De unde apare agresivitatea „câinilor răi”?

Dacă vedem în mass-media o știre care prezintă un câine care a mușcat sau în cazuri extrem de nefericite, un câine sau mai mulți care au ucis, persoanele care nu au nicio tangență cu lumea canină, încep să nutrească sentimente de ură față de patrupede. În aparență ai putea să cedezi acestei judecății și să spui că este normal. În realitate, problema este una mult mai complexă și se învârte în primul și primul rând în jurul oamenilor și nu a câinilor. De ce este un câine agresiv? S-a născut pur și simplu așa? Și dacă este agresiv, poate oricine să îi fie stăpân? Răspundem acestor întrebări cu ajutorul dresorului canin, cu o experiență de 26 de ani în domeniu, Szabo Zoltan, care a vorbit despre acest subiect delicat în cadrul podcastului oferit de către Rolda România, „În jurul cozii”.

Importanța educației corecte în primele luni de viață ale câinelui

L-am întrebat pe Zoltan în cadrul podcastului mai sus menționat dacă un cățel poate deveni rău de mic din cauza proprietarului? Ne-am referit la situațiile în care unii stăpâni de câini (de cele mai multe ori persoane tinere) își stârnesc animalele încă de pe când sunt doar niște puiuți, să fie agresive. Răspunsul nu a fost deloc surprinzător.

„Sunt foarte multe domenii de sport canin de pază și protecție unde câinii sunt antrenați de mici să muște, să țină o priză sigură, să țină de o persoană, dar totul într-un mod controlat. Deci câinele trebuie să facă diferența în ce situații poate deveni agresiv și protectiv. Deci răspunul este da, dacă încurajezi câinele de când este mic să fie agresiv, dar nu îi trasezi limite, va fi agresiv și pe mai departe. În aceste condiții el nu recunoaște corect situația în care trebuie să fie protectiv. Marea problema este că deseori lăsăm câinii să ia decizii singuri și nu mai controlăm acest lucru”, consideră dresorul canin.

Importanța alegerii corecte a câinelui

Am continuat subiectul întrebându-l pe Zoltan despre existența câinilor de luptă și despre motivul pentru care acești câini sunt învățați să ucidă și am ajuns să discutăm despre motivul pentru care este foarte important să știi să alegi corect câinele de care vrei să ai grijă.

„Nu este normal, dar adevărul este că nu doar acei câini care sunt antrenați pentru lupte pot fi agresivi, nu are nicio legătură. Nu este normal să existe asemenea cercuri în care câinii sunt antrenați să fie violenți, dar cele mai multe atacuri și mușcături nu sunt provocate de asemenea câini de luptă sau de pază și protecție. Văd din experiență că foarte multe persoane, pe lângă faptul că nu își aleg corect rasa de câine, nu sunt suficient de responsabili pentru a educa câinele.
Un câine nu este agresiv doar pentru că este încurajat să fie agresiv sau pentru că nu primește destulă iubire. Asta se întâmplă din cauza lipsei regulilor și a restricțiilor, din această cauză instinctele câinelui nu pot fi controlate. Și să nu uităm că majoritatea câinilor de pe lângă noi sunt șomeri, adică sunt rase cu instincte pentru diferite direcții, vânătoare, lupte, pază și protecție, tras de sanie. Acești câini au instincte puternice care nu sunt controlate, energia lor nu este consumată și atunci devin foarte problematici”,
a explicat Zoltan la podcastul oferit de către ROLDA România.

Importanța factorului psihologic în relația dintre om și câine

În cadrul ediției cu numărul #23 a podcastului, ediție la care a fost invitat Zoltan, am discutat ca subiect principal despre ce trebuie sa faci dacă ești atacat de o haită de câini? Spre finalul ediției l-am întrebat și ce consideră el că trebuie să facă o persoană care este atacată de un câine de luptă? Dresorul canin a marșat în continuare pe ideea de prevenție și a adus în atenție care este procedura pe care o adoptă unele țări din Vest în ceea ce privește deținerea unui asemenea câine.

„Nu ai nicio șansă cu el pentru că un câine de luptă, chiar și un câine de talie medie, pitbull sau bull terrier au o forță de mușcătură atât de puternică, încât efectiv îți pot rupe mâna cu o singură mușcătură. Nici eu nu aș avea șanse în fața unui câine de acest gen care te atacă direct. Nu din întâmplare există și legislație care să reglementeze deținerea acestor câini. Am auzit că sunt țări în care reglementarea deținerii acestor câini este puțin diferită. Ai nevoie de un test psihologic înainte de a avea grijă de un câine de acest gen, trebuie să dai un examen în urma căruia să reiasă că poți să educi responsabil acest câine”, a concluzionat opinia sa despre acest subiect, Zoltan, la “În jurul cozii”.

Concluzii

În concluzie, câinii nu se nasc neapărat cu dorința de a fi răi și a mușca. Chiar și cei de luptă, în pofida faptului că au instincte native înspre a fi mai agresivi, dacă sunt educați corect, sunt capabili să aibă un comportament liniștit pe întreaga lor durată de viață. În ecuația câine vs agresivitate intervine, aproape ca de obicei, mână omului. Mai exact vorbim despre nivelul de educație al proprietarului de câine care inevitabil se reflectă în comportamentul câinelui. La fel ca și un copil care urmează exemplul părintelui, câinele urmează exemplul proprietarului său. Dacă ești supus în mod constant unui comportament negativ, vei dezvolta și tu (câine sau om) un comportament negativ.

Iată de ce în România (și nu numai) se vorbește atât de des despre importanța educației. Educația are capacitatea să schimbe în sens pozitiv, societăți, vieți, destine. Educația are capacitatea să schimbe și viața câinilor, atât a celor cu porniri agresive cât și a celor care sunt (fără vina lor) pe stradă. Educația…