Cum îți dai seama că animăluțul tău de companie nu se simte bine

Am vorbit despre veterinar și rolul acestuia iar acum este timpul să înțelegem mai bine cum ne putem da seama că un cățel este bolnav. Așa cum am mai menționat până acum, dacă îți amintești, orice schimbare bruscă de comportament este un semn de alarmă. Dar haide să dăm câteva semne clare când ceva poate fi în neregulă cu blănosul.

1. Nu mănâncă – cățeii adoră să mănânce și rareori nu înfulecă totul din castron sau refuză o gustare delicioasă. Dacă trece mai mult de o zi fără ca prietenul tău patruped să se atingă de mâncarea lui, atunci cu siguranță ceva nu este în regulă. Cățeii își pot pierde apetitul din multe motive. Poate fi ceva mai putin grav, de exemplu o durere de dinți sau de burtică, o infecție, greață sau altele. Lipsa apetitului poate fi insa un semn serios de alarmă așa că anunță imediat un adult pentru a programa o vizită la veterinar.

2. Nu sunt deloc activi – pe perioada verii când este foarte cald, este normal ca blănosul tău să o ia mai încet și să prefere să lâncezească decât să fugă și să se joace. Totuși, dacă cățelul tău devine brusc neinteresat de joacă și începe să își petreacă mare parte a timpului dormind, atunci este timpul să îți pui întrebări. Apatia, așa cum este numită medical, este un semn care poate indica o gamă mare de probleme de sănătate. De la infecții la boli de inimă, durere de orice fel sau probleme neurologice, doar un veterinar poate determina cauza corectă.

3. Beau prea multă apă – dacă al tău cățel începe să bea mai multă apă decât de obicei și trebuie să îi umpli castronul de mai multe ori pe zi, atunci este timpul pentru o vizită la veterinar. Băutul apei în exces se cheamă polidipsie și poate fi un semn al diabetului, problemelor renale, bolilor de ficat sau al altor afecțiuni. Singura situație în care este normal ca al tău cățel să bea mai multă apă este pe timp de vară, când este foarte cald.

4. Îi poți simți coastele prin piele – scăderea în greutate poate fi greu de observat la căței, în special dacă au blana mai lungă. De multe ori, modificarea aceasta în greutate este detectată abia la veterinar, la cântărirea de rutină. Câinii pot slăbi dacă consumă mai multă energie decât primesc din mâncare sau dacă organismul lor nu poate absorbi nutrienții din mâncare. În orice caz, dacă oasele devin vizibile prin piele, acesta este un semn clar că ceva nu este în regulă cu animalul și este timpul pentru o vizită al veterinar.
Alte semne alarmante includ probleme de respirație, tuse, strănuturi, vomă, diaree, nas înfundat, ochi excesiv de umezi, scărpinat și orice umflături suspecte.

Petrecând timpul cu cățelul tău, înveți repede care este comportamentul său obișnuit și modul în care arată blana și pielea sa. Orice modificare bruscă sau lucru care apare din senin trebuie împărtășit unui adult, pentru a se lua măsurile potrivite.