ROLDA Transformă Gunoiul unora în Comoara altora

Când sunetul rece al zăvorului se aude ferecând ușa de metal trasă cu greu în urma îngrijitorului care a bifat o nouă zi la lucru, se lasă întunericul peste boxele unde sute de caini sunt închiși nedrept și primitiv în adapostul public din Galați.

Singurele sunete care se mai aud sunt schelălăiturile câinilor mai slabi care se refugiază în colțul cel mai îndepărtat să fugă din calea câinilor puternici cu care sunt închiși și apa care curge din acoperișul găurit.

ROLDA vizitează adăpostul public ori de câte ori avem spații disponibile pentru a prelua de acolo câini condamnați la moarte de către o societate care are mereu, cu totul alte priorități.

Indiferent că salvăm câinii de pe stradă, din adăpostul public sau îi preluăm de la oameni care nu mai pot avea grija lor, ROLDA încearcă să gasească fiecărui câine salvat o familie adoptivă.

Este un proces lung și complicat să transformăm câinii fără stăpân în animale de companie. Citește aici dacă vrei să afli mai multe informații.

În ultimii ani, cei mai mulți câini i-am adoptat în Suedia și în Elveția, dar putem să vă povestim fără întrerupere despre câinii fericiți adoptați și in Anglia, Germania, iar ocazional chiar în îndepărtata USA.

Tom este un cățel salvat din adăpostul public din Galați în luna februarie. Ryan, un cetățean American care a călătorit mult în Europa și pe bicicleta din Berlin până la Istanbul a cunoscut mulți câini fără stăpân și a remarcat cât de speciali, inteligenți sunt. Prin intermediul ROLDA, Ryan l-a descoperit pe Tom pe care l-a ales ca prieten pe viață și care va începe o lungă călătorie spre casa lui de peste ocean.

Sunt sute de povești care oricât de banal sau special sunt spuse în cuvinte, nu reprezintă nimic dacă nu sunt trăite. Povești de viață în care câinii considerați gunoiul unei societăți superficiale sunt o binecuvântare pentru familii din țări despre care credem că au tot ce își doresc, tocmai probabil pentru a ne demonstra că lucrurile profunde, deosebite sunt printre noi însă neluate în seamă și depuse la marginea societății. Așa cum de altfel facem nu doar cu acești câini abandonați, dar și cu seniorii noștri și lista poate continua.

ROLDA nu eutanasiază niciun câine care are șanse de vindecare, șanse să traiască o viață lipsită de durere. Atunci când am fost alertați să o salvam pe Maia, aceasta zacea într-o baltă de sânge, păzită de un alt câine cu care aceasta hoinărea. Alergând de pe un teren pe altul, Maia s-a rănit într-un gard de metal în construcție tăindu-și tendoanele ambelor lăbuțe din față.

Evident că primul impuls este să iei în considerare să eutanasiezi un câine care are mari șanse să își piardă picioarele din față și în scurtul timp avut la dispoziție, veterinarii contactați au spus că nu ne pot ajuta să îi salvăm lăbuțele.

Pentru Maia, minutele erau prețioase. Am găsit la Siavet înțelegere să oferim mai întâi o șansă să vindecăm, fața de soluția cea mai simplă de a lua viața cuiva aflat în suferință. Veterinarii de la Siavet au făcut minuni pentru Maia nu doar când au pus-o pe picioare, după ore de operație și săptămâni de îngrijire post operatorie. Însă și după 2 ani, când continuă să o îngrijească gratuit pe Maia oferindu-i tratamentul de care are nevoie până va fi adoptată.

Cine ar fi crezut că un câine necesită tratamente timp de 2 ani? O injecție pentru eutanasie durează doar câteva minute. În 15 ani de activitate, ROLDA se mândrește că nu a abandonat niciodată un câine aflat în suferință, indiferent de problemele, resursele limitate de care dispuneam sau orice alt obstacol.

Cu ajutorul vostru, încercăm zi de zi să ne autodepășim și să fim mai buni decât cea mai bună scuză de care ne-am putea folosi ca să fim ca ceilalți.
Fără bani publici sau fonduri europene, ROLDA a construit de la zero 2 adăposturi private unde sute de câini sunt îngrijiți corespunzător, pregătiți și promovați pentru adopție. Atunci când fondurile ne permit, organizăm campanii de sterilizare pentru animalele de companie din comunitățile rurale cu venituri modeste și donăm căsuțe pentru câinii de la sate expuși la intemperii.

Costurile cele mai mari, an de an, reprezintă hrana câinilor și îngrijirea veterinară: tratamente de urgență, sterilizări și vaccinări la care se adaugă tratamentele preventive împotriva paraziților interni și externi (acestea din urmă mai ales în perioada martie –octombrie). Hrănim câinii din adăpost, oferim hrană ajutor de urgență unor familii din comunitățile sărace pentru animalele lor și hrănim grupurile de câini din jurul adăpostului și zonele industriale.

Ajutorul tău nu este doar prețios. Este cu adevărat vital și poate face diferența între a salva, trata, hrăni, găzdui și, în cele din urmă, da spre adopție un câine, doi, trei sau chiar o sută.