Sfaturi pentru protecţia căţelului pe timp de vară
Asfaltul fierbinte este periculos pentru animalul tău!
Pentru majoritatea dintre noi, zilele calde şi însorite ne motivează să ieşim din casă.
Dar, aceste zile plăcute nu vin fără probleme; încălzirea asfaltului şi cimentului pot cauza arsuri grave lăbuţelor animalelor de companie.
Mulţi dintre veterinarii noştri care se ocupă de urgenţe au avut de-a face cu căţei care au suferit arsuri severe ale pernuţelor.
Majoritatea acestor cazuri ar fi putut fi evitate dacă posesorii de animale ar fi urmat câteva reguli simple de siguranţă.
Reguli simple de siguranţă pentru a-ţi proteja căţelul pe timp de vară
Regula de 7 secunde
Poţi face un test simplu pentru a verifica dacă este prea cald să ieşi la plimbare cu căţelul. Pune podul palmei pe asfalt pentru 7 secunde şi dacă simţi că este prea fierbinte, nu este un moment potrivit să ieşi.
De obicei, caţeii pot realiza şi singuri când este prea cald pentru ei şi vei sesiza în timpul plimbării că aceştia caută să se adăpostească într-un loc umbros. Însa, nu te lăsa întotdeauna pe mâna căţelului, deoarece multoră le place să facă “băi de soare”.
Regula plimbărilor de 20 de minute
Pe timpul verii încearcă să menţii plimbările scurte, în jurul a 20 de minute, pentru a-i oferi caţelului suficient timp să fie activ fără a-i pune sănătatea în pericol.
Ieşi cu căţelul dimineaţa devreme sau seara târziu
Da, programul tău de somn va avea puţin de suferit, dar acesta este un sacrificiu mic dacă punem în balanţă sănătatea şi siguranţa câinelui tău. O altă idee bună este să foloseşti ceară specială pentru protejarea pernuţelor, ca şi precauţie.
Nu plimba mai mulţi căţei deodată
Poate fi mai dificil sa încerci să plimbi căţeii pe rând atunci când ai mai mulţi, în special dacă este vorba de câini de talie mare care au nevoie de multă activitate fizică. Chiar dacă timpul este o problemă, este totuşi indicat să ieşi cu căţeii pe rând, deoarece în grup vor fi tentaţi să se joace şi să stea mai mult afară. Vara, acest lucru poate cauza multe probleme. Deci, încearcă pe cât se poate să rezervi timp pentru fiecare căţel în parte.
Poţi face mişcare cu căţelul în casă
Este surprinzător de uşor să oferi unui căţel combinaţia ideală de stimulare fizică şi mentală. Ştiai că, uneori, activităţile mentale (cele care necesită concentrare intensă şi atenţie îndelungată) pot obosi un căţel la fel de mult ca plimbările?
Nu uita să verifici în mod frecvent lăbuţele căţelului pentru a vă asigura că totul este bine!
Cât de cald este prea cald pentru lăbuţele căţelului tău?
Într-o zi obişnuită de vară, cu o temperatură de 25°, vânt lin şi umiditate scăzută, temperatura asfaltului poate ajunge la 52°. Dacă afară sunt 31°, atunci temperatura asfaltului poate atinge cote maxime de 62°.
Ca să punem aceste temperaturi în perspectivă, gandeşte-te că un ou se prăjeşte în 5 minute la 55° şi că arsurile de piele apar cam la un minut de expunere la temperaturi de 52°.
Motivul pentru care asfaltul devine aşa fierbinte este acela că absoarbe şi menţine căldura atâta timp cât temperaturile sunt ridicate afară.
Alternative la plimbările pe asfalt
Indiferent de vremea de afară, căţeii au nevoie de activitate fizică şi poate fi dificil să le oferim animalelor noastre oportunitatea să-şi consume energia fără a-i pune în pericol. O alternativă simplă la plimbatul pe drumuri asfaltate ar fi plimbatul pe drumuri de pământ sau pe iarbă. Aceste suprafeţe nu se încălzesc aşa tare ca asfaltul şi nu reţin căldura, deci, în general, sunt sigure. Dacă nu ai această posibilitate, alte variante bune includ înotul (la piscina sau într-un lac), plimbatul prin casă, joaca în curte (dacă staţi la casă), mersul înt-un un parc pentru căţei sau să îţi înscrii căţelul pe perioada verii la o grădiniţă specială.
Risc de insolaţie
Căţeii bătrani, puii, câinii supraponderali şi animalele de companie care suferă de probleme respiratorii sau de inimă, au un risc crescut de a suferi de pe urma vremii caniculare.
