Cum să fii un stăpân de animale responsabil

Lista de verificare pentru proprietarii de câini responsabili

● Câinele meu are un culcuş pentru câini

● Îmi scot câinele la plimbări zilnice regulate

● Câinele meu este hrănit conform unui program stabilit şi are o dietă echilibrată

● Câinele meu cunoaşte cele 4 comenzi de bază

● Câinele meu este la zi cu vaccinările și este tratat în mod regulat împotriva puricilor, căpușelor și viermilor intestinali

● Câinele meu este asigurat

● Câinele meu este castrat

● Câinele meu poartă zgardă personalizată care conţine datele mele de contact

● Câinele meu este microcipat

De ce au câinii nevoie?

Un mediu adecvat
Toți câinii au nevoie de un mediu sigur și adecvat; un culcuș confortabil plasat într-o zonă liniștită, sigură și departe de potențiale pericole. Culcușul lor trebuie să fie într-un loc liniștit, cald, ferit de lumina directă a soarelui și de curenți de aer. De asemenea, câinii trebuie să aibă posibilitatea de a merge la toaletă la intervale regulate pe tot parcursul zilei pentru a preveni accidentele și a promova obiceiuri bune.

O rutină zilnică
O rutină zilnică este vitală pentru bunăstarea câinelui tău. Trebuie să fii pregătit să oferi câinelui tău exerciții regulate, cu timp de joacă strecurat în programul zilnic. Câinii sunt animale sociabile care au nevoie de companie, deci nu trebuie lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, deoarece pot deveni plictisiți sau distructivi.
Dacă eşti nevoit să îi laşi singuri, asigură-te că cineva în care ai încredere poate veni să vadă ce fac, să îi scoată afară și să se joace cu ei.

O dietă echilibrată
Este important să oferi câinelui tău o dietă echilibrată. Majoritatea hranei pentru câini este concepută să satisfacă nevoile nutriționale ale oricărui câine, dar poți cumpăra alimente mai potrivite pentru rasa, mărimea, starea de sănătate și vârsta câinelui tău. Hrăneşte-ţi câinele cel puțin o dată pe zi și asigură-te că are mereu acces la apă proaspătă. Puii vor avea nevoie de mese mai frecvente, în conformitate cu recomandările veterinarului tău. Mâncarea „umană” nu este recomandată pentru câini. Unele alimente pot fi dăunătoare pentru câini, de exemplu: ciocolata, stafidele, avocado și ceapa. Cere mereu sfatul unui specialist înainte să dai alimente de consum uman câinelui tău. Verifică greutatea câinelui și, dacă crezi că sunt sub sau supraponderali, contactează medicul veterinar pentru recomandări.

Socializare şi dresaj
Laudă întotdeauna câinele atunci când face progrese. Câinii trebuie să fie bine socializați și dresați de la o vârstă fragedă, asigurându-te astfel că nu reprezintă un pericol pentru nimeni și că se comportă bine atât cu oamenii, cât și cu alte animale. Laudă-l de fiecare dată când te ascultă și se comportă frumos. Încurajările și o atitudine pozitivă sunt mai benefice pentru dresaj decât pedepsele. Participarea la un curs de dresaj și consecvența te vor ajuta să crești un câine politicos, cu care te vei putea mândri

Pentru a-ţi ține câinele în siguranță, este important să îl înveți cele 4 comenzi de bază:
● Şezi
● Vino aici
● Nu
● Stai

IMPORTANT

! Asigură-te că ai mereu la tine pungi igienice pentru căței când scoți câinele la plimbare. Este datoria fiecărui proprietar de câine să facă curățenie după animalul său. Nu există scuze pentru a lăsa mizeria în urmă.

! Evită să îţi laşi câinele nesupravegheat într-un loc public. Legarea lor în fața sau la intrarea magazinului în care te afli îi supune riscului de a fi furați. Dacă intenționezi să mergi undeva unde nu poți lua câinele cu tine, ia în considerare opțiunea de a-l lăsa acasă sau invită cu tine pe cineva care să poată rămâne cu câinele cât îţi rezolvi treburile.

! Supraveghează joaca cu copiii. Copiii și câinii pot fi prieteni grozavi, dar au nevoie de supraveghere atunci când se joacă împreună, oricât de prietenos ar fi prietenul tău canin.

! Nu îţi lăsa niciodată câinele închis în mașină – în special dacă temperaturile sunt extreme, deoarece câinele riscă să se supraîncălzească sau să sufere de hipotermie.

Îngrijire
Îngrijirea regulată a câinelui tău îi menține blana curată și sănătoasă și îţi oferă un prilej să petreceți timp împreună. Obișnuirea acestora cu atingerile și contactul uman îţi va permite și să îi verifici frecvent dacă totul este în regulă cu pielea și blana acestora. Unele rase cu păr scurt necesită doar o periere rapidă pe săptămână, în timp ce unele rase cu păr lung necesită periaj zilnic pentru a preveni apariția câlților și a reduce cantitatea de păr care cade prin casă. Câinii cu păr lung pot necesita tunsori pe timpul verii pentru a-i ajuta să se răcorească. Nu uita să verifici des ghearele cățeilor și să le tăi în cazul în care acestea devin prea lungi.

