Soluții pentru articulații sănătoase: suplimentele alimentare și canapelele ortopedice

Este greu de crezut că blănosul familiei poate avea o viață fericită în cazul în care are probleme cu articulațiile. Problemele de acest gen aduc durere, disconfort și dificultăți de mobilitate. În acest punct se ajunge cel mai des din cauza obezității și a unui program de mișcare dezechilibrat. Este important ca proprietarul de câine să recunoască simptomele acestei boli încă de la început și să solicite părerea unui specialist, adică a unui medic veterinar. La fel de importantă este și prevenția. Doua dintre soluțiile care pot ajuta câinii să nu ajungă la dureri articulare majore sunt administrarea de suplimente alimentare și folosirea canapelelor ortopedice.

Am abordat subiectul problemelor articulare la câini în cadrul ediției cu numărul 26 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, alături de medicul veterinar Florin Sabadoș. Acesta a expus în cadrul podcastului metodele prin care putem să identificăm problemele articulare ale cățelului nostru, pericolul pe care îl poate aduce suprafața de beton în această chestiune, dar și cum putem ajuta patrupedul să slăbească pentru a ameliora problema discutată. Dincolo de aceste aspecte medicul a punctat că prevenția joacă un rol extrem de important, iar în acest sens există câteva metode care pot să ajute.

Suplimentele alimentare

Trebuie precizat din start faptul că nu este recomandată administrarea de suplimente alimentare fără consultarea prealabilă a unui medic veterinar. Administrarea de suplimente poatea avea un rol foarte important în menținerea sănătății articulațiilor, dar medicul veterinar precizează că acestea nu pot să facă minuni. Este nevoie de timp și răbdare pentru a ajunge la rezultate.

„Suplimentele nutriționale sunt foarte importante în bolile articulare pentru că administrezi niște substanțe care participă la sănătatea articulației, glucozamina, msm-ul, acidul hialuronic, acizii grași omega 3. Sunt multe substanțe care se folosesc mai nou pentru protecția articulațiilor. Acestea se administrează de regulă preventiv la câinii în creștere și mai ales la câinii de talie mare. Din experiența mea am observat că patrupedele care au luat așa ceva au avut efecte vizibile. Și mâncărurile speciale de dietă se pot administra acestor câini atunci când apar problemele articulare. Nu le recomand la câinii care nu au probleme diagnosticate. Lumea să nu se aștepte ca luând aceste suplimente rezultatele să vină într-o săptămână sau două, e vorba de luni de zile. Probabil cei care suferă de probleme cronice vor trebui să ia toată viața, dar cu efecte vizibile”, a precizat Florin Sabadoș în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Canapelele ortopedice

Dacă oamenii merită saltele ortopedice care să contribuie la sănătatea musculară și scheletică, merită cu siguranță și cel mai bun prieten al omului să aibă parte de confort și relaxare atunci când se odihnește. În acest sens există pe piață mai multe tipuri de canapele ortopedice. În principiu acestea eliberează presiunea și relaxează articulațiile și coloana vertebrală. Medicul veterinar recomandă folosirea acestora și aduce în discuție și problema frigului în ceea ce privește sănătatea articulară a patrupezilor.

„Da, ajută! În străinătate foarte mulți proprietari cumpără așa ceva pentru câinii lor, cum și oamenii își cumpără de altfel tot felul de saltele ortopedice. Din punctul meu de vedere este un lucru bun, chiar recomand oamenilor să pună ceva moale sub câini atunci când dorm. Pentru articulații este foarte important și frigul. Câinele când stă în casă, stă la o temperatura de 20 – 22 de grade celsius, omul stă la aceași temperatură, dar când iese afară își ia o haină pe el pentru că diferența de temperatură este greu de suportat. La fel este și câinele, dacă este obișnuit cu o temperatură constantă în casă, când ieși afară trebuie să pui ceva pe el. Cinci minute nu este o problema pentru că face mișcare și se încălzește, dar după aceia frigul va fi o amenințare pentru el”, a spus medicul veterinar.

Concluzii

Sănătatea articulațiilor câinelui este foarte importantă pentru ca acesta să aibă parte pentru cât mai mult timp de o viață fericită. Un câine obez sau unul care șchioapătă nu se mai poate bucura de confort în propria piele. Alimentația și mișcarea joacă un rol determinat în această ecuație și e important ca niciuna dintre cele două să nu fie prezentă în mod excesiv în viața cățelului.

Suplimentele alimentare potrivite și indicate de către veterinar pentru câinele tău pot fi de folos, dar specialiștii punctează faptul că acestea trebuie administrate doar dacă este cazul. Adică nu are sens să încerci să previi o problemă care nu există. Pe de altă parte, canapelele ortopedice sau o suprafață moale de odihnă ar trebui să reprezinte recuzite obișnuite ale cățelului. Și câinii merită și au nevoie de confort în locuința în care trăiesc alături de noi.

Toate informațiile oferite de către medicul veterinar Florin Sabadoș în legătură cu acest subiect pot fi urmărite în cadrul ediției cu numărul 26 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.