Teama care ține pe loc România. Sterilizare cu amânare

Sterilizarea, bat-o vina! Oare ce-o fi această sterilizare a câinilor? Cu ce se mănâncă? De ce să o facem? E importantă, dar oare chiar atât de importantă să fie? O vom face, dar nu azi, mâine. Cam asta este atitudinea multor propietari de câini din România atunci când vine vorba despre sterilizare. De ce au unii această atitudine? Pentru că există câteva mituri în legătură cu acest subiect (majoritatea false) și pentru că oamenii au o mare frică. Încercăm să aflăm în acest articol care este mai exact această frică care îi cuprinde pe români atunci când se discută despre sterilizarea cățelului lor.

Majoritatea românilor cade pradă atractivității miturilor și le dau crezare fără prea mult studiu de caz. Sau chiar dacă un anumit motiv ar putea stârni îngrijorare nu se interesează în detaliu despre ce este vorba. Am întrebat-o în cadrul ediției cu numărul 27 a podcastului „În jurul cozii”, pe Evelyn, tehnician veterinar, care consideră că este motivul pentru care cei mai mulți oameni nu înțeleg importanța sterilizării? Dar poate că până să ajungem la un potențial răspuns ar trebui însă să aflăm din nou de ce este importantă această mult discutată noțiune de sterilizare?

Bani, bani, bani – responsabilitate zero

Probabil și dacă nu ai un câine ai auzit că acestor paraziți le place iarba mare și deasă. O iarbă tunsă nu reprezintă însă o garanție că acolo nu sunt căpușe. De altfel, nu poți să știi sigur niciodată dacă într-un anumit loc sunt sau nu căpușe, poate cu excepția situației în care ai informația că într-un anumit loc s-a stropit împotriva acestor insecte. Cert este că insectele s-au adaptat și că sunt mai rezistente față de anii trecuți.

„În mod clar, da. Să ne gândim logic, dacă o femelă stă bine cu sănătatea și intră în călduri de două ori pe an și poate face între 5 și 10 pui, unde ajungem? Și lipsa de interes și dorinta de a face bani au dus la această situație. Astă este adevărul, mulți au căței de talie mică, Bichoni, Yorkshire, Shih Tzu, care sunt cei mai comuni la blocuri, aceștia sunt înmulțiți pentru bani. Mulți au câine și își dau seama după 5-6 luni ce cost presupune a avea un câine și așa se ajunge la abandon, ori cățelul este dat altcuiva care la rândul lui face același lucru. Eu cred că înainte să avem grijă de orice animal, că e câine, pisică, pasăre sau iepure, trebuie să conștientizăm că vorbim de o investiție pe termen lung, ani de zile. Și câinii se îmbolnăvesc, au nevoie de hrană de calitate pentru a nu face anumite afecțiuni dermatologice, au nevoie de medicamente, deparazitări, vaccinări. Trebuie să conștientizăm ce înseamnă să ai un câine, ce responsabilități ai și pentru cât timp le vei avea”, este de părere tehnicianul veterinar.

Teama care ne ține pe loc

Suntem oameni și avem temeri, nimic anormal în această chestiune. Problema apare atunci când lăsăm judecata echilibrată deoparte și lăsăm anumite temeri nefondate să ne invadeze trăirile. În încercarea de a afla în cadrul podcastului de ce nu înțeleg oamenii importanța sterilizării, Evelyn ne-a mărturisit care este în opinia sa cea mai mare temere a românilor, temere care influențează în mod decisiv și negativ procesul de sterilizare în România.

„Asta încerc să înțeleg și eu, de ce unele persoane sunt atât de porniți împotriva sterilizării? Noi tot timpul le explicăm că înmulțirea câinilor fără pedigree este în primul rând ilegală. Unii sunt împotrivă din cauza costurilor care se ridică la câteva sute de lei într-adevăr. Eu încerc tot timpul să le explic cât de important este pentru sănătatea animalului, că e mascul, că e femelă, sunt anumite boli pe care în urma sterilizării le putem preveni în procent de 90%. Alții cred că animalul își va schimba atitudinea, comportamentul, dar nu s-a demonstrat științific această opinie. Alții sunt speriați pentru că au auzit că patrupedul lor care este mai agitat, se va calma după sterilizare. Nu este adevărat, dacă un câine este genetic mai agitat, felul lui de a fi va rămâne același pentru că nu îi schimbăm nimic din cap, ci doar organul reproducător se modifică în ideea în care nu se mai poate reproduce. Sper totuși ca în 2-3 ani să se normalizeze această noțiune a sterilizării pentru că este foarte importantă, putem evita boli și pentru că animalele se înmulțesc haotic. Per total cred că frica de anestezie este cea mai mare problemă pentru proprietari atunci când vine vorba de sterilizare”, a concluzionat Evelyn la „În jurul cozii”.

Concluzii

Așadar frica de riscurile anesteziei din cadrul operației de sterilizare este unul dintre motivele pentru care mulți proprietari de câini se tem să apeleze la această procedură. Există riscuri în mod evident, dar teama este nejustificată pentru că această operație nu se realizează pe vreo uliță de la țară sau pe un camp, ci într-un cabinet veterinar! Într-un cabinet de specialitate, medicul veterinar ia în calcul toate informațiile care privesc pacientul (vârsta, greutatea, evidența problemelor de sănătate, etc.) în așa fel încât procedura să fie din punct de vedere medical doar una de rutină. Dacă avem încredere în medicul veterinar care ne consultă cățelul atunci când acesta are o problemă, atunci trebuie să avem încredere în el până la capăt!

Aceste frici ne țin pe loc și pe noi ca și oameni care nu evoluează, dar și întreaga problemă a câinilor comunitari din România, întrucât în acest fel situația nu se poate debloca. Sterilizarea este singura soluție, iar majoritatea miturilor care s-au născut în jurul acestui subiect sunt false. Am analizat cele mai întâlnite mituri despre sterilizare în cadrul ediției #22 a podcastului “În jurul cozii”. Vezi aici care sunt false și care sunt adevărate.