Ce trebuie să iei cu tine în vacanță pentru animalul de companie?

Lucruri obligatorii de luat indiferent de durata vacanței sau de destinație:

➤ Boluri de mâncare și apă pentru călătorie
Acestea sunt de la sine înțelese. Dacă închiriezi un apartament, vei avea veselă pentru oameni, în puține cazuri vor avea și pentru animale. La hotel șansele sunt și mai mici. Unele restaurante pot oferi boluri de apă și mâncare, dar nu te poți baza doar pe acestea pentru a hrăni și da apă animalului tău. Bolurile pliabile au avantajul că ocupă loc puțin în bagaj.

➤ Carnet de sănătate sau pașaport
Așa cum știi că trebuie să iei cu tine propriul pașaport și propriile documente, la fel trebuie să le iei și pe ale patrupedului tău. Cu atât mai mult dacă te însoțește peste hotare. Fii atent ca datele vaccinării și deparazitării din carnetul de sănătate să fie trecute corect și în pașaport.

➤ Zgardă cu medalion cu numele câinelui și numărul de telefon al stăpânului cu care călătorește câinele
Nimic nu poate fi mai îngrozitor decât să îți pierzi câinele într-o țară străină sau în orice loc necunoscut vouă. Dar trebuie să fii pregătit și pentru o asemenea situație.

➤ Lesă de rezervă
Sunt locuri sau situații în care nu poți avea acces dacă animalul de companie nu este în lesă. Pierderea sau ruperea celei obișnuite nu este o scuză, ci un motiv de stres pe care nimeni nu și-l dorește în vacanță.

➤ Botniță
Chiar dacă ai un câine dintr-o rasă care în mod normal nu trebuie să poarte botniță, te poți afla în situații și contexte în care aceasta să fie o cerință. Uneori chiar o obligație legală.

➤ Așternuturi
Unele locații le cer stăpânilor să vină cu propriile așternuturi și paturi pentru căței. Altele pot cere suplimentar, pe lângă costul cazării, bani pentru curățarea chimică a așternuturilor, mai ales în cazul unui mic „accident”.

➤ Mâncarea preferată
Tu știi că pleci să te relaxezi departe de casă pentru o perioadă limitată de timp. Dar câinele tău percepe doar schimbarea de locație. Nu crea un stres suplimentar schimbându-i și alimentația, deoarece i-ai putea provoca probleme digestive.

➤ Saci menajeri
Pentru a strânge după câine chiar și în vacanță. Aceasta este o cerință nu doar legală, ci și de bun simț oriunde.

➤ Centură
Centură pentru mașină pentru a călători în siguranță pe bancheta din spate.

Medicamente

Orice stăpân trebuie să aibă trusa de medicamente pentru animal pentru a nu fi nevoit să caute farmacii veterinare, poate mai puține la număr în orașe mici sau inexistente dacă ești izolat la o cabană pe munte. Astfel, eviți și situația în care medicamentul căutat lipsește. Trusa de prim ajutor trebuie să conțină:

➤ Medicamente în funcție de istoricul medical al animalului
Dacă patrupedul tău este în timpul unui tratament în perioada vacanței, va trebui să iei aceste medicamente la tine. Nu te baza că le vei găsi oriunde mergi.

➤ Anti-histamine împotriva alergiilor
Crezi că știi prin ce locuri se poate ascunde/juca un animal și cu câte substanțe poate intra în contact? Mai bine să fii pregătit.

➤ Pudră hemostatică
Oprește sângerarea în cazul rănilor minore.

➤ Anti-inflamator
Nu se folosește fără acordul medicului și nici pe termen lung.

➤ Anti-diareic și antivomitiv
În cazul antivomitivului, optează pentru o variantă injectabilă.

➤ Bandaje

➤ Pensetă anti-căpușe

Recomandare adițională: În cazul vacanțelor mai lungi sau atunci când știi că animalul de companie are anumite probleme de sănătate, interesează-te din timp asupra celor mai apropiate cabinete veterinare din zona în care veți sta. Eventual, sună înainte pentru a afla dacă au și farmacie veterinară sau dacă au un program modificat în perioada în care urmează să mergi acolo.

Lucruri de luat în vacanță în funcție de sezon sau destinație:

➤ Pentru temperaturi ridicate și un context cu expunere solară

● Accesorii de protecție solară gen cort/umbrelă, dacă stați pe plajă, vizieră pentru căței în cazul în care ar putea sta în soare, protecție pentru lăbuțe în cazul în care ar trebui să străbată nisipul sau asfaltul încins.
● Un termometru pentru mașină, deoarece câinii nu au aceeași capacitate de a-și regla temperatura corpului. Trebuie să fii tu mereu atent la acest aspect.
● Un termos pentru a păstra apa câinelui la o temperatură potrivită. Nici ție nu îți place apa încălzită într-o zi caniculară.

➤ Pentru temperaturi scăzute și expunere la zăpadă, apă rece sau îngheț

● Hăinuță în funcție de temperatura la care te aștepți – mai groasă pentru temperaturi mai scăzute, mai subțirică pentru temperaturi mai puțin scăzute.
● Pelerină de ploaie. Dacă vrei să te plimbi romantic prin ploaie, nu uita că patrupedul nu poate intra la fel de bine sub umbrelă.
● Prosop pufos.
● Un termos pentru a păstra apa câinelui la o temperatură potrivită. Apa rece nu este bună nici pentru om, nici pentru animal.

Lucruri recomandate care pot face călătoria mai plăcută pentru prietenul tău:

➤ Jucăriile preferate

➤ Păturica preferată

➤ O haină a unui membru al familiei care nu vine în vacanță, dar cu care animalul este obișnuit.