Tusea canină. Ce înseamnă și ce trebuie să faci?

A: „Câinele meu tușește! Ce ar trebui să fac?
R: Să nu îl duci mâine la grădinița de căței!”

Lăsând gluma la o parte, și cățeii se pot îmbolnăvi, și cățeii tușesc și pot avea echivalentul unei răceli umane. Prin urmare trebuie să ai grijă de patrupedul tău așa așa cum ai proteja un copil. Să aflăm mai multe despre tusea de canisă, cum se manifestă, ce o provoacă și ce putem face pentru a o preveni sau trata, după caz.

Ce este tusea de canisă?

O afecțiune des întâlnită la câini și extrem de contagioasă. Este echivalentul răcelii umane, se tratează cu aceeași seriozitate și se izolează câinele infectat de restul câinilor din casă sau de câinii cu care socializează în mod normal.

Tusea de canisă este cunoscută și sub numele de traheobronșită și este cauzată de diverse microorganisme, bacterii și virusuri, dintre care infecția cu bacteria Bordetella bronchiseptica este cea mai comună cauză. În majoritatea cazurilor de infecție cu Bordetella, câinele este infectat și cu un virus care favorizează infecția bacteriană.

Prezența bacteriei provoacă inflamarea căilor respiratorii și o tuse puternică, forțată. Stăpânii deseori spun că sună de parcă animalul ar avea ceva blocat în gât.

Care sunt simptomele tusei de canisă?

Principalul simptom al tusei de canisă este tusea persistentă puternică. Dar câinii mai pot avea secreții nazale și oculare, pot strănuta, iar în cazurile mai grave pot fi apatici, pot face febră și își pot pierde pofta de mâncare.

Cum putem trata tusea de canisă?

Vizita la un medic veterinar este primul lucru de făcut în cazul tusei de canisă. În multe cazuri, atunci când câinele este tânăr și într-o stare de sănătate foarte bună, tratamentul nu este unul deosebit. Pentru aceste cazuri ușoare, îngrijirea de susținere poate fi suficientă. Mai exact, câinele trebuie să fie lăsat să se odihnească, să mănânce bine, să bea suficientă apă, să nu stea în frig, să nu facă efort fizic intens (plimbări mai scurte și pe distanțe mai mici, fără a încuraja hârjoana și socializarea cu alte animale).

Se recomandă înlocuirea zgărzii cu un ham pentru a evita apăsarea traheii de către zgardă la mers. De asemenea, dacă animalul tău de companie este expus fumului de țigară, evită să fumezi pe lângă el în spații închise. Fumatul pasiv este la fel de rău pentru animale pe cât este pentru oameni. Mai poți scoate din locuință esențele tari și sursele care produc mirosuri diverse, precum spray-urile de cameră sau detergenții puternici.

Aceste cazuri ușoare se pot vindeca în decurs de 3 săptămâni.

Dacă un cățel de sub 6 luni dă semne de tuse de canisă poate fi un caz mai complicat întrucât sistemul lui imunitar este slab dezvoltat și nu va face față unei asemenea infecții. Cu cât o depistezi, diagnostichezi și tratezi mai repede, cu atât îi crești șansele cățelului tău.

Dacă ești stăpânul unui câine senior, eventual cu ceva probleme de sănătate asociate, trebuie să iei toate măsurile pentru a-i asigura prietenului tău confortul și a-l ajuta să treacă în mod optim peste boală.

În cazurile ceva mai grave, tusea de canisă trece în 6 săptămâni. Dacă după acest interval, starea de sănătate a câinelui tău nu dă semne de ameliorare, este cazul să te pregătești pentru investigații mai amănunțite.

În funcție de cât de ușoară sau severă este infecția, veterinarii pot recomanda antitusive sau alte medicamente menite strict pentru a trata tusea, sau antibiotice și medicamente mai puternice, adaptate la nevoile specifice ale câinelui. Auto-medicația este la fel de nerecomandată în cazul acesta, cum este în cazul oamenilor.

Cum se transmite tusea de canisă?

Tusea de canisă se transmite prin aer și prin contact direct cu un alt câine infectat. Patrupedelor noastre le place să socializeze „de aproape”, deci mirosirea partenerului de joacă, mai ales în stilul bot-în-bot, este un mod garantat de infectare.

În mod evident, locurile în care câinii se pot infecta sunt pensiunile pentru căței, grupurile de dresaj, locurile de joacă pentru câini și sesiunile de socializare, precum și expozițiile, concursurile și convențiile canine. Pe scurt, orice context în care aceste animale sunt prezente în număr mare, iar socializarea este încurajată, este un bun prilej  de răspândire a infecției.

Cum se transmite tusea de canisă?

Pe de o parte, stăpânii ar putea evita participarea la evenimentele cu un număr mare de animale. Dar făcând asta, ar restrânge șansele câinelui să socializeze, un aspect foarte important pentru el. În schimb, există opțiunea vaccinării împotriva infecției cu Bordetella. Aceasta fiind cea mai comună sursă de infecție, vaccinul oferă o acoperire decentă. În schimb, câinele vaccinat împotriva Bordetella mai poate face tuse de canisă, dacă aceasta este provocată de alte bacterii sau virusuri, precum adenovirusul canin tip 2 sau coronavirusul canin.

De ce este important să mergem la veterinar pentru un diagnostic corect?

Unii proprietari de câini, care consideră că au suficientă experiență cât să diagnosticheze și să trateze singuri tusea, pot da animalelor antitusive. Totuși, acest lucru nu garantează tratarea mai rapidă a bolii. În plus, cauza tusei animalului poate fi alta, de exemplu animalul chiar poate avea ceva blocat pe gât sau poate fi la începutul unei afecțiuni mai grave cum ar fi unele boli de inimă, colapsul traheii sau bronșita cronică. Cel mai bun sfat este să duci câinele la un control ori de câte ori este nevoie.

Deși este considerată o afecțiune ușoară care se poate trata fără intervenții prea serioase din partea medicului, există situații în care tusea de canisă se poate agrava și poate da complicații. De exemplu, poate evolua în pneumonie.

Medicul veterinar este cel care cunoaște cel mai bine starea de sănătate a câinelui tău, astfel încât este singurul care va putea spune dacă acesta va putea ieși din boală fără probleme, va necesita medicamente care să îi îmbunătățească starea sau chiar vreo intervenție mai complicată. Tusea de canisă se poate diagnostica din analiză de sânge sau prin analiza comportamentului animalului. Oricum, doctorul va ști cel mai bine dacă există motive de îngrijorare cu privire la starea câinelui tău.