Sfaturi veterinare pentru un Crăciun liniștit alături de animăluțele noastre
Crăciunul 2022 bate la ușă și e bine să fii pregătit din toate punctele de vedere pentru ca animăluțele de companie să nu aibă parte de neplăceri în această perioadă. Cele mai mari pericole pentru acestea sunt reprezentate de către frigul de afară și de către mult așteptatele sărbători. De exemplu, bradul de Crăciun este văzut „puțin” diferit prin ochii animalelor față de ceea ce vedem noi oamenii. Câinii au o afinitate față de globurile de sticlă, iar pisicile față de tot ceea ce înseamnă pomul de Crăciun. Așadar „O, brad frumos” poate deveni foarte ușor pentru animale, „O, brad periculos”!
Ce putem face pentru a evita eventualele neplăceri aduse de sezon? Nimic altceva decât să ne informăm și să fim cu ochii în patru atunci când patrupezii din casă au “țintit” înspre brad. Am discutat despre această perioadă care poate deveni delicată cu medicul veterinar Szabo Patrick în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.
Bradul de Crăciun pentru câini
Bradul de Crăciun poate reprezenta un pericol pentru animalele de companie. E important de precizat faptul că un brad natural este mai periculos în comparație cu un brad artificial. Un brad artificial nu are ramurile și acele atât de ascuțite ca și cele ale unui brad natural. Acest detaliu este important pentru că patrupezii casei se vor apropia cu siguranță din prea multă curiozitate de pomul împodobit și vor încerca să îl miroasă.
„Bradul de Crăciun reprezintă în mod special un pericol pentru pisici, ele sunt mai năzdrăvane, dar totuși și pentru câini. Pentru câini cele mai periculoase sunt globurile din sticlă, acestea nu trebuie lăsate în niciun caz pe jos. Trebuie să atenționăm câinele dacă încearcă să ia globul de pe brad, dar acest gest nu este specific câinelui, ci mai degrabă pisicii. Pentru câini sunt periculoase și cablurile, dar acestea reprezintă un pericol pentru ei pe toată perioada anului, nu doar de Crăciun. Trebuie să îi obișnuim că nu au voie să roadă cabluri, iar cu globurile trebuie să îi atenționăm”, precizează medicul veterinar Szabo Patrick în cadrul podcastului.
Bradul de Crăciun pentru pisici
Pomul de Crăciun natural prezintă același nivel de pericol atât pentru pisici, cât și pentru câini. Pisicile au o tendință mai mare de a gusta și mesteca ramurile bradului, iar în funcție de tipul de brad acestea pot fi chiar toxice pentru feline. Ornamentele pot fi periculoase și pentru pisici, indiferent dacă pomul este natural sau artificial.
„Pentru pisică este o problemă mai mare de Crăciun, pisicile iubesc pomul de Crăciun, inclusiv ornamentele. De exemplu, anul trecut chiar în seara de Crăciun am avut o urgență. A trebuit să scoatem beteala dintr-o pisică. S-a jucat cu acele bucăți care s-au desprins și le-a înghițit. A trebuit să intervenim chirurgical și să scoatem corpul străin din interiorul pisicii. Nu putem face altceva decât să ancorăm bradul bine și să fim atenți. De exemplu, pisica mea nu este interesată de bradul de Crăciun, este interesată doar să zgârie persoane”, spune cu zâmbetul pe buze medicul veterinar în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.
Frigul și cățeii
Dincolo de potențialele pericole aduse de sărbătorile de iarnă, un alt pericol stă la pândă în fiecare iarnă, frigul! Acesta este un pericol atât pentru câinii de apartament, cât și pentru cei de curte. Singura soluție pentru a evita situații extrem de neplăcute este ca proprietarii de căței să aibă grijă de ei.
„În primul rând, frigul reprezintă principalul pericol pentru câini și pisici acum în sezonul rece. El contribuie mult în această perioadă la scăderea imunității animalelor, iar din această cauză pot apărea diverse boli. Trebuie să fim atenți atât la câinii de apartament care ieșind la o plimbare se pot răci la fel ca și oamenii, dar și la câinii care sunt ținuti la curte. Lor trebuie neapărat să le asigurăm o căsuță izolată cu o pătură sau paie. Am avut multe cazuri în care în diminețile de iarnă au venit la mine stăpânii cu animalele lor neștiind ce au pățit acestea, animalele făcând hipotermie. În această situație încercăm să le încălzim, dacă nu este prea târziu, bineînțeles. Aceasta este o situație care se întâmplă destul de des atunci când temperatura scade ceva mai mult sub zero grade”, explică Szabo Patrick în cadrul podcastului “În jurul cozii”.
Medicul veterinar continuă să explice cât de importantă este îmbrăcarea câinilor în sezonul rece atunci când sunt scoși la plimbare.
„Eu cred că este indicat să îmbrăcăm câinii cu o gecuță de iarnă, indiferent dacă afară temperatura e pe plus sau pe minus. Este indicat mai ales pentru că animăluțele de apartament sunt duse des la cosmetică canină unde proprietarii aleg de obicei să le tundă cât mai scurt pentru a merge cât mai rar la un salon de acest gen. Este indicată chiar o hăinuță cu blană pentru că în apartamente avem cam 20 de grade Celsius, iar afară temperatura poate fi chiar pe minus, iar diferența este prea mare pentru câini”, concluzionează invitatul ediției cu numărul 20 a podcastului “În Jurul cozii”.
Concluzii
Este clar că, dacă îți iubești animalul de companie care trăiește alături de tine, vei avea într-un fel o grijă în plus pe perioadă sărbătorilor. Va trebui să fii mereu atent ca animăluțul să fie în siguranță. Oare e lângă brad? Oare e departe de brad? Da, sărbătorile în familie nu sunt mereu atât de liniștite pe cât vor să ne prezinte filmele și reclamele de la TV, dar faptul că sunteți cu toții împreună, oameni, căței și pisici, demonstrează că spiritul Crăciunului merită câteva eforturi în plus.
Și da, se mai întâmplă și accidente, dar este important ca atunci când acestea apar, să iei legătura imediat cu medicul veterinar. Nu încerca în niciun caz din prea multă comoditate sau lipsă de energie să joci în sufragerie rolul unui “vraci” care se pricepe la toate. Sărbătorile trec repede și ar fi bine ca sănătatea animăluțului tău să nu intre în această categorie.