Top 5 lucruri pe care trebuie să le analizezi înainte de a adopta un câine
A adopta un câine reprezintă cu siguranță un gest nobil, însă în același timp această acțiune aduce și o responsabilitate mare. Adopția unui patruped de la un adăpost specializat presupune în mod normal și o serie de verificări pe care personalul organizației le va face pentru a determina dacă ești cu adevărat capabil și pregătit să realizezi acest pas. Atunci când adopți de pe o pagină de social media trebuie să cântărești singur toate detaliile. Ești o persoană pregătită pentru a face acest lucru?
În primul rând atunci când vorbim despre orice fel de achiziție, în viață, este bine să determinăm cu atenție dacă este vorba despre o nevoie impulsivă sau una bine gândită. Mai ales atunci când vorbim despre adopția unui alt suflet! Da, câinii pot fi foarte draguți și simpatici, dar ei reprezintă o altă viață cu anumite nevoi care trebuie să fie satisfăcute. Din păcate, au fost situații în care părinții au adoptat un patruped, cedând la insistențele copiiilor lor, fără să aibă niciun fel de cunoștințe despre modul de creștere și nevoile unui câine.
Asta nu este o problemă chiar atât de mare pentru că lucrurile se mai invață si exersând, dar au existat situații în care acești părinți, constatând că sunt depășiți de situație și că stresul este mare, au ajuns să abandoneze câinii. Nu trebuie însă să ne speriem prea tare! În general, cățeii nu sunt extrem de pretențioși, dar au câteva nevoi de bază care trebuie bifate pentru a menține animalul sănătos și fericit.
Îți plac câinii și ești disponibil să îi iubești?
Da, știu. Această întrebare sună aparent stupid, dar este o întrebare foarte serioasă. Dacă nu îți plac câinii, ci chiar îți displac, nu are rost să irosești nici timpul tău, nici timpul animalului. Du-te într-un parc pentru câini sau la un adăpost pentru aceștia și vezi dacă îți place să stai în preajma lor și să te joci cu ei. Simplul fapt că ai acasă un copil care te imploră să îi aduci un „Rexi” nu este suficient pentru a face acest lucru. Nu vrem să sfâșiem inimile copiilor, dar mai ales dacă aceștia sunt foarte mici, responsabilitatea întreținerii animalului va cădea tot pe umerii persoanei adulte.
Câinele nu este o jucărie! Câinele este un suflet care oferă iubire și care are nevoie să primească în schimb același lucru! Dacă iubești animalele sau cel puțin ești deschis înspre această idee, adopția unui patruped va aduce în viața ta o mulțime de beneficii: un stil de viață mai activ, un prieten pe viață și chiar o familie mai unită.
“Cred că o familie care are copii ar trebui să adopte un animal pentru că ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a copilului, unește o familie și are foarte multe beneficii la nivel psihologic. Dar orice adopție vine cu responsabilitate, trebuie să ne facem temele de casă înainte să adoptăm un câine.
Informarea de pe internet este o opțiune bună dacă alegem niște site-uri cât de cât solide. Trebuie să discutăm și cu un medic veterinar pentru a afla ce implică din punct de vedere medical o adopție”, este de părere Rita, medic veterinar la o clinică importantă din capitală.
Ai timp și spațiu pentru un câine?
Un câine are nevoie și de timpul tău. Nu îți sugerează nimeni să îți dai demisia de la job, dar trebuie să te gândești bine dacă poți integra câinele în timpul tău liber. Acesta are nevoie de plimbări și de ieșiri la aer curat, exact așa cum avem nevoie și noi, oamenii! Spațiul este un alt detaliu extrem de important. Mai ales dacă se întâmplă să locuiești la bloc, trebuie să analizezi bine care este raportul dintre mărimea locuinței tale și mărimea patrupedului pe care ți-l dorești.
“De exemplu dacă sunt o persoană singură și locuiesc într-o garsonieră de 20 de mp și lucrez 10 ore pe zi, iar timpul meu este limitat, probabil nu va fi cea mai bună decizie sa adopt un câine cu un nivel de activitate foarte ridicat care are nevoie de foarte multă atenție. Dacă eu nu pot să îi satisfac acele nevoi primare pe care le are, s-ar putea ca acest lucru să ducă la un comportament deviant, la agresivitate, să îmi distrugă mobila prin casă. Automat feedback-ul în urma unei experiențe de acest gen va fi negativ și sunt șanse mari să returnez acel animal,” consideră medicul veterinar de la clinica din București.
