Cum să fii un turist responsabil?

În ziua de astăzi, oamenii au început să adopte o atitudine mai conștientă asupra vieții de zi cu zi și a lumii care îi înconjoară. Din această conștientizare s-a născut conceptul de “turism etic”. Chiar dacă scepticii consideră acest concept ca fiind doar o modă trecătoare sau un moft, turismul etic este mult mai mult de atât. Este o mișcare globală, apărută ca răspuns la impactul negativ pe care turismul în masă îl are asupra mediului înconjurător, al societății și al culturilor implicate.

Deci ce ESTE turismul etic?

Cei care practică turismul etic sunt călătorii responsabili care au mereu în vedere efectul pe care acțiunile lor le pot avea asupra comunităților și mediului local. Refuză să participe în activități care sprijină sau contribuie indirect la practici care pot fi definite ca imorale.
Aceste probleme și practici variază în funcție de regiune și pot include, de exemplu, poluarea, maltratarea animalelor și exploatarea economiei locale. Natura turismului etic este bine prezentată de către sinonimele acestuia cum ar fi ecoturism sau turism sustenabil. Prin urmare, turismul etic înseamnă să ai un impact minim asupra locurilor și comunităților pe care le vizitezi.

Problemele turismului în masă

Turismul este o industrie globală și extrem de profitabilă, dar nu este nici pe departe perfectă. Problemele acestei industrii sunt complexe, iar un turist neinformat poate sprijini fără să își dea seama exploatarea ființelor umane, a animalelor și a resurselor naturale din zonele pe care le vizitează. Haide să vorbim pe exemple concrete. Majoritatea profitului atașat turismului nu ajunge la afacerile locale, ci direct în buzunarele corporațiilor internaționale.

Chiar dacă ne referim la turismul din țările aflate în dezvoltare, oportunitățile de muncă disponibile pentru populația nativă oferă salarii de nimic, turismul în masă fiind astfel dăunător economiei locale. În plus, turismul promovează abandonarea meseriilor tradiționale care țin de cultura locală – cum ar fi activitățile agricole sau diferitele meșteșuguri – în favoarea susținerii industriei schimbătoare și necruțătoare a turismului.

O altă problemă este exploatarea resurselor locale și a mediului înconjurător. Industria turismului tinde să abuzeze resursele, ceea ce are un impact direct asupra populațiilor locale.
În zonele în care apa este insuficientă, dezvoltarea turismului poate duce la adevărate deficite de apă, populația locală rămânând fără apă de consum sau menajeră. Mai este și problema poluării și a distrugerilor mediului, de la defrișări la emisii toxice și creșterea cantității de plastic folosite (și debarasate ilegal) în zona respectivă.

Exploatarea specifică turismului nu se limitează la mediu ci merge mai departe, lăsându-și amprenta asupra oamenilor și animalelor din zonă. Copii și femeile sunt cei mai vulnerabili. Cei mici sunt privați de copilărie și transformați în forță de muncă ieftină, de la vânzători de stradă la muncitori în fabrici și fermieri. În cazul femeilor există problema egalității și a abuzului la locul de muncă. Ca o notă lugubră, nu trebuie să uităm faptul că femeile și copii se află și în grupul de risc pentru părțile mai întunecate ale industriei turismului și anume traficul de persoane și proxenetismul.

Animalele nu o duc nici ele mai bine. Sunt victime ale captivității, abuzului și maltratării, toate pentru beneficiul industriei turismului. În prezent, oamenii au devenit maisensibili la problema bunăstării animalelor, dar mai există încă suficiente locuri care oferă turiștilor contactul direct cu animalele “exotice”, cum ar fi călăritul elefanților sau mângâiatul felinelor mari (puternic sedate).

Cum poţi deveni un turist responsabil

Chiar dacă noțiunea de ecoturism pare să vorbească de la sine, există totuși dezbateri în legătură cu aplicarea practicilor etice în turism. Sunt multe neînțelegeri când vine vorba de etică și de modurile corecte de a călători sustenabil. Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles pentru pasionații de călătorii, mai multe organizații cum ar fi Comitetul Mondial de Etică în Turism (ECTE) și Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) au creat diferite coduri și ghiduri. Astfel, toți călătorii pot deveni turiști informați și conștienți.

Haide să trecem prin câteva reguli de bază și sfaturi practice pe care orice turist ar trebui să le urmeze pentru a-și minimaliza amprenta asupra locurilor exotice fermecătoare pe care visează să le descopere.

Respectă și onorează gazdele
Merită să te informezi despre tradițiile, obiceiurile și condițiile de trai ale localnicilor din zonele pe care le vizitezi. Fiecare destinație vine cu elementele sale unice, de la limba vorbită la normele sociale, codurile de comunicare, gastronomie și patrimoniu. Informândut-te în prealabil te poți integra mai ușor în comunitatea locală și poți deveni mai deschis sa experimentezi un nou stil de viață.
De asemenea, nu uita că furnizorii de servicii și personalul din facilitățile turistice merită să fie tratați cu respect și amabilitate. O regulă de conduită bună este să întrebi mereu atunci când nu eşti sigur dacă ceva este acceptabil social sau nu. Chiar și ceva ce poate părea banal, cum ar fi să faci o poză unui localnic, nu ar trebui făcută fără consimțământ – fiecare persoană are dreptul la intimitate.

