Proprietar de câine cu frică de câini!? Cum se tratează cinofobia?

Am discutat într-un articol anterior (discuții preluate din cadrul podcastului „În jurul cozii”) despre frica de câini sau cinofobie. Am aflat ce este frica de câini, ce trebuie să facă o persoană căreia îi este frică de câini atunci când întâlnește un câine, dar și cum ar trebui să se comporte un proprietar de câine atunci când are în față o persoană care suferă de cinofobie. În acest articol încercăm să aflăm cum se tratează această fobie sau anxietate, dar analizăm și cazul particular și ieșit din comun al unei persoane care are în grijă un câine, dar căreia îi este frică de alți căței!

Este obligatoriu să infruntăm toate fricile pe care le avem?

Înainte să vorbim despre cum se tratează cinofobia și despre cazul particular amintit mai sus ar fi poate indicat să ne întrebăm dacă este obligatoriu să înfruntăm toate fricile pe care le avem în viață? Am adresat această întrebare în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, psihologului și sociologului Diana Zazula.

„Nu este o regulă universală care spune că fiecare persoană trebuie să își înfrunte toate fricile. Depășirea fricilor depinde de context, de severitate, dar și de dorința și nevoile individuale ale persoanei în cauză. În unele cazuri este util să se depășească fricile mai ales dacă aceste frici limitează semnificativ viața de zi cu zi sau dacă pot crea riscuri pentru siguranța personală. Este important să se înțeleagă că nu toate fricile pot fi sau trebuie depășite. Fobia de câini poate fi gestionată și redusă prin terapie, dar asta nu înseamnă că fiecare persoană trebuie să fie confortabilă în prezența câinilor. Fiecare individ are dreptul de a alege cât de mult își dorește să-și depașească fricile și cât de mult efort dorește să depună în acest sens. În general, în tratarea fobiilor obiectivul este de a ajuta persoana să-și recâștige controlul asupra vieții și să poată să funcționeze în mod normal fără a fi copleșită de acea frică. Dacă frica afectează semnificativ calitatea vieții persoanei atunci căutarea de ajutor specializat e utilă și chiar recomandată”, a explicat specialistul la „În jurul cozii”.

Proprietar de câine cu frică de câini!

Subiectul cinofobiei, abordat în cadrul ediției cu numărul 37 a podcastului „În jurul cozii”, nu este dedicat în mod special persoanelor care nu au câini și cărora le este frică de câini. Pot exista și cazuri speciale (probabil mai rare) în care persoane care sunt proprietari de câini și care iubesc câinii, simt în mod nejustificat o frică față de alți căței. Și nu vorbim în această situație despre o frică îndreptată înspre propriul cățel și reacția acestuia atunci când întâlnește alte patrupede, ci efectiv despre frica acelui proprietar de câini față de alți căței. Am întrebat-o pe Diana cum vede această situație?

Aici ar trebui poate să facem o diferență între o anxietate socială specifică care este legată de câini și o fobie specifică și anume frica aceia de câini. Cele două ar trebuie tratate cumva diferit pentru că anxietatea socială specifică e în momentul în care persoana simte o frică excesivă în prezența altor câini sau a altor situații unde există un potențial de interacțiune cu alți câini sau cu alți proprietari de câini. Atunci această anxietate poate fi legată de frica de judecată sau de evaluare a celorlalți proprietari sau frica de cum se va comporta câinele său în prezența altor câini? Pe când fobia specifică e atunci când acea persoană are activitatea de zi cu zi afectată de acea frică irațională. Fobia specifică este în general îndreptată înspre un obiect sau o situație specifică, în acest caz alți câini, iar simptomele pot include atacuri de panică sau evitarea cu orice preț a situațiilor care îi pot provoca acea frică”, a comentat psihologul și sociologul cazul prezentat.

Cum se tratează frica de câini?

Există mai multe metode care au ca și scop tratarea și ameliorarea cinofobiei. Este important de precizat faptul că această fobie nu poate fi tratată într-o manieră de genul pe cont propriu, ci este absolut necesară consultarea unui specialist pentru a alege varianta cea mai bună și eficientă.

Dacă discutăm de tratamentul fobiilor există mai multe abordări. Cea mai des utilizată este terapia cognitiv comportamentală sau CBT pentru că este una dintre cele mai eficiente metode de tratament în această situație. Ideea de la care pornește tratamentul este aceea ca pacientul să înțeleagă, să își schimbe gândurile și comportamentele legate de fobia sa. O parte din această terapie, dar nu trebuie neapărat inclusă, este terapia prin expunere și desensebilizare. Deci poate să meargă mână în mână cu CBT-ul sau poate să meargă separat. Asta presupune expunerea treptată la situația care îi crează fobia, dar cu sprijinul unui terapeut pentru că scopul este acela de a reduce încet reacțiile de frică excesivă. Există și posibilitatea unui tratament medicamentos, în această situație se merge către psihiatru, pentru că în unele cazuri medicamentele anti anxietate, respectiv antidepresivele, pot fi prescrise pentru a ajuta gestionarea simptomelor asociate cu fobia. Aici bineînțeles că doar simpla medicamentație nu este suficientă, aceasta ar trebui să meargă mână în mână cu terapia. În unele cazuri mai ușoare există anumite tehnici de relaxare pentru că sunt persoane la care funcționează foarte bine aceste tehnici de gestionare a stresului cum este meditația sau respirația profundă pentru a reduce simptomele legate de anxietate. Pentru a stabili care este metoda cea mai potrivită pentru tine trebuie să te duci să discuți cu un specialist”, a concluzionat Diana Zazula.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, „Frica de câini, ca frica de moarte. Ce este cinofobia și cum se tratează?” aici.