Vorbește pe limba lui Toto

cum vorbesc cățeii?

Spre deosebire de oameni care pot folosi cuvinte pentru a spune ce vor și ce gândesc, cățeii vorbesc în moduri diferite. Mai întâi avem lătratul. Toată lumea știe cum latră cățeii deși noi oamenii nu prea înțelegem ce zic. Cățeii folosesc lătratul mai mult pentru a vorbi cu alți căței, care înțeleg sensul ascuns al ham-urilor. Totuși, cățeii latră uneori și la noi și chiar dacă nu putem traduce exact ham cu ham, în unele situații știm ce vor să zică.

Dacă un cățel latră la tine și dă energic din coadă și țopăie încântat, însemnă că este fericit să te vadă și că vrea să vă jucați. Dacă latră dar are urechile date pe spate și menține distanța de tine (sau se retrage), înseamnă că, blănosul tău s-a speriat de ceva ce ai făcut. Poate ai vorbit prea tare sau ai scăpat ceva. Vorbește-i încet și cheamă un adult pentru a-l liniști dacă continuă la latre.

Alte tipuri de lătrat/comunicare sunt mârâitul și scâncitul. Cățeii mârâie atunci când vor să te avertizeze că ceva ce ai făcut nu le-a plăcut deloc și se simt în pericol. Trasul de coadă, de exemplu poate provoca un asemenea răspuns. Un mârâit înseamnă că trebuie să lași cățelul în pace și să îți ceri scuze. Când supărarea îi va trece va veni el la tine. Scâncitul sau scheunatul este un semn că pe cățelul tău îl doare sau deranjează ceva. Poate s-a lovit când vă jucați sau a mirosit ceva care l-a speriat. Apropie-te ușor și cu grijă de el și mângâie-l încet. Dacă scheunatul continuă, cheamă un adult pentru a afla ce este în neregulă.

Pe lângă lătrat, cățeii comunică foarte mult prin corpul lor. Diferite schimbări mici pot transmite mesaje foarte importante. Când un cățel își ține urechile pe spate și coada între picioare sau tremură, este speriat și are nevoie de timp să se liniștească și poate de un adult care să îl calmeze.

Căscatul este un semn că blănosul se simte stresat sau plictisit și are nevoie de o pauză de la joacă. Linsul buzelor cât este ținut în brațe este modul lui de a spune “lasă-mă jos te rog, nu îmi place”. Dacă cățelul stă pe vine și te privește fix, cu urechile în jos, este speriat sau confuz și vrea să fie lăsat în pace. Dacă are urechile ciulite și întoarce capul când într-o parte când în cealaltă, cățelul este curios și interesat de ce faci sau ce îi arăți.

Am vorbit aici despre câteva moduri în care comunică cățeii, dar sunt multe alte mici semne care îți pot arăta ce simte blănosul tău. Internetul, cărțile de la bibliotecă și veterinarul te pot învăța mai multe, ca să îți poți înțelege mai bine cel mai bun prieten.