Românii care vor să adopte pisici: „să fie mică, albă și cu ochi albaștri”

Pisicile din adăposturile țării care își caută o casă și implicit o familie iubitoare se lovesc în decursul acestui proces de mai multe bariere. Foarte mulți români vor ca pisica lor să arate într-un fel anume, dacă se poate mică, albă și cu ochi albaștri. Și mai vor ceva. Nu vor ca asociațiile de profil să le adreseze prea multe întrebări. Știu ei foarte bine care sunt condițiile de care are nevoie o pisică pentru a fi în siguranță, dar de multe ori nu știu că ei ca și adoptatori sunt alergici la pisici. Am discutat despre procesul de adopție al pisicilor și despre mentalitatea românilor în această situație cu Bianca Zanfirache, cofondator al CatKeen Brașov, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.

Mentalitatea românului vs mentalitatea occidentalului

Majoritatea românilor care vor să adopte vor să o facă într-adevăr, dar vor să o facă într-un stil românesc. Există în mod evident și excepții, dar reprezentanții asociațiilor de profil spun că românul e deranjat de prea multe întrebări, deși știe că scopul acestora este acela de a vedea dacă chiar poate avea grijă de o pisică. Pe de altă parte străinii se așteaptă la multe întrebări și înțeleg minuțiozitatea procesului.

„Da, este un număr mare care pleacă în străinătate, dar noi avem adopții bune și la Brașov. Nu dăm pisici în țară unde nu putem controla viața lor. Ce ține de Brașov, am avut adopții foarte bune. Într-adevăr trec prin niște trieri oamenii, deși se supără că e prea complicat, că cerem prea multe informații, dar nici nu putem să dăm o pisică și după doi ani să o aducă înapoi pentru că a născut soția. Am avut și accidente la adoptatori acasă, nu degeaba la zicem să pună plase la geamuri sau să aibă grijă la toaletă pentru că pisicile se pot îneca. Și atunci toți trec printr-o triere serioasă. Și cei din străinătate trec prin această triere, doar că ei văd altfel situația. Ei se așteaptă ca cineva să le pună multe întrebări și să-i controleze acasă. La noi e foarte greu să le ceri aceste informații. De aceea lumea zice că dacă iei o pisică de la asociație e foarte greu să o adopți. Nu, nu este greu deloc! Sunt adopții care au mers în doi pași, sunt adopții care au mers în douăzeci de pași și sunt mulți care nu au avut nicio șansă”, a explicat la podcast salvatorul de pisici de la CatKeen.

Uneori e prea repede să adopți

O adopție nu este o adopție dacă este făcută cu orice preț. Scopul asociațiilor care oferă spre adopție animale nu este acela de a scăpa cât de repede de acel animal, chiar dacă probabil sunt alte 10 animale la ușă care așteaptă un loc în adăpost. Scopul este acela ca animalul să ajungă la o persoană stabilă emoțional, responsabilă, cu un cămin adecvat și care să își dorească animalul pe viață. Nu toată lumea vede însă lucrurile așa.

„Contează foarte mult să afli dacă pisica pe care ei vor să o adopte se și potrivește în acea familie. La noi merge așa, dacă e cât mai mic pisoiul, cât mai alb, dacă se poate și cu ochi albaștri, dar în rest nu dăm nimic în schimb. Ne mai întâlnim cu o situație, nu poți să îți iei animal de companie când ai 18 ani sau 20 de ani. Viața ta abia atunci începe să își intre în ritm. Poate pe la 25 de ani te așezi la casa ta și poți să vezi dacă îți dorești o pisică, un câine sau copii, sau toate trei la un loc. Și noi avem copii și știm cam cât durează la un copil dragostea pentru animalul de companie. Lumea este destul de supărată pe tema asta. S-a ajuns și până în punctul în care se supără dacă îi întrebăm dacă au alergii? Ceea ce este normal pentru că ni se întorc multe pisici de la oameni care nu știau că au alergie la pisici”, a spus Bianca Zanfirache.

Concluzii

Bianca spune că cel puțin din modul în care se văd lucrurile la Brașov, adopțiile pisicilor sunt împărțite la jumătate între România și străinătate. De altfel, cofondatorul CatKeen remarcă faptul că mai nou și românii încep să fie mai informați și mai hotărâți atunci când vine vorba despre adopția unei pisici. E clar însă ca lumina zilei că trebuie îndeplinite anumite condiții, iar cei care sunt deranjați atunci când li se adresează mai multe întrebări, poate că de fapt nu sunt încă pregătiți să adopte.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, aici.