Importanța vizitelor la veterinar

O explicație simplă a rolului veterinarului și vizitele de rutină

Veterinarii sunt doctorii animalelor de companie. Ei au grijă de animăluțele noastre atunci când sunt bolnave și ne ajută să ne menținem prietenii blănoși sănătoși și fericiți. Veterinarii vindecă, sfătuiesc și previn diferite probleme prin vaccinări și tratamente. De fiecare dată când cățelușul tău începe să se comporte diferit, o vizită la veterinar ar putea oferi un răspuns. Ei sunt echipați cu cunoștințele și aparatura necesară pentru a înțelege ce îl deranjează pe cățel și a rezolva problema.

Vaccinările la căței funcționează la fel ca cele la oameni, doar că protejează împotriva unor boli specifice câinilor și se fac urmărind o schemă diferită. De exemplu, cățeii au 3 vaccinuri obligatorii cât sunt pui iar apoi un vaccin anual pentru a asigura imunitate continuă. În plus, cățeii pot face și vaccinuri neobligatorii, asemanator cu cel gripal la oameni pe care poate l-ai făcut și tu.
Vaccinările previn îmbolnăvirile cu boli infecțioase, dar veterinarii mai pot proteja animalele și de paraziți. Aceștia sunt niște creaturi foarte mici, care pot invada blana sau intestinele cățelușului tău, cauzându-i disconfort și probleme de sănătate.

Cățeii se pot confrunta atât cu paraziți externi cât și interni, fiecare declanșând afecțiuni diferite. Puricii și căpușele sunt paraziți externi care provoacă mâncărimi și care pot transmite boli periculoase, atât animalelor cât și oamenilor. Ca paraziți interni avem diferiți viermișori care pot apărea și în mizeria cățelului dacă infectarea este majoră. Veterinarii pot proteja cățeii de acești invadatori prin tratamente antiparazitare, care țin la distanță toate creaturile doritoare de casă nouă.

Aceste tratamente preventive sunt motivul pentru care trebuie să mergem frecvent la veterinar, pentru controale de rutină și nu doar atunci când cățelul se simte rău. Un veterinar poate fi un adevărat ghid îndrumător în creșterea corectă a unui animal de companie. Ei te pot sfătui în legătură cu programul de masă al cățelului, cu tactici de dresare și moduri de a înțelege limbajul cățeilor.

Este foarte important să nu îți fie teamă să pui întrebări. Veterinarii sunt specialiști în animalele de companie și sunt cei mai în măsură să îți ofere răspunsuri și lămuriri.