Gândurile unui salvator de câini: cum a fost 2023 și la ce să ne așteptăm în 2024? Povestea unei cățelușe norocoase

Încă un an se apropie de sfârșit, un altul nou bate ușor la ușă, iar problema câinilor abandonați și a celor care sunt înmulțiți doar pentru bani nu și-au găsit rezolvare. Ba am putea spune chiar că rezolvarea pare că ne face cu mâna de undeva de departe, impresia generală fiind că cele două probleme sunt din ce în ce mai mari. La ce să ne așteptăm în aceste condiții de la anul 2024? Am abordat subiectul prezentului și al viitorului apropiat cu Oana Fechete, iubitor și salvator de câini, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.

Câini și bani, cât mai mulți bani

Deviza unora atunci când vine vorba despre căței se rezumă la cuvântul bani, cât mai mulți bani. Nu bani folosiți de către ei pentru controalele veterinare sau pentru alimentația cățeilor, ci bani proveniți de pe urma vânzării animăluțelor, a cât mai multor animăluțe dacă se poate. Oana a povestit la podcast cum în acest an a salvat un puiuț de câine de rasă de pe stradă, o femelă,  căruia a încercat ulterior să îi găsească proprietarul. Culmea e că au apărut zeci de proprietari care nu știau nimic despre cățel, ideea era foarte simplă în mintea lor: să vânda cățelușa pentru bani.

„Am pus cățelul pe anumite grupuri cu câini și adopții de pe social media cu speranța că îi voi găsi proprietarul. Foarte multe persoane l-au revendicat din cauză că era femelă și practic un cățel de rasă. Înmulțitorii ilegali au văzut oportunitatea perfectă de a face bani. Sunt împotriva acestui lucru cu o înverșunare maximă pentru că știu că acele cățele sunt chinuite și împerecheate de nu știu câte ori pe an pentru a face bani din puiuți. Am fost sunată de foarte multe persoane, nu știau sexul animăluțului, nu îi știau numele, nu aveau o poză să dovedească că e cățelul lor. Chiar dacă ai un pui de o săptămână, tot îi faci o poză. Nu aveau carnet de sănătate, nu știau de vaccinuri, mi-am dat seama clar că nu mai are sens, că postez degeaba și că nu îi voi găsi stăpânul. Plus că la un pui atât de mic, el nici nu prea își recunoaște stăpânul, chiar dacă ar avea unul. Am apelat atunci la o prietenă foarte mare iubitoare de animăluțe în speranța că îi va găsi o familie bună. Ei bine fetița a rămas în familia lor alături de ceilalți 4 cățeluși, doarme cu ei in pat și o duce minunat”, a spus Oana la „În jurul cozii”

Alo? Poliția Animalelor? E cineva acolo?

Oana s-a întrebat retoric ce face Poliția Animalelor? Cum de această înstituție nu se sesizează și nu observă ce se întâmplă pe acest grupuri de pe social media? Grupuri care reprezintă poate tocmai nucleul acestui fenomen promovat și întreținut de către înmulțitorii ilegali.

„Din păcate acești înmulțitori vor să vândă un cățel pe oricâți bani. Și dacă sunt puțini nu contează. Sunt foarte mulți câini scoși la vânzare pe grupurile de vânzări de pe internet. În fiecare zi sunt zeci de anunțuri cu câini de rasă, bineînțeles că nu e vorba de vreo canisă. Sunt înmulțitori ilegali care în fiecare zi pun zeci de anunțuri și chiar cred că din acest punct de vedere Poliția Animalelor ar trebui să se sesizeze pentru că nu se mai poate așa! De aceea avem câini pe străzi! Legislația cere măsuri, dar din păcate nu se face nimic”, a punctat salvatorul de câini.

La ce să ne așteptăm în 2024?

Oana știe foarte bine la ce ar trebui să ne așteptăm în 2024. Nu știe nimeni ce se va întâmpla anul viitor, dar iubitorii de câini știu foarte bine ce trebuie făcut. Sunt lucruri pe care aceștia le spun și le tot spun în speranța că cei care au capacitatea să ia decizii în masă se vor implica și vor pune umărul mult așteptat la treaba începută de ani de zile de ONG-urile și asociațiile din România.

„Din câte am înțeles în 2023 numărul abandonurilor a crescut, asociațiile sunt arhipline. Urmăresc ce se întâmplă în domeniu și am văzut și eu puiuți abandonați, foarte mulți pui aruncați în cutii, în pungi, la periferiile orașelor, deci din păcate situația nu a mers înspre bine. În 2024 cred că în primul rând proprietarii animăluțelor ar trebui să fie mai responsabili, dar și instituțiile locale ar putea să aloce un buget pentru campanii pro adopții, să se explice ce înseamnă adopție și care sunt avantajele ei și să se explice sterilizarea. Mai ales cei din mediul rural nu știu despre sterilizare, ar fi foarte important să se realizeze campanii de promovare a sterilizării, chiar să se ofere un buget veterinarilor ca să se facă sterilizări gratuite. Oamenii trebuie educați, unii nu își permit să sterilizeze animăluțele, nu au mijloacele de transport necesare să le ducă la sterilizat, foarte multe sate nu au veterinari sau au veterinari care nu prea știu să facă o sterilizare. Chiar cred că autoritățile locale ar trebui să aloce un buget pentru sterilizări pentru a stopa acest fenomen. Și adopțiile trebuie încurajate pentru că numărul lor este foarte mic, citisem o statistică care spunea că din trei câini găsiți pe stradă doar unul este adoptat. Și trebuie intervenit clar împotriva înmulțitorilor, mulți dintre ei vând câinii și la intrare în piețe”, a concluzionat invitatul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Ceea ce spune Oana este un fel de slogan pe care l-am putea intitula „Împreună putem reuși”. Un slogan care are oarecum un iz politic și care reprezintă deja un clișeu în România pentru că a fost auzit de atâtea ori. Singura și uriașa diferență este că iubitorii și salvatorii de câini nu vor să facă politică și nu vor să impresioneze pe nimeni cu o asemenea deviză! Ei vor pur și simplu să pună stop suferinței cățeilor din România! Nu au intenții ascunse și nu caută să aibă parte de o explozie a brandului personal.

Problema (cel puțin până în prezent) este că într-adevăr putem reuși doar împreună, dar nu putem reuși fără ajutorul mediului politic. Oare dorește mediul politic să se implice masiv în anul 2024 pentru rezolvarea acestor probleme?

Puteți urmări ediția integrală a podcastului, aici.