Ce poți face dacă animalul tău de companie s-a rătăcit?

Nimeni nu vrea să se gândească la posibilitatea de a-și pierde cel mai bun prieten, dar animalele de companie se pot rătăci ușor. O ușă sau poartă uitată deschisă este suficient pentru ca un cățel curios să iasă, în căutare de aventuri. Problema este că, după ce aventura s-a terminat, nu toți blănoșii își vor aminti drumul spre casă. Așa că misiunea de a-i recupera și a-i readuce în sânul familiei cade pe umerii stăpânilor.

Primul lucru pe care îl poți face imediat ce ai observat că blănosul tău lipsește este să cauți o poză bună cu el și sa o tii la tine, cand cauti prin împrejurimi. Nu cauta singur/a, mergi din casă în casă la vecini, impreuna cu tatăl sau mămica ta, arătându-le poza și lăsându-vă datele de contact în caz că vor vedea cățelul. Atunci când cățeii se pierd de obicei nu ajung foarte departe, deci e foarte probabil ca cineva din vecinătate să îl vadă măcar în trecere.

Pentru a avea șanse cât mai mari să îl găsiți, trebuie să ieșiți de mai multe ori pe zi, acoperind mereu cam același traseu. Dacă vreun membru al familiei este într-un grup de Facebook local, al orașului sau satului în care vă aflați, roagă-l să pună un anunț cu câine pierdut. Acest anunț trebuie să includă poza clară, semne după care cățelul poate fi identificat (o pată de culoare într-o anumită zonă sau altceva ușor de observat), numele cățelului și datele voastre de contact. Dacă aveți acces ușor la un xerox, roagă-ți părinți să scoată niște afișe cu câine pierdut pe care le puteți lipi pe stâlpii din vecinătate.

O altă variantă pe care părinții tăi o pot încerca este să sune la adăposturile de animale din zonă sau la serviciile de hingheri (dacă lucrează local) și să verifice dacă au primit/întâlnit un cățel care să semene cu al vostru. Dacă adăpostul public se află în apropiere, e o idee bună să faceți o vizită ca să poți fi sigur că prietenul tău nu a fost dus acolo, de către cineva care a dorit să îl ajute.

Acum că am prezentat aceste variante, trebuie menționat că, dacă cățelul tău are zgardă (cu medalion cu numele și numărul de telefon al stăpânului) și este microcipat, va fi mult mai ușor de găsit. O zgardă cu informații complete, actualizate, garantează că, dacă cățelul este luat de hingheri sau de o persoană binevoitoare, se va întoarce cu siguranță la tine.

Microcipul este și el util deoarece, cei de la adăpost și medicii veterinari au dispozitive speciale pentru a le citi. Microcipul conține date importante cum ar fi numele și numărul de telefon al stăpânului. Astfel, dacă îți microcipezi cățelul și îi pui zgardă, îi vei de o mână de ajutor în cazul în care se va rătăci.