Profesia care face diferența dintre viață și moarte în sala de chirurgie veterinară

Puls ridicat, hemoragie neprevăzută, stop cardio-respirator, durere în ochii pacientului, aparținători stresați la ușă. În tot acest scenariu există o persoană al cărui calm este neclintit și mare ca și liniștea din mijlocul unei păduri în care nu este nicăieri vreun picior de om. Vorbim despre sala de operație veterinară și despre profesia de medic veterinar cu specializare pe anestezie. Un job diferit față de joburile obișnuite pe care le avem, dar un job care, de multe ori, face diferența dintre viață și moarte. Am discutat despre viața profesională din spatele acestei specializări cu veterinarul Iulia Stoica.

Discuția a avut loc în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”. Am aflat cum a ales medicul veterinar drumul spre anestezie, care este rolul unui anestezist în sala de operație și care sunt riscurile care pot să apară în timpul unei operații?

Legătura dintre anestezie și empatie

Iulia este un medic veterinar care a știut că vrea să îmbrățișeze tainele acestei profesii încă de când era la grădiniță. A fost fascinată de ideea de medic veterinar și, în mod evident, a iubit nespus de mult animalele. Tot iubirea față de animale este cea care a făcut-o să își îndrepte atenția spre școala elvețiană de anestezie VASTA, specializarea de anestezist.

„Partea de anestezie ține mai mult de empatie și de sentiment. Pe măsură ce vezi animăluțe și începi să profesezi, îți dai seama că ele nu pot și nu știu să îți spună tot timpul când ceva le doare, când au o problemă. Anestezia – analgezia cam merg mână în mână și practic ce am vrut cel mai mult este să am cunoștințele necesare să mă asigur ca animăluțul respectiv este cât de în siguranță se poate în timpul unei intervenții, indiferent că e de lungă durată sau de scurtă durată. Și vreau să stiu că evităm în cea mai mare măsură posibilă durerea care nu este necesară. Orice intervenție implică și durere, dar e una că doare puțin și alta e că doare foarte tare”, a explicat medicul veterinar la podcast.

Operația. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise?

Un proprietar de câine sau de pisică care a trecut cu animăluțul printr-o operație de sterilizare sau un alt tip de operație chirurgicală are în mare o idee despre ce presupune o intervenție de acest gen. Ce se întâmplă cu adevărat în spatele ușilor închise ale sălii de operație nu pot ști cu adevărat decât protagoniștii din interior, cei care fac tot posibilul să facă din nou bine pacientul.

Orice pacient care vine pentru operație trebuie mai întâi evaluat atât chirugical, cât și din punct de vedere al riscurilor anesteziei. După ce discutăm cu proprietarii începem preanestezia. Asta înseamnă că practic pregătim pacientul pentru anestezia propriu-zisă, îl calmăm, îl liniștim. Apoi ne mutăm în sala de chirurgie și acolo se face inducție. Inducție înseamnă că trecem de la un animăluț pe care l-am sedat, l-am liniștit, dar care este încă conștient la un animăluț care doarme. Avem nevoie de multă liniște, de oameni calmi. E ca și cum am pune un copil la somn, dacă nu e liniște adoarme mai greu. După ce ne asigurăm că doarme cum trebuie, că nu simte, că nu are dureri, îl conectăm la monitor, la respirația asistată. În timpul actului chirurgical pacientul trebuie monitorizat. Trebuie să ne asigurăm că nu începe să simtă, că nu doarme prea profund sau prea puțin profund, că nu apar complicații. După ce e gata tot, trezirea este o etapă critică din anestezie, trebuie să fim la fel de atenți ca și în timpul oprației. După ce se trezește animăluțul mai trebuie să rămână la clinică pentru supraveghere. Primele 2-3 ore de după operație sunt critice pentru orice pacient și nu vrem să ne trezim cu vreo surpriză”, ”, a relatat cum decurge o operație din perspectiva anesteziei, Iulia Stoica.

„Este medicină, nu matematică. Nu există 100%”

Acolo unde uneori este vorba despre viață și moarte, este clar că există și riscuri. Într-o sală de operație specialiștii sunt pregătiți să întâmpine orice risc, însă nu pot să garanteze că acesta nu va apărea. Am întrebat medicul veterinar ce riscuri pot să apară în timpul unei operații?

Trebuie să urmărim cel mai frecvent să nu apară probleme la nivel de respirație. Se mai întâmplă ca în timpul anesteziei cățelușii și pisicuțele să respire prea rar sau chiar să se oprească din respirație. Dacă se întâmpla asta, ulterior pot să apară probleme și cu inima, aritmii sau chiar să se oprească inima și nu vrem să se întâmple așa ceva. Aceste lucruri trebuie văzute la timp și corectate înainte de a deveni grave. Pot să apară și riscuri în funcție de patologia fiecărui pacient și din păcate pot să apară și riscuri care nu țin de nimeni. Pot să fie tot felul de reacții inflamatorii necontrolate, reacții sistemice pe care le poate avea un pacient chiar dacă e tânăr, sănătos și chiar dacă e o intervenție de rutină. Mic risc înseamnă că 99% nu se va intampla nimic, dar este medicină, nu e matematică, nu există 100%”, spune despre riscuri medicul veterinar specializat pe anestezie.

Concluzii

Profesia de medic veterinar cu specializare pe anestezie este, fără doar și poate, o profesie specială. Trebuie să iubești cu adevărat ceea ce faci și să iubești în mod special animalele din moment ce accepți ca în multe situații să înfrunți moartea împreună cu ele. Majoritatea proprietarilor de animale se teme foarte tare de ceea ce înseamnă procedura de anestezie, dar un anestezist pregătit precum este Iulia Stoica poate face față oricărei situații în sala de operație. În articolul următor vom discuta despre frica de sterilizare a unor proprietari de câini raportat la ceea ce înseamnă această intervenție chirurgicală din perspectiva aceluiași specialist în anestezie.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului în care a fost invitată Iulia Stoica, aici.