Nevoile unui cățel pe perioada iernii

Ingrijire specială pentru lăbuțe, efectele frigului

Dacă este frig afară pentru tine sunt șanse mari ca și cățelușul tău să sufere din cauza temperaturilor scăzute, chiar dacă are blană. Un prim lucru de care trebuie să ții cont este cât de lungă este blana cățelului. Un câine cu par lung va rezista puțin mai bine la temperaturile scăzute față de unul cu păr scurt. Dacă cățelușul tău stă în casă și are păr scurt îmbracă-l cu o hăinuță specială atunci când îl scoți să își facă nevoile, sau la plimbare. Dar, chiar și cățelușii cu păr lung au nevoie de hăinuță dacă afară este extrem de frig! Și, indiferent de lungimea blănii, timpul petrecut afară trebuie limitat în zilele foarte reci, atât pentru bunăstarea cățelului cât și pentru sănătatea ta.

Un alt lucru important este îngrijirea lăbuțelor. Gheața și zăpada pot rămâne în blănița dintre pernuțele cățelului producându-i disconfort sau degerături. În plus, pe timpul iernii, pentru a topi gheața se aruncă pe jos sare sau alte chimicale. Dacă aceste substanțe rămân pe lăbuțele cățelului iar acesta le spală, se va simți rău și va avea probleme de sănătate. Așa că lăbuțele sunt o prioritate maximă!

Dacă cățelușul tău stă în curte, iarna trebuie să fii foarte vigilent. Temperaturile scăzute și umiditatea pot duce la multe probleme de sănătate, de la răceli la boli serioase și degerături. Cușca cățelului trebuie ținută într-un loc ferit, cu spatele la direcția din care bate vântul. Aceasta trebuie izolată corespunzător iar așternutul trebuie să fie călduros și înlocuit atunci când se udă. Umezeala ține rece. Tocmai de aceea cuștile trebuie să fie ridicate puțin de la sol pentru a preveni umezeala. Pe lângă asigurarea unui adăpost cald, cățelul trebuie să primească un plus de mâncare. Organismul consumă energie pentru a se încălzi, ceea ce înseamnă că, cățelușul va trebui să mănânce mai mult pentru a face față. Apa trebuie și ea verificată des pentru că îngheață ușor la temperaturi mici. Dacă cățelul bea apă înghețată se va răcori și mai mult și va avea șanse mari să se îmbolnăvească.

Degerăturile sunt una din problemele cele mai frecvente în anotimpul rece. Acestea apar mai ales la nivelul lăbuțelor, cozii și al urechilor, atunci când este foarte frig afară. Pielea afectată are o culoare ciudată, spre nuanțe de gri sau albastru, este foarte rece, umflată și dureroasă la atingere.

 Degerăturile pot duce la răni serioase și chiar la pierderea extremității respective. Urmărește-ți cățelușul îndeaproape, în special dacă stă în curte și anunță un adult dacă observi orice schimbare bruscă a comportamentului sau mersului blănosului.