Cățeii și canicula

Cum îi afectează, sfaturi pentru a-i proteja

Dacă afară este foarte cald pentru tine, atunci este foarte posibil să fie prea cald și pentru cățelușul tău. Dacă țineți cățelul în casă, temperatura din interior trebuie să rămână undeva la 25-26 de grade pentru a asigura răcoare fără a afecta negativ sănătatea animăluțului. Plimbările la prânz trebuie evitate în favoarea celor de dimineață și seară, când afară începe deja să se răcorească.
O regulă bună înainte de a ieși la plimbare cu cățelul vara este să verifici asfaltul. Pune mânuța pe asfalt și verifică cât de fierbinte este. Poate părea neobișnuit dar să știi că asfaltul se încălzește foarte mult vara, așa de mult încât poate răni lăbuțele cățeilor. Dacă asfaltul pare prea fierbinte pentru tine, atunci va fi și pentru lăbuțele blănosului tău.

Pentru un cățel de curte, perioada verii este mai complicată deoarece acesta este mai puțin protejat ca un cățel de casă. În primul rând, cățelul trebuie protejat de asfaltul fierbinte, fiind relocat într-o zona a curții cu iarbă și umbră. Câinii trebuie să stea mereu la umbră atunci când este foarte cald afară, pentru a preveni insolația și supraîncălzirea. Roagă-ți părinții să mute cățelul sub un copac umbros sau să îi construiască un mic adăpost simplu din câteva scânduri.

În al doilea rând, cățelul trebuie să aibă apă la discreție. Dacă este o vară foarte caldă, verifică des apa cățelului și schimb-o dacă pare caldă atunci când bagi un deget în ea.

În al treilea rând, luați-o ușor cu joaca când e foarte cald afară. Tu te poți răcori transpirând sau mâncând o înghețată, dar acestea nu sunt opțiuni pentru cățelul tău. Ei se răcoresc scoțând limba și respirând repede, așa că fii atent cu cățelul tău și nu îl alerga prea mult în zilele foarte însorite și calde.

 O alta regulă de bază pentru perioada verii este să nu lași cățelul singur în mașina închisă, nici măcar pentru câteva minute. Mașinile devin rapid niște cuptoare pe roți, iar expunerea la temperaturile mari poate fi fatală pentru căței. Semne ale supraîncălzirii includ respiratul greu, amețeală, salivat în exces, agitație și limba roșie, închisă la culoare. Fii atent la cățelușul tău și dacă observi astfel de semne, anunță imediat un adult deoarece cățelul trebuie să ajungă de urgență la veterinar.

Animalele suferă din cauza caniculei la fel ca oamenii și trebuie îngrijiți corespunzător pentru a-i menține sănătoși și fericiți pe timpul verii.