Secretul unei relații bune între oameni și câini

Auzim des, mai ales în România contemporană, că ne lipsește educația și că doar însușirea acesteia ne poate asigura un viitor așa cum ni-l dorim cu toții. Se pare că educația este extrem de importantă, nu doar în ceea ce privește relația dintre oameni, ci și în ceea ce privește relația dintre oameni și câini. Mulți proprietari de câini au tendința să dea vina pe câine atunci când acesta face ceva nedorit, considerându-l încăpățânat și prost educat, dar uită să se întrebe de unde ar trebui să vină acel nivel de educație? În acest articol abordăm punctul de vedere al unui dresor de câini care consideră că o școală de dresaj canin trebuie să educe în primul rând proprietarul și apoi câinele.

Există proprietari de câini care nici măcar nu pot lua în calcul această noțiune. Aici nu vorbim neapărat despre proprietarii de câini din mediul rural care sunt trecuți de o anumită vârstă și care nu sunt dispuși nici în ruptul capului să schimbe metoda de „socializare” cu animalele lor din moment ce au aplicat-o toată viața și în opinia lor a funcționat și funcționează. Sunt evident excepții și în acest exemplu.

Vorbim despre proprietari de câini care pretind a avea un anumit nivel de educație. Acești proprietari sunt siderați și reacționează impulsiv atunci când cățelul lor nu cooperează așa cum și-ar dori, neînțelegând de ce nu se pot impune în fața animalelor.

Elemente cheie în relația dintre câine și om

Proprietarii descriși mai sus nici nu concept că ei sunt cei care trebuie să schimbe ceva și că în realitate, în cele mai multe cazuri, problema este la ei și nu la câine.

„Rareori putem da vina pe un câine dacă apar anumite probleme, proprietarul este de vină întotdeauna. În primul rând pentru că aceștia nu au habar ce câine au achiziționat, sunt multe rase cu un potențial destul de mare de agresivitate/dominare care, dacă nu sunt controlate, pot să apară foarte ușor probleme. Aici nu vorbim doar despre câini de rasă.
Când astfel de câini ajung la proprietari care nu au experiență și nu au cunoștiințele necesare pentru a-i educa și a comunica corect cu ei, apar probleme de compartament din cauza lipsei de reguli și restricții.
Răsfățarea exagerată a câinelui încurajează comportamentul dominant și agresiv, iar atunci când câinele își turează instinctele la maxim, acesta neînvățând autocontrolul, se va manifesta destul de violent față de alți câini sau chiar oameni”
, a declarat Szabo Zoltan, dresor de câini cu o experiență de 25 de ani în domeniu, în cadrul podcastului “În jurul cozii”.

A fi sau a nu fi educat?

Dresorul de câini își continuă argumentația din timpul podcastului explicând și mai profund de ce este extrem de importantă educația proprietarului de câine:

„În dresaj este promovată doar partea frumoasă, asta vedem pe internet, partea întunecată nu este prezentată. Ca și dresor am văzut o mulțime de câini periculoși și am fost mușcat de mulți câini.
Atunci când vedem un câine de acest gen întrând pe poarta școlii de dresaj, adus de o persoană care nu îl poate controla, încercăm să sfătuim proprietarul să învețe anumite metode de control care s-ar putea să ajute. Noi nu suntem școală de dresat câini, noi suntem școală de dresat proprietari de câini.
Eu cred că un proprietar trebuie să învețe foarte mult despre câini în general, despre cum percepe lumea un câine, ce nevoi fizice are câinele, etc.. Deseori oamenii nu știu să comunice eficient cu câinele”
, precizează Zoltan.

Acesta mai spune că a întâlnit în carierea sa mulți proprietari de câini care acuzau câinele în ceea ce privește comportamentul lor și că acest lucru nu este normal.

Trebuie să adopți o atitudine alfa față de câinele tău?

Unii specialiști consideră că această întrebare, dacă e bine să adopți o atitudine alfa față de câinele tău, nu are sens pentru că noi nu suntem câini și, implicit, nu putem deveni cu adevărat „câinele” alfa în relația cu cățelul nostru. Totuși s-ar părea că adevărul este undeva la mijloc, nu suntem câini, dar nici nu suntem departe de forma de organizare a unei haite de câini sau de lupi.

„Se impune să fim alfa doar atunci când câinele încalcă anumite reguli, în mod normal trebuie să fim doar parteneri. Totuși un câine are nevoie de un lider, strămoșii lor sunt lupii, iar ei sunt animale de haită. Cred că acesta este și motivul pentru care câinele se adaptează bine în societatea noastră, în familiile, în haitele noastre.
O haită trebuie să aibă anumite reguli foarte bine definite, un sistem ierarhic foarte bine definit, în care câinele trebuie să știe unde este locul lui. În unele situații este nevoie de autoritate și control, dar eu recomand o atitudine alfa doar în cazuri justificate”
, spune dresorul de câini în cadrul podcastului oferit de ROLDA România.

Concluzii

Cum să fie câinele educat, dacă proprietarul nu este educat? Și ca să nu facem o confuzie crasă, un proprietar educat nu înseamnă o persoană cu facultate și tot felul de diplome, ci o persoană care are cât mai multe cunoștințe în ceea ce privește lumea câinilor! Un câine educat se va integra mai bine în societate și va avea o relație mai bună cu stăpânul său. Pe când un câine needucat se va baza mai mult pe instinctele sale, iar reacțiile acestuia pot lăsa de dorit.

Ne irităm și ne tot irităm așteptând ca cineva să vină din cer și să ne vindece. Putem să mergem și la medic cu această iritație… ea nu va trece și nici nu va veni cineva de sus să o vindece. Secretul este că ea va trece doar atunci când noi… ne vom educa sau ne vom lăsă educați!