Cum să ai grijă de un pui de câine? Hrana și jucăriile.

La sfârșitul anului trecut am discutat despre cum să ai grijă de un pui de câine din perspectiva deparazitării, a vaccinurilor și a sterilizării. Acum a sosit momentul să abordăm același subiect, dar analizând importanța hranei și a jucăriilor pentru puiuți. Este aproape de la sine înțeles cât de importantă este hrana pentru un pui de câine în această etapă a vieții sale când se află în plină creștere. Jucăriile sunt și ele extrem de importante și nu au doar rolul de a distra animăluțul. Am abordat aceste subiecte alături de medicul veterinar Șomfalvi Rita în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.

Ce fel de hrană trebuie să consume un puiuț de câine?

Specialiștii spun că ar fi bine să urmăm câteva reguli importante atunci când puiuțul începe să mânânce și să își dezvolte gusturile în materie de hrană pentru căței. Poate că reguli e un cuvânt prea strict, e vorba mai mult de obiceiuri sănătoase. Ce fel de hrană trebuie să consume așadar un puiuț de câine?

„O hrană specială pentru puiuți. Acum știu că există și trendul de hrană crudă și de gătit, eu prefer să dau hrană din comerț, de calitate, cât mai bio și cât mai ok ca și marcă. Ideal e să fie o hrană pentru pui pentru că puiuții au nevoie de un aport caloric mai mare, vitamine mai multe și au o viteză de creștere mai accentuată decât un adult. Este foarte important să îi placă și să o accepte. Cu cât îl obișnuim mai mult cu hrana uscată și nu cu hrana umedă va fi și mai ușor puțin pentru că nu își va da seama cât de gustoasă e hrana umedă și nu va face figuri la mâncare, ca să zic așa. E foarte important să ne uităm pe sacul de mâncare pe care îl cumpărăm și să îi dăm o cantitate potrivită pentru greutatea și pentru vârsta lui. Acolo ni se arată inclusiv și pe luni cât ar trebui să mănânce”, a explicat la podcast medicul veterinar.

Ce înseamnă dacă micuțul nu mănâncă?

Dacă puiuțul de câine nu mănâncă sunt în principiu două motive care pot să stea în spatele acestui comportament. E foarte important ca proprietarul să observe ceea ce se întâmplă și să ia măsurile care se cuvin.

„În caz de lipsă de apetit, acesta este un semn de boală la majoritatea animalelor pe care le întâlnim. La ce mă gândesc eu când îmi spune un proprietar că animăluțul nu mănâncă este diferența dintre inapetență, adică lipsa apetitului sau un apetit selectiv. Dacă puiuțul meu nu vrea să mănânce boabele respective, dar ar mânca orice altceva înseamnă clar că este vorba doar despre un apetit selectiv și doar face mofturi, dar dacă refuză orice și este și mai letargic, doarme prea mult sau pare că îi este cald, atunci ne gândim clar că poate fi ceva din aria patologică”, a spus Șomfalvi Rita.

Importanța jucăriilor

Exact ca și un copilaș sau ca și orice puiuț de animal, cățeii au nevoie de joacă și implicit și de jucării. Este foarte important ca atenția proprietarului să fie îndreptată și în această direcție întrucât acest capitol contribuie într-o manieră foarte importantă la dezvoltarea sănătoasă a patrupedului.

„Ca și orice copilaș, are nevoie de jucării. E recomandat ca jucăriile să fie bine numărate, să știm câte jucării îi dăm, să fie niște jucării pe care nu le poate desface, adică nu poate scoate componente să le înghită. În ziua de azi se găsesc foarte multe opțiuni de jucării care stimulează cognitiv și consumă energia. Aici discutăm despre jucării în care se introduc recompense și cățelul trebuie să o găsească sau să lovească jucăria, să scoată recompensele sau să miroasă și să găsească în buzunărașe. Există și opțiuni de „do it yourself”(realizate manual), care se pot face din tot felul de cartonașe. Acestea stimulează și cognitiv, îi dă și o treabă și consumă energia. E foarte bine să aibă jucarii și să fie tot timpul redirecționat către jucăriile lui în momentul în care devine distructiv cu obiectele noastre personale”, a concluzionat Rita subiectul jucăriilor.

Concluzii

Până la urmă, dacă stăm și ne gândim, hrana și jucăriile sunt conectate într-o manieră mult mai profundă decât pare la prima vedere. Un cățel care este hrănit corect cu hrană de calitate va avea în mod sigur o poftă mare de joacă. O poftă mare de joacă duce la un consum optim de energie care la rândul lui duce din nou înspre un apetit bun față de mâncare. Așa că ambele chestiuni nu trebuie ignorate și trebuie tratate cu maximă seriozitate. Hrana de calitate, jucăriile sigure și interesante vor avea grijă ca blănosul tău “pitic” să fie sănătos și fericit.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului în care s-au abordat aceste subiecte, aici.