Simptomele insolaţiei la căţei includ:
Gâfâit şi salivaţie excesive
Dificultăţi în respiraţie
Ritm cardiac neregulat, ori prea rapid, ori prea încet
Crize şi convulsii
Probleme de coordonare în spaţiu cum ar fi împiedicatul/lovitul în mobilă şi pierderea controlului asupra membrelor
Probleme urinare
Vomă sau diaree cu sânge
Schimbări de comportament cum ar fi letargie sau agresivitate
Semne ale deshidratării la câini:
Letargie şi depresie
Lipsa apetitului
Ochi adânciţi în orbite
Piele rigidă
Gură uscată
Urină de culoare neobişnuită
Schimbarea aspectului gingiilor
Test pentru a verifica dacă animalul tău este deshidratat
Trage cu blăndeţe de pielea de pe ceafa căţelului folosind degetul mare şi cel arătător. Dacă animalul de companie este deshidratat, vei observa că pielea nu este elastică şi că va dura ceva timp până când va reveni în poziţia iniţială.
Poţi preveni deshidratarea având mereu un bol de apă pliabil, să îi oferi căţelului o hidratare corespunzătoare şi în timpul plimbărilor.
Ştiai că, în timp ce oamenii absorb şi elimină majoritatea căldurii prin intermediul capului, căţeii îşi reglează temperatura prin pernuţele labelor? Tocmai din acest motiv, chiar şi căţeii cărora nu le place în mod particular apa, nu vor refuza să se ţopăie în băltoace sau să înoate într-un râu într-o zi caniculară de vară. Contactul pernutelor cu apa rece îi ajută să se răcorească şi să scape de disconfort.
O baie răcoritoare nu este o soluţie pentru deshidratare sau insolaţie, deci tot va fi nevoie de o vizită de urgenţă la veterinar. Totuşi, va ajuta la scăderea temperaturii căţelului la valori mai normale, ceea ce îi va încuraja să bea mai multă apă şi astfel, să facă primii paşi spre recuperare.
Soluţie de rehidratare făcută în casă
Fierbe un litru de apă minerală într-un ceainic, ibric sau fierbător, apoi vars-o într-o carafă de sticlă.
Stoarce o lămâie proaspătă în apă fiartă şi adaugă următoarele ingrediente:
• 3 linguri de zahăr (nu folosi îndulcitori artificiali, evită în special Xylitolul, deoarece acesta este toxic pentru câini)
• 1 linguriţă de sare de masă
• jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu
Amestecă bine şi lasă apa să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi o poţi răsturna în bolul de apă favorit al căţelului.
Invaţă să recunoşti simptomele arsurilor la pernuţe
linsul excesiv sau ronţăitul lăbuţelor
agitaţie – căţelul nu are stare
şchiopătare
evitarea călcatului pe asfalt, de exemplu prin trasul de lesă
băşici pe suprafaţa pernuţelor
piele crăpată sau alte leziuni vizibile la nivelul pernuţelor
Cum poţi trata un căţel cu arsuri la pernuţe?
Urmează paşii pentru a alina durerea căţelului:
IA CĂŢELUL ÎN BRAŢE ÎN DRUMUL SPRE CASĂ
În acest fel vei evita să expui căţlul din nou la pericolul asfaltului fierbinte şi să înrăutaţeşti rănile. Majoritatea căţeilor care au lăbuţele rănite se vor chinui să meargă pe propriile picioare aşa că, îi vei face animalului tău un mare serviciu dacă îl cari acasă în braţe.
RĂCEŞTE ZONA
Imediat ce ajungi acasă spală lăbuţele căţelului cu apă rece. Poţi folosi o compresă rece pentru a atenua senzaţia de arsură şi a preveni umflăturile.
NU LĂSA CĂŢELUL SĂ ÎŞI RONŢĂIE LĂBUŢELE
Căţelul va încerca să îşi lingă sau molfăie lăbuţa ranită. Nu trebuie sub nici o formă să îl laşi, chiar dacă asta înseamnă să îi pui un con medical.
MERGI LA VETERINAR
Unele arsuri pot fi tratate acasă, dar pentru cazurile mai severe trebuie să faci urgent un drum la veterinar. O vizită la veterinar este necesară pentru a te asigura că animalul tău primeşte un tratament corespunzător şi pentru a preveni apariţia infecţiilor.
Vrei să îţi testezi cunoştinţele despre căţelul tău?
Completează chestionarul de mai jos şi vei afla câte lucruri ştii despre el!
Ţi-au fost de ajutor informaţiile noastre?
Dacă doreşti să sprijini proiectele noastre, poţi contribui cu o donaţie în următoarele moduri:
● Ca persoană fizică poţi dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susţii o cauză de care îţi pasă! În cazul în care nu redirecţionezi aceşti 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declaraţie. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.
● Ca persoană juridică poţi direcţiona 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.
● Sau poţi să doneză direct în contul organizaţiei noastre:
Denumirea entităţii nonprofit: FUNDAŢIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entităţii nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entităţii nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501
Termeni & Condiţii
Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.
Nu ezita sa ne contactezi
Echipa ROLDA
contact@rolda.org