Frecvența controalelor veterinare la câini

Te-ai întrebat vreodata cât de des ar trebui să îți duci câinele la veterinar? Să știi că această întrebare este cât se poate de normală, chiar și pentru posesorii experimentați de câini.

Dacă patrupedul nostru este sănătos și fericit, suntem tentați să îl lăsăm în pace și să nu îl mai ducem la veterinar pentru un control de rutină sau un vaccin preventiv pentru o boală pe care poate, cățelul nostru nu o va face niciodată. Însă, această abordare nu are în vedere un aspect important: ce e mai bine pentru cățelul nostru.

Ce este de făcut?

Hai să descoperim împreună cât de des ar trebui să mergem cu cățelul la veterinar și pentru ce.

DEPARAZITĂRI INTERNE
Prima deparazitare internă se face la vârsta de 3 săptamăni. Dacă puiul elimină viermișori, deparazitarea se repetă din 2 în 2 săptămâni până la vârsta de 2 luni. Pentru câinii adulți (de la 1 an) deparazitarea interna de rutină se face din 5 în 5 luni.

VACCINĂRI
Vaccinurile sunt obligatorii. Însă, există și vaccinuri opționale. De exemplu, de la vârsta de 2 luni poți face cățelului un vaccin preventiv împotriva virozelor respiratorii (se repetă anual) sau un vaccin preventiv împotriva bolii Lyme (la fel, se repetă anual). Un veterinar local te poate informa despre bolile transmisibile frecvente în zonele respective pentru a îți putea proteja cățelul corespunzator.

DEPARAZITĂRI EXTERNE
Până la vârsta de 2 luni, un pui poate fi deparazitat extern (dacă este nevoie) cu spray-uri sau pudre. Întreabă veterinarul pe ce perioadă de timp va fi protejat cățelul și notează-ți în calendarul personal data când trebuie să revii.

TOALETARE CANINĂ
Aici includem curățatul urechilor, tăiatul ghearelor și vidarea glandelor perianale. Ideal vorbind, urechile cățelului ar trebui curățate săptămânal pentru a le menține curate și a evita otitele. Cu puțină îndrumare de la veterinarul tău, poți învăța să cureți singur urechile cățelului sau poți apela la saloane de înfrumusețare canină care oferă toaletarea urechilor ca parte din pachetul de curățare.

DEZVOLTAREA OSOASĂ ȘI ARTICULARĂ
Câinii de talie medie, mare și giant au de obicei nevoie de suplimente de vitamine (A, B, C și D) și minerale (calciu, fosfor, magneziu, zinc, etc) pentru a asigura dezvoltarea normală a sistemului osos. Articulațiile slabe pot cauza dureri și probleme de mobilitate.

Ți-au fost de ajutor informațiile noastre?

Dacă dorești să sprijini proiectele noastre, poți contribui cu o donație în următoarele moduri:

● Ca persoana fizică poți dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susții o cauză de care îți pasă! În cazul în care nu redirecționezi acești 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declarație. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.

● Ca persoană juridică poți direcționa 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.

● Sau poți să donezi direct în contul organizației noastre:
Denumirea entității nonprofit: FUNDAȚIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501

Termeni & Condiţii

Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.

Nu ezita să ne contactezi

Echipa ROLDA

contact@rolda.org