În vacanță cu cățelul. Cum prevenim bolile care pot să apară din cauza călătoriei?
Atunci când facem planuri pentru o vacanță în țară sau în străinătate încercăm să îi includem în calcule și pe cei dragi. Poți să te duci într-un concediu și singur, dar e o altă atmosferă atunci când ai alături familia sau prietenii. Ei bine, prietenii nu trebuie neapărat să fie oameni. Dacă ai acasă un câine pe care îl iubești la nebunie e greu să îl lași în urmă, fie și doar pentru câteva zile, iar tu să te bucuri de o super vacanță. Poți să o faci dar vei simți cu siguranță că lipsește ceva. După ce ai decis să pornești la drum cu cățelul trebuie să ții cont de câteva aspecte foarte importante. Călătoriile în străinătate îi pot aduce câinelui tău boli nedorite, dar dacă îți faci bine temele, această situație neplăcută poate fi evitată. Aflăm în acest articol care sunt pericolele și cum pot fi ele prevenite.
De ce să nu mergi, așadar, în concediu cu amicul tău necuvântător? Posibilitățile sunt multiple, de la un concediu în țară sau în țările vecine până la o vacanță într-un colț îndepărtat al planetei. Se poate călători cu mașina sau cu avionul. Orice variantă ai alege, riscurile medicale pe care le implică o călătorie de acest gen sunt și ele multiple.
„Majoritatea bolilor care sunt asociate cu călătoriile în străinătate încep să apară și la noi din cauza încălzirii globale. Discutăm despre paraziți care ne dau anumite bacterii. Vorbim despre țânțari, despre flebotomi care pot să dea viermii cardiaci sau pulmonari, leishmanioaza care tot prin flebotomi se transmite și care este o boală bacteriană destul de urâtă. Vorbim și despre căpușe care pot să ducă la babesioză, anaplasmoză sau alți paraziți foarte mici”, a declarat în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, medicul veterinar Rita Roberta.
Mergem sau nu cu animalele în vacanță
Specialiștii spun că aceste boli nu trebuie să ne descurajeze. Putem să călătorim liniștiți alături de câinii noștri, atât timp cât ne facem bine temele de casă înainte. Soluția nu este una complicată, dar ține în principiu de nivelul de educație al proprietarului câinelui.
„Recomandat este să îi deparazităm. Majoritatea deparazitărilor acoperă și partea de țânțari, căpușe și purici. Recomandarea de bază este, atunci când mergem într-o altă țară, să citim bine legislația țării respective, să știm bine la ce să ne așteptăm ca animalul să fie conform și să nu avem probleme la graniță.
Trebuie discutat și cu medicul veterinar care poate ajuta cu sfaturi în această situație. Majoritatea bolilor pe care le putem prelua din străinătate apar din cauza unei deparazitări incorecte sau a unor vaccinări necorespunzătoare”, a mai spus medicul veterinar în cadrul podcastului “În jurul cozii”.
La drum cu cățelul și cu mașina
Drumurile cu mașina pot fi obositoare, mai ales atunci când destinația este una îndepărtată. Atunci când călătoria este realizată vara, incomoditatea se dublează. Ne este cald și nouă, dar le este cald și cățeilor. În aceste situații, soluția este, de regulă, aerul condiționat. Pot suporta însă bine cățeii aerul condiționat?
„Aerul condițonat nu este nociv pentru căței. Atât timp cât cățelul nu prezintă o problemă respiratorie acută, astm sau o problemă oculară care să predispună la o conjuctivită, nu este o problemă. În aceeași măsură, cum nu lăsăm aerul condiționat să ne bată în față, la fel nu recomand ca animalul să aibă un contact foarte direct cu aerul condiționat.
Depinde și de câine, un cățel de 2-3 kg nu va fi la fel de entuziasmat de aerul condiționat precum un cățel de 50 de kg care are blana lungă și deasă”, precizează Rita Roberta, medic veterinar la o clinică de urgențe veterinare din capitală.
Ei bine, dacă nu avem aer condiționat în mașină, cea mai simplă soluție pentru a face aerul să circule este să deschidem geamurile. În această situație întâlnim uneori căței amatori de „senzații tari”. Mai exact căței care, ajutați de către proprietari, scot capul pe geam și trăiesc o aventură pe cinste cu urechile și obrajii fluturând în vântul răcoritor al călătoriei. Specialiștii au câteva obiecții atunci când vine vorba despre această situație.
„Nu este benefic, dar atât timp cât după o aventură de genul acesta cățelului nu îi curg ochii sau nu strănută, nu cred că este atât de rău să îl lăsăm să facă acest lucru. E important să avem o lesă bine prinsă ca să nu sară și să nu exagerăm cu asta.
Dacă începe să plouă sau dacă intrăm într-o zonă mai muntuoasă unde este răcoare, o să tragem cățelul înăuntru ca să nu fie șocul termic mult prea puternic”, concluzionează discuția despre acest subiect, Rita.
Legătura dintre educație și bolile câinilor
Nu se îmbolnăvește nimeni din prea multă educație, nu te speria. Legătura dintre educație și bolile câinilor înseamnă altceva. Înseamnă un proprietar de câine care este cu adevărat interesat de prietenul său necuvântător. Un proprietar care este informat despre câinele pe care îl are, care este atent la comportamentul patrupedului și care încearcă să îl înțeleagă. Atunci când vine vorba despre boli, a înțelege înseamnă de multe ori a ajuta.
„Educarea proprietarului este esențială în meserie mea. El petrece cel mai mult timp cu animalul și este cel mai în măsură să ne spună dacă ceva i se pare în neregulă. Eu pot să fac un examen clinic complet, pot să trimit la laborator toate analizele de pe planetă și tot să nu descopăr problema animalului. Animalul vine la mine cu un comportament deviant, va dori să plece. Dacă aș avea un banuț pentru fiecare proprietar care mi-a spus că acasă se simțea rău, dar acum că a venit la spital vrea să plece și se simte bine, aș fi bogată rău de tot.
Cu cât ne cunoaștem mai bine animalul ca și individ, de exemplu să știm dacă este în regulă sau nu să doarmă atât de mult, mănâncă mult sau puțin, cu atât vom ști mai bine dacă are sau nu o problemă.
Educarea proprietarului ne ajută să descoperim bolile, dar și să le tratăm. Este important ca proprietarul să știe cum să îi administreze anumite pastile, să monitorizeze semnele unei boli și să știe ce trebuie să facă în anumite cazuri de urgență”, consideră medicul veterinar.
Concluzii
Bucuria unei vacanțe poate fi, așadar, împărtășită cu animalul de companie. Pentru ca acest lucru să se întâmple în siguranță este nevoie doar de puțină responsabilitate din partea proprietarului de câine. O deparazitare făcută corect și o informare corectă în ceea ce privește destinația de vacanță, vor face ca relaxarea să nu fie perturbată de nimic.
Pentru mai multe informații despre acest subiect, dar și despre sănătatea câinilor în general, poți să vizionezi integral aici ediția de podcast oferită de către ROLDA România în care a fost invitată Rita Roberta.
Așadar, dacă ai ezitat până acum să mergi în vacanță cu câinele tău, nu mai este cazul. O vacanță alături de prietenul tău necuvântător este ceva normal! Nu ar fi trist ca tu să te relaxezi la munte sau la mare, iar el să rămână acasă supărat și cu gândul mereu la tine?