Cum ne păzim de mușcăturile de câine?

Cine ar putea ști mai multe despre mușcăturile de câine dacă nu persoanele care lucrează printre câini toată ziua?! Vorbim despre voluntarii activi în organizații precum ROLDA sau veterinari, persoane care, de regulă, trebuie să intervină în momente în care câinele este foarte speriat, nu știe ce intenții avem și poate mușca chiar mâna care încearcă să îl pună la adăpost, să îl hrănească, să îl mângâie sau să îi îngrijească rănile.

Cum suntem persoane raționale și știm să nu ne supărăm pe bietul animal care nu are de unde ști ce urmează să se întâmple (nu toți cei care s-au apropiat de el în scurta și dificila lui viață i-au făcut bine), încercăm mai degrabă să ne ferim și să acționăm cu grijă. Iată câteva dintre cele mai utile sfaturi pe care vi le putem da.

Ghid practic pentru a vă feri de mușcături

Mușcăturile de câine sunt periculoase. Cu atât mai mult în cazul câinilor fără stăpân, care nu au fost vaccinați și care trăiesc în mizerie. Aceștia pot transmite boli precum rabie sau tetanos, foarte periculoase pentru om. Mai există și riscul general de infecție, sau, desigur, pericolul ca animalul să atace o zonă sensibilă și vitală, precum gâtul.

ATENȚIE! În cele ce urmează, vom prezenta contexte în care un câine s-ar putea simți amenințat de prezența ta în preajma lui. Sub nici o formă nu spunem că în TOATE aceste situații ai putea fi mușcat de un câine. Dar rămâne la latitudinea ta să evaluezi corect situația.

Câinii cu cele mai mari șanse să muște sunt cei care trăiesc într-un mediu violent, cu un stăpân abuziv, sau care au trăit pe stradă și au fost deseori loviți de oameni, care nu au parte de lucrurile strict necesare lor și simt nevoia de a le apăra: culcușul, castronul de mâncare, stăpânul, casa.

Câinii cu cele mai mici șanse să muște sunt cei care cunosc traiul liniștit, alături de un stăpân calm, care au fost socializați în mod corespunzător și nu se simt ușor amenințați de prezența unei persoane din afara casei. În cazul câinilor de pe stradă, cea mai mare parte a celor care au primit mâncare sau măcar un gest de tandrețe din partea oamenilor, vor ști că au șanse să mai dea peste persoane care nu îi vor agresa și nu prezintă o amenințare la puținul lor.

1. Înțelege contextul în care un câine te poate mușca

Câinii mușcă de frică. Dacă ceva din prezența ta este perceput ca fiind o amenințare, câinele va reacționa. Vorbim de un ton ridicat, o atitudine general agresivă față de el sau de stăpân. Câinii sunt foarte reactivi și vor dori să protejeze pe cei apropiați lor sau locul în care trăiesc.
Atenție la cum te comporți în preajma unui câine care nu te cunoaște, mai ales când ești pe teritoriul lui!

2. Respectă-i spațiul personal

Chiar dacă ești bine intenționat și nu vrei decât să-l mângâi, niciodată nu te poți duce întins la un câine care nu te cunoaște, cu mâna pregătită pentru ceea ce tu vrei să fie o mângâiere. Oricât de perceptivi ar fi, câinii nu-ți pot citi gândurile. O mână întinsă poate însemna pentru ei și o lovitură sau o mână care i-ar putea apuca de ceafă.

Când intri în spațiul personal al unui câine necunoscut, așteaptă ca acesta să te „studieze”. Prima dată o va face de la distanță. Va mirosi aerul care vine din direcția ta, îți va studia tonul, atitudinea și starea de spirit, și va stabili pentru sine dacă ești sau nu un pericol pentru el.

Apoi, cel mai bine este să îl lași pe el să se apropie de tine atunci când se simte destul de confortabil. Dacă nu ți se pare că se apropie cu intenția vădită de a te mușca (semnele acestei intenții mai jos), dă-i timp și spațiu, fii puțin răbdător.

Ține minte, este la fel de speriat de faptul că l-ai putea lovi, pe cât de speriat ești tu de faptul că ar putea să te muște.

Alte sfaturi utile ar fi: să nu mângâi niciodată un câine necunoscut direct pe cap și să nu privești animalul fix în ochi, pentru că,între animale, poate fi considerat ca un gest conflictual, de sfidare.

Odată ce animalul s-a convins de faptul că nu ești o amenințare, puteți interacționa.

3. Semne evidente că animalul se simte amenințat și că ar putea să te muște

Dacă, totuși, animalul nu este convins de bunele tale intenții, ți-o va arăta.
● Va mârâi.
● Îți va evita privirea, mârâind oarecum într-o parte (atunci când îi vezi albul ochilor, are capul îndreptat în altă direcție, dar pare că se uită la tine, acesta este un indicator de mare disconfort pentru câine).
● Se retrage din direcția ta.
● Are corpul lipit de pământ, apărându-și burta și organele vitale.
● Urechile sunt date pe spate, coada este între picioare, pentru a le proteja de o eventuală agresiune.

