Reguli de siguranță pentru interacțiunea cu câinii maidanezi
Un rezultat direct și tragic al abandonului sunt câinii maidanezi, animalele străzii care nu au pe nimeni. Ei își trăiesc viața de la o zi la alta, într-o luptă continuă pentru supraviețuire. Pentru ei, totul este o luptă și deoarece populația lor este foarte mare iar resursele limitate, doar cei puternici rezistă. Probabil că vezi câini maidanezi destul de des, pe lângă casa ta, în drum spre grădiniță/școală sau prin parcul în care ieși cu prietenii. Mulți dintre aceștia poate că ți s-au părut drăguți si ai vrut să te joci cu ei.
Dar ce trebuie să știi este că acești blănoși luptători duc un trecut tragic în spate plin de suferință cauzată de multe ori de alți oameni. Nu toți acești căței sunt deschiși la interacțiuni cu oamenii, chiar și cu micuții cuminți ca tine. În plus, până și cățeii maidanezi care sunt obișnuiți cu oamenii vor avea rezervele lor, neavând încredere completă în creaturile pe două picioare. Pentru a interacționa în siguranță cu un cățel de pe străzi trebuie să știi să interpretezi limbajul cățeilor și să ții cont de câteva reguli simple.
• Nu alerga niciodată către sau de un cățel maidanez – fuga este interpretată de căței ca un comportament de vânătoare iar animalul se va simți amenințat și speriat. Un cățel speriat poate mușca pentru a se apăra. Dacă fugi de un cățel, acesta poate crede că vreți să vă jucați de-a prinselea. Chiar dacă intenția animalului nu este una agresivă, poate fi înfricoșător să ai un câine mare alergând după tine, așa că mai bine nu începe astfel de jocuri.
• Nu privi cățelul direct în ochi – pentru un cățel, privitul direct în ochi este un semn de obrăznicie. O variantă mai bună ar fi să te concentrezi pe blănița cățelului sau să privești cumva peste el, pentru a nu-i da motive să creadă că îl ameninți sau “vrei să te pui cu el”.
• Nu mângâia cățelul pe cap – multor căței nu le place acest gest considerându-l autoritar, ca și cum i-ai spune că tu vrei să fii șeful. Dacă un câine pare prietenos și vine la tine dând din coadă, poți să întinzi mai întâi mânuța, dându-i cățelului timp să te miroasă iar apoi să îl mângâi usor pe gât/ceafă.
• Fără îmbrățișări! – îmbrățișările pot face un câine să se simtă captiv și speriat. O mângâiere pe spate este o idee mult mai bună.
• Nu deranja cățelul dacă mănâncă sau doarme – cățeii sunt animale protective iar mâncarea este unul din bunurile lor cel mai de preț. Dacă te apropii de un cățel cât mănâncă, va crede că dorești să îi furi mâncarea și cel mai probabil, o va apăra cu îndârjire. Nu uita că acesti căței maidanezi luptă pentru a supraviețui iar mâncarea este o necesitate care le lipsește multora. Fii atent și respectuos și lasă cățelul să mănânce în pace. Cât despre somn, un trezit brusc poate speria pe oricine, iar un cățel nu va fi foarte fericit să fie deranjat dintr-un vis frumos.
• Nu te apropia de haite – atunci când vezi un grup de câini maidanezi, lasă-i în pace. Comportamentul de haită este mai dificil de examinat in comparatie cu al unui singur cățel și este mai bine și mai sigur să nu te implici în asemenea situații.
Este prea puțină mâncare pentru toți cățeii abandonați și oricât de multe organizații caritabile fac tot ce pot pentru a-i salva, nici ele nu pot face față numărului mare de maidanezi care trăiesc pe străzile României.
Cum poți ajuta un câine de pe stradă
Un animal de companie înseamnă un nou cel mai bun prieten dar și noi responsabilități…