Soluții pentru articulații sănătoase: câine fericit, proprietar fericit!

Nu doar oamenii au probleme cu articulațiile, ci și mult iubiții noștri căței. Această problemă este una extrem de importantă pentru că poate afecta foarte serios mobilitatea câinelui. Proprietarii trebuie să fie foarte atenți la semnele care dau alarma din acest punct de vedere. Dar înainte să fii atent la aceste semne, trebuie fără doar și poate, să le cunoști. Vorbim în acest articol despre cele două motive principale pentru care blănoșii noștri ajung să aibă probleme articulare și despre ce putem face ca să prevenim, dar și să tratăm dacă este cazul.

Am purtat această discuție în cadrul podcastului „În jurul cozii” alături de medicul veterinar Florin Sabadoș. Acesta ne-a spus că în principal problemele articulare se regăsesc la câinii în vârstă și la cei obezi, acești factori accelerând problemele de acest gen. Este adevărat că patrupedul își va linge zona în care simte durerea, dar acesta nu este singurul semn de care trebuie să ținem cont.

Cum ne dăm seama că blănosul are probleme?

Cine spune că a fi câine este ușor? Și cățeii, în funcție de rasă și de stilul lor de viață, pot să ajungă să aibă probleme de sănătate. Problemele cu articulațiile pot fi foarte deranjante pentru că dacă sunt lăsate netratate se poate ajunge în timp la o situație de imobilitate totală. Un proprietar grijuliu, poate să depisteze problema la momentul potrivit.

„Să ne imaginăm ca 20% dintre câinii adulți suferă de o problemă articulară. Este foarte important ca proprietarii să realizeze atunci când animalul suferă. Sunt câteva semnale prin care animalele atrag atenția proprietarilor. În primul rând șchiopătura, o durere articulară se va manifesta tot timpul prin șchiopătură. Asta atunci când articulația afectată este la nivelul membrelor sau al coloanei vertebrale. Dacă avem o problemă articulară la nivelul capului vom avea o problemă cu masticația, dar în general aceste probleme se resimt la nivelul membrelor și al coloanei. Pe lângă șchiopătură poate să apară o scădere a masei musculare pe membrul afectat sau dacă este o problemă la coloană, în timp, pot apărea probleme pe ambele membre din spate. Nu mai pot să sară din pat așa cum ar trebui, evită să facă asta, evită să urce și să coboare scări, evită să facă plimbări lungi. Cel mai întâlnit simptom este șchiopătura la rece, adică după ce câinele stă, se odihnește, atunci când se ridică, va apare schiopătura și durerea”, a precizat Florin Sabadoș în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Importanța unei curți amenejate corect

Suntem înconjurați de beton nu doar la oraș, ci și în mediul rural pentru că oamenii vor să își curețe curtea cât mai ușor. De multe ori când luăm decizii de acest gen care țin de amenajare, uităm să luăm în considerare prea mult și nevoile cățelului familiei. Ei bine, care este relația dintre beton și câini?

„Foarte mulți proprietari care au curte au destinat un țarc cimentat pentru câine pentru că este ușor de spălat, dar pentru articulațiile câinelui nu este un lucru benefic. Stând tot timpul pe acel beton vor avea probleme articulare după o anumită vârstă. Nici mișcarea în exces nu este benefică. Gândiți-vă la fotbaliști, la bătrânețe majoritatea vor avea probleme cu articulațiile. Tot ceea ce folosești în exces va avea repercusiuni la bătrânețe. La fel și la câini, vor exista repercusiuni dacă, de exemplu, îi forțăm să alerge foarte des. Nu recomand oamenilor care au câini la curte să betoneze tot țarcul. Dacă nu pot să țină măcar o bucată de pământ, atunci să pună niște lemn, pentru că lemnul atenuează, nu este așa dur ca și betonul și ajută articulațiile în timp”, precizează medical veterinar.

Care sunt rasele cele mai predispuse?

Deși toți câinii pot să ajungă în anumite condiții să aibă probleme cu articulațiile, există câteva rase care sunt mai predispuse din acest punct de vedere. Avem însă și excepții, adică rase care teoretic corespund profilului cățelului care are probleme de acest gen, dar care totuși se țin departe de această condiție medicală.

„Sunt câteva rase cunoscute cu probleme articulare, Ciobănescul german care are în general probleme cu displazia de șold, mai nou are probleme și cu displazia de cot, mai avem Dobermanul care are probleme cu sindromul Wobbler, o problemă legată de coloana vertebrală, Golden Retrieverul, Labradorul, ruptura de ligamente este foarte întâlnită la ultimele două rase. Nu avem cazuri des întâlnite cu probleme articulare la Husky. Ei aleargă într-adevăr foarte mult, dar le place să alerge mai mult pe zăpadă. Zăpada nu este o suprafață dură care să favorizeze bolile articulare. Dacă ignorăm semnele putem ajunge la anchiloza articulară, ultimul stadiu, aceasta face articulația imobilă și nu o mai poți utiliza. E greu să mai faci ceva în acest stadiu. La articulații, dacă reusești să faci tratamentul în prima fază a bolii, mai ales la operații, rezultatele sunt spectaculoase. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât reușita tratamentului va fi mai slabă”, punctează medicul la podcastul “În jurul cozii”.

Cum scăpam câinele de obezitate?

Obezitatea reprezintă așadar una dintre cele mai importante cauze care duce la problemele articulare. Este greu și pentru oameni să slăbească, iar pentru ca un câine să reușească să facă acest lucru este nevoie și de înțelegerea și ambiția proprietarului.

„Dacă în spatele obezității nu este o problemă patologică și ține doar de alimentație și mișcare, trebuie controlate cele două lucruri, alimentația și mișcarea. Un câine cu probleme articulare nu poți să îl miști foarte mult pentru că nu este indicat și atunci trebuie să controlezi cantitatea de hrană pe care o primește. Cantitatea și calitatea pentru că sunt și mâncăruri de dietă special concepute pentru câini ca să slăbească și pentru câini cu probleme articulare. Dacă se respectă ceea ce recomandă medicul veterinar de cele mai multe ori sunt rezultate vizibile. Din păcate, este foarte greu să încerci să convingi proprietarii să slăbească cainele. Ei nu se pot abține să nu le dea câinilor mai multă mâncare, dar prin asta le fac de fapt un rău, nu un bine. Mâncarea comercială este cea mai potrivită pentru ei, dar și aici sunt mâncăruri făcute doar pentru a fi cumpărate și sunt mâncăruri care au în spate studii care au demonstrat de-a lungul timpului că sunt de calitate”, a concluzionat Florin Sabadoș.

Concluzii

Așadar specialistul ne spune că mișcarea este bună, dar nu în exces, iar în ceea ce privește obezitatea, aceasta nu poate fi de bun augur în niciun moment al vieții patrupedului. La acest capitol intervine și educația proprietarului de câine și capacitatea sa de a înțelege de câtă mâncare are nevoie câinele său și, în mod evident, ce fel de mâncare trebuie să consume cățelul? Și poate mai presus de orice este foarte important atunci când apar primele simptome ale problemelor cu articulațiile, să mergem cât de repede pentru un consult la medicul veterinar.

Discuția completă despre acest subiect poate fi urmărită în cadrul ediției cu numărul 26 a podcastului „În jurul cozii” oferit de către ROLDA România. Un podcast în cadrul căruia ne învârtim în jurul cozii, dar încercăm să facem acest lucru cu folos.