Aceste semne indică faptul că animalul se teme de tine, dar încă nu a decis ce va face. În acest punct trebuie să fii atent.
● Începe să-și arate colții și se linge pe bot (linsul pe bot este dovadă de nesiguranță, nu de agresivitate)
● Mârâie și latră (încă ești în faza de avertisment – doar în filme câinii te mușcă și latră în același timp; dacă se lasă liniștea, dar câinele este la fel de încordat, deja este prea târziu)
● Corpul este încordat, cabrat ca pentru a sări ca un arc. Urechile și coada sunt ridicate.
● Blana de pe ceafă înspre coadă este zburlită.

Bine de reținut: Câinele dă din coadă și atunci când e fericit (dă din coadă și își mișcă tot corpul ca și cum ar dansa), și atunci când este anxios și ar putea mușca (coada se mișcă de parcă ar fi independentă de corpul imobil, cabrat).

4. Cum procedezi?

Nu intra în panică.
Chiar dacă este dificil, este important să rămâi calm. Una dintre alternative este să îl ignori. Calmul te ajută să-i arăți animalului că ești în control asupra situației, însă este important și pentru că poți judeca la rece situația, fără panică.

Nu încerca să îl atingi.
Nu fă mișcări bruște. Este important ca animalul agitat, care dă semne de un posibil atac să îți poată vedea mișcările pentru o evaluare rapidă a pericolului pe care îl reprezinți. Imaginează-ți un arc gata să sară. Este suficient să creadă că o mișcare de-a ta este o amenințare, că a și sărit la atac.

Nu încerca să îl intimidezi.
Nu încerca să arunci cu ceva înspre el, să țipi sau să menții contact vizual prelungit. Va lua asta ca pe un prim atac și va răspunde. Experiența ne-a învățat că cele mai multe cazuri de mușcături au fost provocate de oameni care au crezut că pot răspunde la frica și agitația câinelui cu violență. O combinație oribilă!

Nu fugi și nu-i întoarce spatele.
Acest gest este pentru câine un semn de slăbiciune. Apoi, șansele ca tu să fugi mai repede decât el sunt destul de mici.

Dacă te atacă, încearcă să pui ceva între gura câinelui și corpul tău.
Un ghiozdan, o haină pe care să o dai jos încet pentru a o face ghem și pentru a para o eventuală mușcătură, sunt ideale. Cu cât mai mare, încât să îi blocheze toată gura și să îi acopere câmpul vizual, cu atât mai bine.
Dacă nu ai nimic cu care să te aperi și câinele te atacă, protejează fața și gâtul cu brațele. De asemenea, dacă e să fii mușcat, cele mai „bune” locuri sunt de antebraț sau de tibie. Protejează-ți degetele mâinii închizând pumnul, pentru a nu rămâne fără ele. Protejează coapsele, deoarece o mușcătură care poate ciupi un vas principal de sânge, va fi mortală.

Dacă nu te atacă, dar mârâie și se îndepărtează, este șansa ta să pleci.
Se teme de tine, dar nu vrea să atace. Așa că începe să se îndepărteze. Asta ar trebui să faci și tu, fără să te întorci cu spatele, fără să îl privești direct în ochi (însă menține-l discret în raza vizuală) și nu fă mișcări bruște.

Sunt multe scenarii în care un câine speriat poate deveni agresiv, iar tu ai putea fi mușcat. Dar în cea mai mare parte din aceste cazuri, ai posibilitatea de a dezamorsa situația și de a vă salva pe amândoi – pe tine de o mușcătură periculoasă, pe el de eutanasie, fiind considerat periculos.

Știm cel mai bine cum reacționează câinii fără stăpân, întrucât 80% din toți câinii pe care îi vedem prima dată sunt foarte speriați, răniți și disperați. Dar faptul că am învățat cum să-i abordăm, ne salvează de situații neplăcute, în cele mai multe din cazuri. Sperăm ca aceste sfaturi să funcționeze pentru tine. Sperăm din toata inima să nu ai nevoie să le folosești vreodată, iar toți câinii pe care îi întâlnești să fie fericiți și netraumatizați.

Ți-au fost de ajutor informațiile noastre?

Dacă dorești să sprijini proiectele noastre poți contribui cu o donație în următoarele moduri:

● Ca persoană fizică poți dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susții o cauză de care îți pasă! În cazul în care nu redirecționezi acești 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declarație. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.

● Ca persoană juridică poți direcționa 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.

● Sau poți să donezi direct în contul organizației noastre:
Denumirea entității nonprofit: FUNDAȚIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501

Termeni & Condiţii

Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.

Nu ezita să ne contactezi

Echipa ROLDA

contact@rolda.org