Abandonul

Abandonul este o problemă majoră în lumea animalelor de companie, principala cauza a cresterii numarului de caini fara stapan de pe strazi. Pandemia a făcut viața mai dificilă pentru toată lumea, iar animalele de companie simt și ele efectele. În fiecare an, mii de animale sunt abandonate din diferite motive. Unele familii aleg să renunțe la cățeii sau pisicile lor atunci când se mută sau când apare un nou membru uman care are nevoie de atenție și grijă.

Alte familii își abandoneaza animalele de companie deoarece nu mai au posibilitatea de a le îngriji. Sau renunță la animăluț deoarece nu reușesc să îl inteleaga si sa il accepte. Sunt desigur și situații în care o familie realizează că nu sunt de fapt pregătiți să aibă o asemenea responsabilitate.
Dacă vorbim despre animalele adoptate din adăposturi, care necesită puțin mai multă răbdare și efort pentru a se adapta la o viață nouă, atunci riscul abandonului este chiar mai mare. Iar în cazul animalelor de curte nesterilizate, există problema puilor neprevăzuți (si nedoriti), pe care familia nu îi poate întreține. În această situație, mama este păstrată iar cei abandonați sunt puii, victime nevinovate ale căror existență putea fi prevenită.

Există foarte multe motive pentru care animalele de companie sunt abandonate, dar asta nu justifică actul în sine. Un animal abandonat este condamnat la o viață pe străzi, plină de pericole la orice pas. În cazul puilor și a animalelor senioare, abandonul înseamnă o moarte sigură. Știu că sună dur, dar aceste animale sunt prea tinere (sau bătrâne) pentru a-și putea purta singure de grijă.
Abandonul poate fi prevenit prin informare și empatie. Informarea înseamnă ca tu și familia ta să vă gândiți foarte bine înainte de a accepta un animal de companie în viața voastră. Luați în considerare toți factorii importanți cum ar fi tipul de animal care s-ar potrivi în casa sau curtea voastră, dacă îi puteți oferii condiții bune de trai și dacă sunteți pregătiți să aveți grijă de un suflet până la finalul zilelor sale.

 Un animal de companie nu este un cadou sau un moft. Este o viață, un suflet care va fi alături de voi pentru ani de zile. Gândiți-vă ca familie dacă sunteți gata pentru o astfel de responsabilitate și sfătuiți-vă cu un veterinar pentru a afla de la un specialist ce înseamnă să fii stăpânul unui cățel, cu bune și rele. Informarea mai înseamnă și considerarea sterilizării, pentru a preveni puii nedoriți și microciparea, pentru a proteja cățelul în cazul în care se pierde.
Empatia se referă la compasiune și înțelegere. Printre motivele abandonului, unele sunt peste puterile noastre. Dacă familia ta nu își mai permite să hrănească o gură în plus, atunci renunțatul la cățel rămâne singura opțiune. Dar, în loc de abandon, modul corect și empatic de a rezolva situația ar fi găsirea unei noi familii.

Sunt suficiente suflete nobile care sunt gata să sară în ajutorul familiilor aflate în aceste situații. Puteți căuta noi stăpâni pe platforme de socializare sau chiar site-uri de anunțuri. Animalele merită o șansă la o viață bună, iar abandonul nu ar trebui să fie niciodată prima opțiune a stăpânilor de care acestea depind.