În timpul pandemiei, câinii s-au dovedit o dată în plus prieteni de nădejde ai omului, alinându-i singurătatea și făcând pe mulți să treacă mai ușor peste momente apăsătoare. Însă lucrurile s-au schimbat odată ce lockdown-ul s-a ridicat, oamenii s-au întors la muncă sau au plecat în vacanță.

Dacă în alte colțuri ale lumii adăposturile s-au golit în timpul pandemiei, în România au fost situații în care numărul adopțiilor au crescut, însă și altele, în care animale de companie au fost abandonate în număr mai mare. Pe de o parte, știm că multe persoane afectate de criza COVID nu și-au mai permis întreținerea acestora. Însă am observat că tot mai mulți ne-au cerut sfatul cu privire la comportamentul câinilor care a părut brusc modificat.

La ROLDA suntem de părere că fiecare câine merită o casă pentru tot restul vieții și o familie care să îl respecte. Făcând o paralelă cu situația adăposturilor din alte țări, schimbările de comportament raportate care fac stăpânii să își lase câinii în grija organizațiilor (sau mai rău, pur și simplu să îi abandoneze pe stradă) se pot datora și modificărilor din rutina zilnică care afectează serios câinii.

Când lucrurile se schimbă brusc în viața lor, câinii devin sensibili și stresați. După ce luni întregi a petrecut toată ziua lângă stăpânul care era permanent acasă, un câine care rămâne singur zilnic ore întregi, când stăpânul a început munca, se simte nesigur, trist și abandonat.

Poate începe să urle, să roadă obiecte, mobilă sau să se comporte hiperactiv atunci când în sfărșit stăpânul revine acasa. Stresul, frustrarea acumulate, depresia pot provoca reacții neprevăzute,uneori confundate cu agresivitatea.

ROLDA dorește să ajute omul și câinele să rezolve problemele care îi pot despărți și de aceea am creat acest chestionar, pentru a înțelege mai bine posesorii de animale, în ce fel s-a modificat comportamentul câinelui și pentru a vă ajuta cu sfatul potrivit ca omul și câinele să ducă o viață armonioasă și fericită împreună.

Fii vocea câinelui tău și completează formularul astăzi!

Vei primi un răspuns personalizat și sperăm noi, acest lucru va ameliora problemele sau grijile pe care le resimți în prezent.

Distribuie formularul și altor posesori de animale