Activitatea noastră în Galați a început în 2002 când, revoltați de indiferența autorităților și de condițiile înfiorătoare în care trăiau câinii din adăpostul local situat vis-à-vis de Metro, am decis să facem ceva pentru ei. La acel moment eram o mână de oameni cu mult zel și cu zero cunoștințe despre înființarea unei fundații și construirea unui adăpost. Și cu atât mai puțin conștienți de ce implică construirea acestuia. Dar am acționat din instinct și empatie pentru aceste ființe nevinovate care sufereau cumplit.
Citește mai mult despre momentele importante din activitatea ROLDA.
Fundația ROLDA a fost oficial înregistrată în 2006.
De atunci am construit 2 adăposturi de câini și 1 adăpost de pisici, unde mii de animale au fost salvate și au început o nouă viață, multe dintre ele fiind deja plasate în familii adoptive. Viziunea noastră este nu doar concentrată pe bunăstarea animalelor, ci și pe finantarea unor proiecte sociale care să ajute posesorii de animale cu venituri modeste, deoarece ne bazăm pe respectul comunității și suntem empatici la nevoile celor ce iubesc și își împart viața cu prietenii necuvântători, noi ajutând cu bucurie pe cei mai dezavantajați membri ai comunității noastre atât de inegală financiar.
Adăposturile ROLDA au fost construite de la zero din donații private externe, fără niciun ajutor de niciun fel de la Stat.
Primul adăpost pentru câini a fost finalizat în Mai 2004 și câteva luni mai târziu a fost nominalizat cel mai bun adăpost pentru animale din Europa de Est. A fost modernizat în 2010 când a fost extinsă capacitatea de cazare și în 2016 când s-a construit clădirea care este utilizată și în prezent.
Al doilea adăpost pentru câini a fost construit în parteneriat cu Combinatul Siderurgic din Galați și folosit între 2007-2022 exclusiv pentru câinii preluați de pe platformă. După atâția ani de folosire intensă, adăpostul va intra într-un amplu proces de transformare. Citește mai multe despre PawzUp.
Construit în 2022, adăpostul de pisici extinde activitatea ROLDA de la ajutorul oferit exclusiv câinilor către feline ale căror număr a crescut vizibil în ultima perioadă. Construcția recent finalizată se adresează exclusiv pisicilor senioare și/sau cu dizabilități.
Salvarea câinilor răniţi care au nevoie de îngrijire medicală urgentă
Cazarea şi întreţinerea câinilor si pisicilor în adăposturi proprii
Adopţii internaţionale
Ajutăm animalele din Tulcea
Sterilizăm animalele din Caracal
Oferim sponsorizări altor asociații din Solca, Focșani
Fundația ROLDA salvează câini în pericol, le oferă adăpost pentru toată viața sau până când sunt adoptați, tratează cazurile medicale în parteneriat cu medici veterinari locali, oferă reabilitare câinilor traumatizați, pregătește pentru adopție câini sociabili și sănătoși, organizează transportul acestora prin intermediul firmelor de transport autorizate către partenerii noștri din țări precum Elveția, Suedia sau Anglia.
Câinii din adăposturile noastre sunt fie salvați de pe stradă, fie preluați de la familiile care nu îi mai vor, fie găsiți la poartă la prima oră de către personalul nostru după ce au fost abandonați de către persoane care nu vor să-și asume costul și răspunderea pentru ele.
Pisicile din adăpostul nostru sunt preluate după reguli stricte și îngrijite pentru tot restul vieții sau până când pleacă într-o familie adoptivă.
#PrietenPeViata: campanie socială pentru seniorii care dețin animale de companie
Sterilizarea și microciparea câinilor cu stăpân, ce provin din comunități cu venituri modeste
Campanii educative: carte de colorat dstribuită gratuit la nivel național
Sponsorizăm cuști pentru câinii din zonele rurale expuși la condiții meteo extreme
Terapie cu căței din adăposturile ROLDA la azilul pentru persoane vârstnice din Galați
Asistență și servicii veterinare (ocazional tratamente de urgență) pentru caii și măgarii folosiți la sate ca animale de tracțiune
Află mai multe despre ajutorul oferit de ROLDA proprietarilor de animale
În toți acești ani, dincolo de faptul că am învățat singuri, uneori din greșeli, cum trebuie administrată o organizație, am înțeles mai bine și am ajuns să apreciem rolul fiecărui om implicat într-o misiune caritabilă: rolul donatorului, rolul voluntarului și, evident, rolul comunității fără de care nicio organizație nu își poate realiza proiectele și nu își poate îndeplini misiunea.
Astfel, am decis să ajutăm oamenii care respectă animalele, deoarece împărtășim aceleași valori. Doar împreună vom putea realiza visul nostru comun de a crea o lume în care animalele să nu mai sufere de pe urma răutății semenilor noștri mai puțin empatici. Doar împreună le putem da șansa la o viață decentă, în care să fie apreciați și îngrijiți, și nu alungați și chinuiți.
Putem rezolva problema animalelor de pe străzi lucrând în primul rând la factorul uman. Atunci când cei care spun că nu mai vor să vadă animale pe străzi – pentru că sunt un pericol, pentru că sunt o sursă de mizerie și gălăgie – vor realiza că problema nu se va rezolva de la sine și nu se mai poate mătura sub preș așa cum s-a încercat ani la rând, ne vom apropia de o soluție care să dea roade mai multe și mai repede.
Problema nu este doar a iubitorilor de animale ca grup social în seama cărora se aruncă răspunderea de care fug autoritățile. Problema nu este nici măcar a animalelor care suferă sau a celor care nu suferă animalele. Problema aparține întregii comunități.
Obligațiile majore ale deținătorilor de câini
Ne propunem să colectăm fonduri pentru a sponsoriza 400 de căsuțe de câini, livrate cu prioritate familiilor din comuna Smârdan cu venituri modeste care au compasiune, respect și care fac eforturi să aibă grijă de prietenii necuvântători.
Contribuie și tu cu 50 RON lunar pentru sponsorizarea unei căsuțe pentru un câine de la țară!