De asemenea, trebuie să iei în calcul, în cazul unor situații neprevăzute, dacă te poți baza pe prieteni sau membri ai familiei care să aibă grija între câteva ore sau câteva zile de câinele tău, dacă situația este de așa natură.
Dispui de un buget lunar care poate fi alocat doar pentru câine?
Nu vorbim neapărat de o sumă mare de bani, dar da, câinii au nevoi care costă. De la mâncare de calitate (pentru că nu-i așa? și ție îți place să mănânci ceva bun) până la jucării, microcipare, pașaport dacă dorești să mergeți împreună în vacanță, servicii de dresaj, servicii de toaletare și în mod evident, vizitele la medicul veterinar.
În ceea ce privește medicul veterinar trebuie să iei în calcul și eventualele urgențe medicale. Nu sunt de dorit, dar se întâmplă. Așadar, câinii au nevoi care costă, la fel ca și pentru oricare membru al unei familii.
Responsabilitatea adopției unui câine în vârstă
Acest aspect este strâns legat cu cel prezentat mai sus. Câinii în vârstă necesită cheltuieli puțin mai mari așa că, o eventuală adopție de acest gen trebuie analizată foarte atent. Este posibil chiar sa fii nevoit sa rearanjezi locuința pentru a face viața patrupedului mai ușoară. Vei fi cu siguranță scos puțin din zona de confort, dar dacă ești hotărât și pregătit pentru acest moment, eforturile nu ți se vor părea prea mari.
“Este foarte nobil să adopți animale în vârstă, dar trebuie să te gandești foarte bine dacă poți să îți asumi costurile și nevoile pe care acestea le au. Mă refer la analize, la examene de rutină, dacă sunt probleme locomotorii la investiții în casă pentru a-i face viața mai frumoasă. Și în această situație sunt șanse să ne gândim la returnarea animalului dacă ajungem la fundul sacului de bani”, spune Rita.
Sterilizarea animalului de companie
Ai putea spune că acest aspect nu are nicio legătură cu decizia de a adopta sau nu un câine. Însă are o legătură foarte mare și importantă. Ar fi bine (este doar o recomandare) să încercăm, după ce am depășit faza de entuziasm vis-a-vis de o dorință pe care o avem, să privim lucrurile în imaginea lor de ansamblu. Imaginea de ansamblu în acest caz este că suntem responsabili ca și proprietari de câini, nu doar față de cățelul nostru. Avem o responsabilitate și față de ceilalți câini din cartier, din oraș, din țară si putem merge chiar mai departe. Avem o responsabilitate față de bunăstarea lor generală, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung.
În consecință trebuie să controlăm înmulțirea necontrolată pentru că adăposturile de profil din țară nu fac față numărului foarte mare de câini abandonați! Pe stradă, fiecare cățelușă și urmașii ei cresc populația de câini fără stăpân cu aproximativ 700 la fiecare 4 ani! Printrele altele, pentru câini, sterilizarea înseamnă reducerea agresivității, reducerea agitației și scăderea riscului de a face cancer. O populație controlată de câini înseamnă mai multe patrupede fericite și cu stăpân!
Concluzii
Nu este foarte complicat înainte de a adopta un cățel să încerci să analizezi puțin toate aceste detalii. Un câine fericit va însemna și un proprietar de câine fericit cu o viață mai bogată din foarte multe puncte de vedere! Și ca să glumim puțin, un câine te scutește și de câteva cheltuieli până la urmă: vei avea un ceas de alarmă natural în fiecare dimineață și un sistem de securitate gratuit, în cazul în care locuiești la casă!
Lăsând gluma la o parte, în cazul în care te gândești să adopți un cățel îți recomand să apelezi la o organizație de profil serioasă, cum este ROLDA România. Dacă ești interesat să asculți sfaturile medicului veterinar citat în acest articol poți vizualiza ediția a II-a a podcastului “În jurul cozii”, podcast oferit tot de către ROLDA.
Dincolo de toate nu uita că înainte de a fi un simplu câine, orice patruped este în primul rând un suflet care are nevoie de înțelegere și iubire!