Câinii străzii și din adăposturi suferă! Anul 2023, mai greu pentru toți!

Am trecut deja de jumătatea lui 2023 și este probabil clar pentru toată lumea că acest an e unul cel puțin mai complicat față de cei care au trecut, din punct de vedere financiar. Inflație, prețuri mai mari, crescute justificat sau nejustificat, toate acestea fac ca 2023 să fie un an greu pentru oameni, dar în mod evident și pentru câinii care au nevoie de ajutor. Probabil că în vremuri de restriște oamenii se gândesc mai mult la ei și mai puțin la alții, tocmai de aici survenind și suferința mai mare a câinilor. Am discutat despre acest subiect la podcastul oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, alături de medicul veterinar și salvatorul de câini, Șomfalvi Rita.

Nu vom analiza care sunt motivele care au dus la această situație, dar se impune să discutăm despre cum afectează cățeii care au nevoie de ajutor această situație. Cine sunt cățeii care au nevoie de ajutor? Aceștia sunt căței care trăiesc pe stradă, dar și căței care sunt în adăposturi. Cei care sunt pe străzi beneficiează mai greu de atenția oamenilor, iar cei din adăposturi au parte de donații mai puține și în mod clar de adopții mai puține. Viața acestor două categorii era grea oricum, acum este și mai grea.

Puținul care a devenit și mai puțin

Este bine cunoscut faptul că la noi în țară majoritatea celor care ajută câinii sunt persoane cu o situație financiară nu foarte fericită. Cei foarte înstăriți vor să știe ce primesc în schimb dacă donează un leu, iar cei mai amărâți „renunță” la el cu plăcere fără a solicita favoruri. Această chestiune a fost confirmată la “În jurul cozii” de către mai mulți salvatori de câini. Ei bine, în 2023 puținul celor care au puțin a devenit foarte probabil și mai puțin. Chiar și ei, cei care donau întotdeauna cu inima deschisă, trebuie acum să se gândească de două ori înainte de a deschide portofelul șifonat de criză și inflație. Am întrebat-o pe Rita la podcast dacă simte și ea aceste repercusiuni negative.

„Da, ne-a afectat, aș spune că da. Scumpirile din ultima perioadă au apărut atât în ceea ce privește nevoile umane, cât și la produsele veterinare, la medicamentele de uz veterinar, la hrana pentru câini. ONG-urile, ecarisajele din țară, întâmpină probleme când vine vorba de managementul financiar pentru că totul e mai scump când tragem linie la final de lună. Aici vorbim și de întreținerea animalelor și de tratamente și de sterilizări. Acesta este cel mai important lucru ca să reducem numărul de indivizi și să nu mai avem atât de mulți pui prin țară care să facă la rândul lor pui și să aibă o gramadă de probleme de sănătate. Deci da, cred că toată lumea este afectată. Și oamenii donează probabil mai atent, sunt mai atenți la finanțele lor. Nu știu un exemplu concret, dar oamenii care făceau voluntariat mai au probabil nevoie de un job, iar asta înseamnă mai puțin timp alocat animalelor, deci cu toții suferim”, și-a exprimat opinia Rita.

Partea plină a paharului

E bine uneori să încercăm să vedem partea plină a paharului, mai ales atunci când avem și câteva semne că lucrurile vor sta mai bine în viitor. Datorită internetului și social media avem capacitatea să comunicăm mai bine la nivel de țară, să cunoaștem corect realitatea și să acționăm pentru a schimba ceva. Ținând cont de aceste aspecte am mai întrebat-o pe Rita dacă este pesimistă sau optimistă?

Cred că sunt destul de optimistă în sensul în care ceea ce se întâmplă în momentul astă e tot mai bine. Eu sper foarte mult ca lucrurile să meargă cel puțin la fel de bine și să înaintăm tot mai bine. Fac mereu apel la educația proprietarilor să își sterilizeze animalele și să ceară ajutor asociațiilor să se rezolve ca să nu avem atât de mulți pui. Cred că la un moment dat problema asta oricum se va rezolva, sper doar să nu fie vorba de vreo manoperă totalitară, să spun așa, pentru că numărul animalelor e din ce în ce mai evident datorită rețelelor de socializare și datorită comunicării între oameni. Dacă acum 10 – 15 ani nu se știau atât de multe vis-a-vis de ce se întâmplă în țară, acum e totul la vedere și cred că încet, dar sigur o să rezolvăm, sunt optimistă”, a concluzionat medicul veterinar la podcastul „În jurul cozii”.

Concluzii

Și totuși poate că optimismul Ritei și al nostru al tuturor ar trebui să fie unul moderat pentru că la puțin timp după această ediție de podcast a apărut în mass media națională o potențială „bombă”. Vorbim mai exact despre proiectul de lege, nici nu mai contează al cui, care elimină obligația de a steriliza câinii de rasă comună dacă aceștia au stăpân. Un proiect de lege care dacă ar fi adoptat ar putea duce la apariția în 6 ani a 67.000 de câini la fiecare doi câini nesterilizați.

În condițiile în care cei care ne conduc delirează atât de tare pe marginea acestui subiect fără să cunoască sub nicio formă realitatea acestei probleme, chiar nu mai contează al cui este proiectul. E interesant și trist în același timp de imaginat o realitate în care “amărâții” de români vor dori să aibă siguranță pe străzi și în același timp vor trebui să hrănească sute de mii de câini flămânzi.

Bun venit în România! Bun venit în junglă! Vorbele sunt de prisos, contează cu adevărat doar faptele. Chiar dacă sunt vremuri grele puteți ajuta accesând rolda.ro.
Ediția integrală a podcastului poate fi urmărită aici.