit, acoperiți-o cu o pătură și lăsați ușița deschisă.
Atenție, nu închideți cățelul într-o cameră singur! Nu știți cum vor reacționa la stres și pot ajunge să se rănească singuri încercând să iasă. Lăsați-le acces la toată casa (sau locurile pe care le frecventează ei de obicei) și oferiți-le posibilitatea să stea lângă dumneavoastră (simpla prezență a stăpânului ajută mult).
O altă idee bună este să vă asigurați casa, când se aproprie miezul nopții. Închideți geamurile și trageți draperiile (sau acoperiți ferestrele cu ceva) pentru a minimaliza lumina și zgomotul care ajunge în casă.
Tot ca metode de pregătire a casei, lăsați lumina în casă aprinsă și deschideți televizorul sau radioul, pentru a reduce impactul zgomotelor de afară. Muzica clasică sau cea cu un bass mai puternic, de exemplu, este foarte eficientă la calmarea cățeilor, dar păstrați-o la un volum confortabil pentru animăluțul dumneavoastră.
O jucărie de ronțăit poate și ea fi de ajutor, ținându-vă cățelul ocupat cât se mai liniștesc lucrurile afară.
Dacă aveți un cățel de curte, verificați grădina, gardul și poarta, să fiți sigur că nu există nici un pericol ca acesta să scape și să se piardă prin vecinătate. Animalele speriate pot recurge la orice pentru a se îndepărta de ceea ce ei percep a fi pericol.
Totuși, ca precauție, fiți sigur că patrupedul dumneavoastră este microcipat, așa veți avea șanse mari să îl recuperați în caz că fuge de acasă. De asemenea, dacă aveți posibilitatea, vorbiți cu vecinii și găsiți un loc suficient de departe de casă unde să puteți participa la celebrități, fără a speria animalele din vecinătate.
Sperăm că articolul nostru v-a ajutat să vă pregătiți cățelul pentru Anul Nou. Nu uitați că, este de responsabilitatea noastră, ca și stăpâni, să ne protejăm animăluțele și să le asigurăm un mediu sigur.
Sărbători cu bine!