21 aug.

Libertatea are un preţ

Libertatea are un preţ

600 Euro. Ţi se pare mult sau un chilipir? Ai încercat vreodată să găseşti un preţ pentru „libertate”? Este măcar posibil să punem un preţ pe conceptul de libertate?

Aceasta este povestea unui metis de labrador, un căţel superb. Obişnuia să aibă o casă şi o familie, asta până când tumoarea care îi creştea pe partea dreaptă a abdomenului a devenit nu numai vizibilă ci şi urât mirositoare.

Dacă căţelul tău ar avea o asemenea tumoare, l-ai duce val vârtej la veterinar, rugându-te în tot acest timp ca prietenul tău se va face bine. Proprietarii labradorului nostru curajos au procedat diferit. În momentul în care tumoarea a devenit un inconvenient pentru ei, l-au abandonat.

Şi dacă crezi că tragedia se termină aici, din păcate e doar începutul. Pe lângă faptul că acest căţel şi-a pierdut brusc căminul şi familia pe care o iubea, că a fost aruncat pe străzi după o viaţă de trai domestic fără mâncare, apă şi mai ales fără nici o şansă să primească îngrijiri medicale, proprietarii acestui biet căţel au ales să îl părăsească într-o zonă aglomerată.

Imaginaţi-vă săracul animal confuz, speriat, fugind printre maşini, încercând din toate puterile să îşi protejeze partea dreaptă dureroasă care îi aducea doar priviri dezgustate din partea oamenilor de pe stradă. Fugind, încerca să se ferească atât de maşinile înfricoşătoare, cât şi de alţi câini ostili, deşi fiecare pas pe care îl făcea îi intensifica durerea. Încercând să scape de pericole a ajuns în zona industrială a Galaţiului, unde nu a găsit altceva decât noi ameninţări, şi anume haite de câini care erau pregătite să îşi apere teritoriul. Şi în tot acest timp, eroul poveştii noastre nu dorea decât să ajungă într-un loc sigur unde să se poată adăposti şi, ulterior să îşi dea ultima suflare.

În căutarea lui a ajuns într-o zonă de birouri, unde oameni îmbracaţi în ţinute moderne au fost şocaţi de felul în care arăta şi de mirosul pe care rana sa îl emana. Aceşti oameni au încercat să sune la serviciile de protecţie a animalelor însă, întâmplarea face că la vremea respectivă această companie se afla în mijlocul unui proces cu organizaţia ROLDA, un aspect ce a fost mai important pentru ei decât viaţa căţelului. Iată că din nou acestui căţel i-a fost refuzată o şansă la viaţă. Totuşi, prin intermediul unor parteneri, echipa ROLDA a reuşit să îl salveze pe eroul nostru, care a primit numele de Liberty.

Ajutat de veterinarul nostru iscusit, Dr. Andrei, tumoarea lui Liberty a fost excizată. Deşi cicatricea din partea dreaptă a corpului său era uriaşă, Liberty suferea mai mult de rana deschisă pe care încă o avea în inima lui – cea provocată de abandon. Tratamentul lui Liberty a costat cam 600 de euro, o sumă pe care suntem siguri că o putem strânge cu ajutorul suporterilor noştri.

Căţeii precum Liberty ar prefera să moară decât să trăiască ziua în care familia lor îi aruncă efectiv ca pe nişte haine vechi, stricate, care nu mai sunt folositoare/apreciate. Unul din scopurile noastre este să prezentăm poveştile lor, pentru a le face vocea auzită şi pentru a încuraja alţi iubitori de animale să le ofere o nouă şansă. Aşa cum Liberty a primit, după multe chinuri şi suferinţe, mulţumită echipei noastre iscusite.

Din păcate, poveşti ca cea a lui Liberty nu sunt deloc rare. Poate din această cauză este greu să le spui aşa cum trebuie, într-un mod în care putem înţelege atât cu mintea cât şi cu sufletul gravitatea lor. Dacă am reuşit să te facem măcar să te opreşti din activităţile zilnice pentru o secundă sau poate chiar să empatizezi cu suferinţa lui Liberty, atunci suntem pe drumul cel bun. Asta înseamnă că preţul plătit de Liberty nu a fost în van, şi că împreună putem să îl salvăm pe el şi alţi căţei ca el, înainte să fie prea târziu.

Ne bucurăm că putem spune povestea lui Liberty, şi pentru faptul că am avut un rol în povestea lui. Dar mai ales ne bucurăm că putem împărtăşi această poveste cu iubitorii de animale de pretutindeni. Liberty a fost eroul propriei sale poveşti, dar, prin povestirea întâmplărilor sale suntem siguri că vom reuşi să ajutăm şi alţi căţei aflaţi în situaţii precare. Atât Liberty cât şi voi, susţinătorii ROLDA, veţi deveni eroii căţeilor maidanezi din România. Iar aceşti căţei au disperată nevoie de mai mult eroi umani, care pot face o schimbare în viaţă lor!