Socializarea unui cățel

cu alți oameni/membrii ai familiei/prieteni

Socializarea este un cuvânt dificil pentru o idee simplă. A socializa un cățel înseamnă să îl obișnuiești cu lucruri noi cum ar fi oameni, alte animale și situații pe care nu le-a mai întâlnit. În cazul unui pui, socializarea este un pas extrem de important și mai ușor de făcut. Cât sunt mici, cățeii sunt mai mult curioși decât fricoși și sunt foarte dornici de a explora lumea în care trăiesc. Dacă este obișnuit de mic cu membrii familiei, prietenii apropiați și celelalte animale din casă sau curte, cățelul va fi un adult prietenos.

Cu cât expui un pui la mai multe lucruri noi, cum ar fi muzica tare, mersul cu mașina, zgomotele puternice, interacțiuni cu alți câini în plimbări, cu atât se va simți mai comod în aceste situații. În cazul cățeilor mai mari sau ai celor adoptați, situația este puțin mai dificilă. Acești căței au avut anumite experiențe cu oamenii, din care nu toate au fost plăcute. Lor le va fi mai greu să se adapteze în locuri noi și vor fi mai timizi în preajma oamenilor și a altor animale.

Dacă noul tău cățel intră în această categorie, socializarea va fi puțin mai dificilă. Procesul trebuie să fie unul lent, introducând cățelul pe rând fiecărui membru al familie. Tu, mama, tata, frații, surorile și orice persoană vine des pe la tine, trebuie să petreceți timp împreună cu cățelul. În acest fel, va avea ocazia să vă cunoască și să se simtă bine în preajma voastră.

Socializarea cu alte animale de companie este mai complicată și durează mai mult. Necesită obișnuirea foarte lentă unu cu altul a celor două animale, iar în unele cazuri prietenia nu apare instant. Acest proces mai dificil trebuie lăsat în seama adulților și realizat urmând sfaturi de la specialiști.

Dacă cățelul tău stă mai mult în curte va fi din nou puțin mai greu pentru cățel să lege prietenii cu toți oamenii din viața ta. Dar nu imposibil! Cu răbdare și recompense delicioase atunci când întâlnește persoane noi, cățelul tău se va simți curând în largul său chiar și în preajma străinilor.