Viața unui medic veterinar în mediul rural: probleme financiare, ucigași de câini și neloialitate profesională

În aparență profesia de medic veterinar pare una ideală. Dacă ai absolvit Facultatea de Medicină Veterinară și profesezi în acest domeniu este clar că iubești animalele, petreci zilnic timp în compania lor, le tratezi problemele de sănătate și chiar le salvezi viața. În profunzime lucrurile nu sunt chiar atât de simple mai ales dacă ești un tânăr medic veterinar în mediul rural din România. Problemele bat la ușă aproape continuu și dacă ai lăsat geamul deschis, intră chiar și pe acolo. Am discutat în cadrul podcastului realizat de către ROLDA România, „În jurul cozii”, cu tânărul medic veterinar din mediul rural, Georgeta Maria Săvianu. Am discutat cu ea despre cum este ca la sfârșit de lună să nu îți ajungă banii pentru cheltuieli, despre cum este să salvezi un câine care este căutat de fostul stăpân pentru a fi ucis și despre cum este să ai parte de concurență neloială din partea tehnicienilor veterinari și nu numai, din zonă.

Georgeta este un tânăr medic veterinar, profesează autorizat în domeniu de 3 ani de zile și are propriul cabinet într-o comună din județul Satu Mare. Vorbim despre o zonă în care oamenii înțeleg greu noțiunea de sterilizare, iar atunci când vine vorba despre tratamente aplicate animalelor mai în vârstă se gândesc de două ori dacă merită să plătească sau să aleagă sacrificarea animalului. De asemenea, vorbim despre o zonă în care câinii sunt ținuți în lanțuri scurte, chiar fără o căsuță sau un acoperiș deasupra capului, indiferent dacă afară plouă sau ninge.

Lipsa banilor și pasiunea pentru animale

Georgeta a ales din start un drum dificil pentru că ea nu este un simplu medic veterinar, ci este în același timp și un antreprenor în lumea medicinei veterinare. Acest aspect face în mod evident ca grijile să fie multiple. Adică nu ești preocupat doar de tratarea animăluțelor, ci și de necesitatea de a achita la sfârșit de o lună o mulțime de cheltuieli.

„Este greu să fii medic veterinar, dar este și ușor dacă îți place. Dacă nu îți place domeniul, nu reziști. Mă lovesc de lipsuri financiare, mai ales pentru că am un cabinet micuț, depind foarte mult de numărul de pacienți și de ce fel de tratament trebuie administrat. Banii nu vin de la stat, ci vin de la pacienți, iar de aici se achită tot ce înseamnă cheltuielile de funcționare. De multe ori am ajuns să achit facturile din banii părințiilor pentru că nu era de unde, dar încet încet devine mai bine. Dacă aș fi căsătorită și aș avea o familie probabil ar trebui să închid. Anul acesta a fost ceva mai bun față de cei trecuți, dar totuși nu suficient pentru a mă descurca cum ar trebui”, a mărturisit medicul veterinar în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.

În ciuda acestui aspect, iubirea față de animale și pasiunea față de această profesie o fac pe Georgeta să continue.

Câinele căutat pentru execuție

Atunci când iubești cu adevărat ceea ce faci, implicarea ta trece dincolo de anumite limite ale normalului. Georgeta nu vindecă doar animale, ci le și salvează atunci cand are posibilitatea. Din nefericire în mediul rural există și cazuri care trec dincolo de limita firească a normalului. Georgeta s-a confruntat în mod direct cu o situație de acest gen.

„Am 5 câini dintre care unul este adoptat. De fapt, nu pot să spun că e adoptat, el a scăpat dintr-o situație proastă, ne-am împrietenit și a rămas la mine. Am aflat acum că a scăpat de spânzurătoare și cum nu a avut cip ca să găsesc proprietarul, a tot rămas. Am înțeles că s-a încercat să fie spânzurat, dar cumva a scăpat. Vorbim de o femelă de talie foarte mare, sincer nu știu cum a reușit să scape. Fostul stăpân a căutat-o încă două săptămâni ca să o omoare. Am aflat și ce a făcut câinele. A plimbat o blană de iepure deja sacrificat în gură, adică o nimica toată. Nu mi se pare normal să faci așa ceva, nu poți să omori câini. Cățeua este fericită acum și o duce bine”, a povestit medicul veterinar în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concurența neloială, dar oarecum „legală”

Viața de medic veterinar în mediul rural poate fi palpitantă și plină de situații neprevăzute. Dificultățiile nu se opresc însă aici. În cadrul podcastului Georgeta a fost întrebată ce ar schimba, dacă ar avea această putere, în lumea medicinei veterinare din România. Răspunsul ei a prezentat alte obstacole care apar în cadrul acestei activități.

„Probabil o limită de vârstă pentru colegii mai mari decât noi cei tineri care încă lucrează pe la 70 – 80 de ani și tineretul nu își găsește locuri de muncă. Și o modificare pentru tehnicienii veterinari să nu se mai prezinte ca fiind domnul doctor și să facă o intervenție chirurgicală în mașină, în curtea stăpânului animalului. În mașină nu respectă toate condițiile de igienă și care se impun pentru așa ceva. Înteleg că poate era un câine mare și era greu să fie adus la cabinet, dar noi medicii veterinari avem o pregătire mai mare pentru așa ceva și nu este normal să ni se fure clienții”, a spus Georgeta la „În jurul cozii”.

Concluzii

Ai tinde să crezi după cele relatate de către Georgeta că la prima ofertă pe care ar primi-o din străinătate ar pleca fără să stea pe gânduri. Suprinzător sau nu, ea spune că ar refuza o posibilitate de acest gen. Libertatea și familia de acasă sunt motivele pentru care medicul veterinar vrea să își continue activitatea acolo unde este, chiar dacă nu e ușor. Foarte probabil iubirea față de animale și entuziasmul tinereții, joacă și ele un rol determinant în viziunea actuală a medicului veterinar.

În concluzie, viața unui tânăr medic veterinar în mediul rural din România nu este ușoară. Însă atunci când există pasiune și iubire față de animale, problemele sunt depășite cu o ușurință mai mare. Este totuși limpede că pentru a ne fi bine nouă tuturor, dar și animalelor avem nevoie ca în domeniul medicinei veterinare să primeze legalitatea, dar și etica profesională. Este greu de crezut că pe termen lung, un medic veterinar care se luptă singur cu morile de vânt, poate să învingă.