Sprijină artizanii şi comercianţii locali
Cumpărând produse și obiecte artizanale de la meșteșugarii locali și plătind un preț corect pentru acestea, sprijini în mod direct economia locală și încurajezi localnicii să își păstreze tradițiile și obiceiurile. Acceptă cu brațele deschise elementele care dau unicitate locului pe care îl vizitezi și angajează ghizi locali pentru a-ţi prezenta împrejurimile și a te informa despre practicile autohtone.
Tu alegi cum și unde îţi cheltui banii, așa că fii informat când faci alegerile. Experimentează gastronomia locală mergând la restaurante mici, de familie. Trăieşte la maxim vacanța ta exotică alegând să stai în gazdă în loc să apelezi la hoteluri. Mici alegeri ca acestea pot face o diferență reală în economia locală și pot transforma o amprentă negativă într-una pozitivă.
Ca și notă, informează-te despre regulile locale, naționale și internaționale în privința suvenirurilor. De exemplu, evită să cumperi produse de proveniență animală (sau care au rezultat în urma abuzului, cum ar fi obiecte artizanale din fildeș de elefant sau corn de rinocer), produse sau amestecuri care includ specii de plante protejate sau obiecte din materiale care nu sunt sustenabile (cum ar fi lemnul de esență tare).

Protejează mediul înconjurător
O regulă de bază pentru orice turist care dorește să călătorească mai etic este să lăse un loc așa cum l-a găsit. Asta înseamnă să iei gunoiul cu tine, să foloseşti insecticide și produse de protecție solară ecologice, să refoloseşti pungile și sacoșele și să cumperi șampon solid pentru a minimaliza deșeurile din plastic, să îţi planifici mijloacele de transport pentru a reduce emisiile, să reduci consumul energetic și așa mai departe.
Tot pentru a avea grijă de mediul înconjurător este bine să accesezi doar locurile deschise vizitatorilor, să respecți fauna sălbatică și habitatul vietuitoarelor, să fii deschiş la vizitarea zonelor rurale și a locurilor care nu sunt promovate agresiv de către agențiile turistice și să nu sprijini practicile care implică cruzime față de animale. Un sfat practic pentru a te asigura că activitatea la care doreşti să iei parte nu implică abuz sau cruzime față de animale este să verifici dacă se promovează contactul direct cu acestea.
Activități precum mângâiatul, hrănitul sau jucatul cu animalele vin de obicei cu prețul scump al libertății și bunăstării animalelor. În locul acestora, optează pentru activități bazate pe observație, care pun accentul pe admirarea animalelor în habitatul lor natural, de la o distanță sigură atât pentru tine, cât și pentru animale.
În mare, fii respectuos și alege mereu varianta “verde” atunci când ai posibilitatea.

Foloseşte platformele digitale pentru a te informa şi a împărtăşi experienţele
Recenziile și blogurile sunt surse utile din care poți afla mai multe despre anumite locuri și centre pe care doreşti să le vizitezi. Turiștii responsabili oferă recenzii valoroase și sunt dornici să își împartă experiențele, fie ele bune sau rele, pentru a-i informa pe alții.
Raportarea cazurilor de discriminare, nedreptate și exploatare face parte din datoriile noastre civice și, în multe situații, poate duce la schimbări în bine. Nu subestima puterea rețelelor de socializare și binele pe care îl pot face mai multe persoane care se strâng împreună pentru o cauză mai mare.

Fii informat
Știu că am insistat puțin cu această idee, dar sunt multe moduri în care poți deveni un turist informat. O listă concisă include:
● Să cunoști și să respecți reglementările locale (să respecți zonele private, să nu interacționezi cu animalele sălbatice, să nu arunci gunoaie în locuri nepotrivite, etc.)
● Abține-te să dai bani cerșetorilor, în special copiilor și optează în schimb să sprijini proiecte destinate ajutorării familiilor și copiilor afectați de sărăcie
● Respectă localnicii și modul de viață al acestora
● Cercetează dinainte inițiativele și operatorii turistici pentru a te asigura că sunt întradevăr “verzi” și că oferă condiții de muncă etice și decente

Concluzii

Subiectul turismului etic este complex, din mai multe privințe. Sperăm că ghidul nostru te-a ajutat să înțelegi mai bine importanța turismului sustenabil și ce putem face fiecare dintre noi pentru a deveni călători responsabili.

În zilele noastre în care banii sunt la putere, trebuie să facem un efort colectiv dacă dorim să protejăm și prezervăm atracțiile turistice. Dacă toți ne-am face timp să ne informăm și am alege să ne susținem vorbele cu fapte, atunci putem face o schimbare în bine, atât pentru oamenii, cât și pentru animalele care trăiesc în locații turistice, pitorești.

Ți-au fost de ajutor informațiile noastre?

Dacă dorești să sprijini proiectele noastre, poți contribui cu o donație în următoarele moduri:

● Ca persoana fizică poți dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susții o cauză de care îți pasă! În cazul în care nu redirecționezi acești 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declarație. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.

● Ca persoană juridică poți direcționa 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.

● Sau poți să donezi direct în contul organizației noastre:
Denumirea entității nonprofit: FUNDAȚIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501

Termeni & Condiţii

Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.

Nu ezita să ne contactezi

Echipa ROLDA

contact@rolda.org