Igiena orală
Pentru a preveni cariile și bolile gingivale, curăță dinții câinelui în mod regulat. Pentru a promova o igienă orală adecvată, îi poți da biscuiți tari pentru căței, oase de jucărie făcute din șfoară sau jucării de mestecat din nailon.

Vaccinuri și deparazitări (externe și interne)
Îngrijirea veterinară este esențială pentru bunăstarea câinelui tău și fiecare animal de companie ar trebui să fie înregistrat la un veterinar local. Câinii trebuie să fie cu vaccinările, deparazitarea internă și externă la zi și să beneficieze de controale de rutină periodice.
Puii sunt vaccinați în mod normal la 6 săptămâni, apoi la 8 săptămâni și încă o dată la 11 săptămâni. Schema potrivită de vaccinare trebuie stabilită de către medicul tău veterinar. Vaccinările acestea protejează câinii de boli grave cum ar fi jigodia, parvoviroza, hepatita și leptospiroza, boli care sunt extrem de infecțioase, costisitoare de tratat și letale. Pentru unele boli, un vaccin anual va fi necesar pentru a menține imunitatea. Contactează medicul veterinar pentru a discuta schema și protocoalele de vaccinare potrivite pentru cățelul tău.
În funcție de stilul de viață și istoricul animalului tău, veterinarul îţi poate recomanda și o vaccinare împotriva tusei de canisă. Contactează medicul veterinar pentru informații suplimentare. În plus, câinii au nevoie de tratament regulat împotriva paraziților externi (purici, căpușe, păduchi) și interni (viermi intestinali). Viermii pulmonari sunt deosebit de periculoși și pot fi contactați prin consumul de limax și melci purtători. Contactează medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la ce tratament preventiv este necesar și cât de des trebuie repetat.

Asigurare pentru animale de companie
Asigurarea pentru animalele de companie poate fi extrem de utilă pentru toți proprietarii de câini. Acesta va ajuta la gestionarea taxelor veterinare neașteptate, asigurând în același timp cea mai bună îngrijire medicală pentru câinele tău. În afară, mulți veterinari oferă planuri de plată în care costul tuturor serviciilor veterinare preventive pot fi achitate în rate lunare. La momentul actual, în România nu există nicio firmă de asigurări care să acopere sănătatea animalelor de companie. Dar, dacă mergi des în călătorii în străinătate împreună cu animalele de companie, se merită să verifici dacă ai această opțiune.

De ce să optezi pentru sterilizare?
Castrarea este cel mai responsabil mod de a preveni puii nedoriți. Are efecte benefice asupra stării generale de sănătate și a comportamentului câinelui tău. Câinii pot fi sterilizați de la o vârstă fragedă, de 6 luni în cazul femelelor și un an în cazul masculilor pentru a le oferi timp să se maturizeze complet. Discută cu medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la momentul în care îţi poți steriliza animalul de companie.

Microciparea
Stăpânii de căței sunt obligați prin lege să își microcipeze animalele, recomandându-se și o atenție specială la actualizarea datelor proprietarului. Acest lucru garantează că un proprietar poate fi contactat rapid, iar câinele recuperat în cel mai scurt timp dacă acesta se pierde. Pentru a-ţi actualiza detaliile, contactează medicul veterinar pentru a introduce modificările în baza de date a microcipului. Dacă câinele tău este pierdut sau furat, ia legătura cu medicul veterinar și cu hingherii locali.

Soluții pentru a proteja câinele și a asigura returnarea:

Zgardă + Medalion identificare + Microcip

Toți câinii trebuie să poarte o zgardă personalizată, cu numele și adresa proprietarului inscripționate pe un medalion sau o insignă atașată la acesta atunci când se află într-un loc public. Încălcarea acestei reguli constituie o infracțiune și poate rezulta în amenzi usturătoare.
O zgardă cu medalion te va asigura că orice hingher public sau local îţi poate returna câinele imediat și poate preveni înregistrarea acestuia într-un adăpost local.

Siguranța în mașină
Câinii trebuie să fie securizați corespunzător atunci când se află într-o mașină, astfel încât să nu te poată distrage sau răni din greșeală pe tine sau pe ei înșiși în timp ce te afli la volan. Poți folosi o barieră pentru câini, o cușcă de transport sau un ham montat corespunzător pentru a-i ține în siguranță.

Ți-au fost de ajutor informațiile noastre?

Dacă dorești să sprijini proiectele noastre poți contribui cu o donație în următoarele moduri:

● Ca persoană fizică poți dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susții o cauză de care îți pasă! În cazul în care nu redirecționezi acești 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declarație. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.

● Ca persoană juridică poți direcționa 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.

● Sau poți să donezi direct în contul organizației noastre:
Denumirea entității nonprofit: FUNDAȚIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501

Termeni & Condiţii

Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.

Nu ezita să ne contactezi

Echipa ROLDA

contact@rolda.org