Lumea câinilor: bătrânețea și drumul ciudat către abandon

Toate ființele care trăiesc pe Pământ sunt supuse efectelor trecerii timpului. Poate că nu toate conștientizează trecerea timpului, dar cu siguranță toate resimt în cele din urmă repercusiunile trecerii zilelor și anilor. Nimeni nu este exclus din acest joc, nici oamenii și nici câinii. Este culmea însă că trecerea timpului reprezintă pentru unii oameni un motiv să își abandoneze prietenul cățel, prieten care în unele cazuri a fost alături de ei 10 sau chiar 15 ani. În mod normal ți-ai dori să ai o grijă și mai mare de un membru al familiei care este în vârstă, dar unele persoane văd situația într-o antiteză ciudată decizând că nu mai pot avea grijă de patrupedul lor tocmai pentru că acesta se apropie de apusul vieții. Am abordat acest straniu subiect alături de Șomfalvi Rita, medic veterinar și salvator de câini, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.

Schimbările bătrâneții și abandonul

Cred că în lumea oamenilor a abandona un bătrân este în mod clar echivalentul abandonului unui bebeluș. În lumea câinilor, această situație este absolut la fel, deși din păcate există excepții care arată ca unii văd lucrurile total diferit. Ce se întâmplă de fapt? Cățelul îmbătrânește și proprietarul său este din ce în ce mai nemulțumit de noul comportament al blănosului. Animăluțul nu mai are reacțiile de odinioară și poate chiar dă impresia că s-a distanțat de omul care are grijă de el. Am întrebat-o practic pe Rita la podcast, cât de important este ca proprietarul să înțeleagă schimbările care apar la bătrânețe? De exemplu, în unele cazuri cățelul nu mai simte nevoia de o interacțiune atât de frecventă cu stăpânul său. Am precizat de altfel că am adresat această întrebare pentru că din pacate unii proprietari sunt atât de dezamăgiți de schimbările care apar încât decid să abandoneze cățelul.

„În primul rând ideea asta de a abandona un animal pe care l-am crescut toată viața, eu nu pot să o concep și cumva în bula mea sper că nu există. Din păcate schimbări există în stilul de viață. Într-adevăr sunt câini care au nevoie de mai multă liniște, dar de cele mai multe ori câinii în vârstă își pierd unele simțuri, auzul, văzul, mobilitatea. Atunci devin cumva mai dependenți de proprietarii lor, așa că din punctul meu de vedere un câine mai în vârstă nu devine neapărat mai îndepărtat de mine, adică nu mă ignoră, ci mai degrabă are nevoie mai mult timp de odihnă, însă de fapt are mai multă nevoie de mine decât avea în tinerețe. Nu văd de ce nu aș putea să mă bucur de cățelul meu într-un alt mod, adică dacă acum 5 ani mergeam și făceam câte 10 km prin parc, de data asta o să ne bucurăm de o carte bună pe canapea împreună și o să savurăm timp de calitate. Este cumva o schimbare normală a vietii”, a explicat Rita.

Exemple clare de abandon la bătrânețe

Din păcate chiar în cadrul unei alte ediții a podcastului am primit un exemplu din partea unui invitat care vorbea despre abandonul mai multor câini de vânătoare din rasa vislă maghiară care au fost abandonați la bătrânețe pentru că nu mai aveau simțurile vânătorești ca și în tinerețe. Rita spune că există totuși o diferență de nuanță importantă.

„Da, dar în situația asta să spunem așa, animalul nu mai este un companion, un animal de companie, ci mai degrabă este un animal care și-a făcut rostul și cumva atunci nu există relația aceea. Mă gandesc că e ca și cum își dau oamenii vaca la abator, știu că nu sună bine, însă cumva în capul meu nu pot să concep că animalele care ți-au fost cel mai bun prieten, le-ai scos la plimbare toată viața ta și viata lor, brusc decizi că e prea bătrân și că nu îl mai scoți la plimbare”, a precizat salvatorul de câini.

Ce își dorește un cățel al străzii cel mai mult?

Ce își poate dori cel mai mult un cățel al străzii, mai ales unul care a avut ani de zile un stăpân și o casă? I-am adresat practic această întrebare Ritei înainte de Crăciunul anului 2023 și atunci întrebarea exactă era ce și-ar dori ca și cadou un cățel al străzii din partea lui Moș Crăciun? Indiferent că vine sau nu Crăciunul, un cățel al străzii își va dori probabil întotdeauna câteva lucruri simple și de bun simț.

„O casă și iubire. Nu cred că cer foarte multe lucruri. Nu cred că își doresc jucării fancy și pătuțuri foarte scumpe cât își doresc atenție și iubire”, a concluzionat Rita.

Concluzii

Lumea în care trăim este una ciudată si parcă devine pe zi ce trece din ce în ce mai ciudată. Viața câinilor este parcă mai grea și nu se anunță cu nimic mai ușoară în anul 2024. Însă indiferent de anii care trec și de crizele economice care apar, nevoia ca oamenii să fie educați rămâne aceeași. Nu vorbim doar despre o educație școlară, o educație legată de lumea animalelor, ci și de cei șapte ani de acasă.

Îmi este greu să cred că un copil bine crescut care primește iubire și care vede și înțelege ce înseamnă respectul între oameni și animale, va ajunge să fie un adult care va abandona un câine pentru motivul că este prea bătrân. Educația, iubirea și respectul pot salva lumea indiferent de cât de puternice vor fi furtunile care vin.

Puteți urmări ediția integral în cadrul căreia a fost invitată Rita, aici.