Unde pot duce problemele dentare nerezolvate?
CÂINI vs PISICI

Atât câinii, cât și pisicile pot să aibă probleme dentare dacă nu beneficiează de o igienă orală corespunzătoare sau dacă animăluțele nu sunt monitorizate din acest punct de vedere de către un medic veterinar. Acolo unde nu se intervine deloc, nici de către proprietar și nici de către un specialist, problemele pot în timp să ajungă foarte grave. Atât de grave încât patrupedele pot să rămână chiar și fără dinți, iar acest scenariu nu se aplică doar în cazul animalelor în vârstă, ci și în cazul celor tinere. Am discutat despre acest subiect important pentru iubitorii de animale alături de medicul veterinar Vlad Condurache, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.

Pe scurt, acolo unde igiena orală nu există sau este necorespunzătoare, apare în timp tartrul. Tartrul netratat poate să ducă la paradontoză care poate să ducă la rândul ei la căderea efectivă a dinților. Majoritatea proprietarilor de animăluțe refuză să rezolve problema tartrului la veterinar de frica procedurii de detartraj care nu se poate efectua fără anestezie. O frică care poate însă să aducă probleme grave de sănătate atât pentru câini, cât și pentru pisicuțe.

Probleme dentare grave la câini

Problemele dentare nu țin cont de vârstă. Acestea pot să apară și la cățeii în vârstă, dar și la cățeii tineri. Procedura de detartraj poate fi efectuată chiar și la câini foarte în vârstă, evident acolo unde specialiștii apreciează că starea de sănătate generală a pacientului permite efectuarea acestei proceduri. Dacă igiena dentară a cățelului este lăsată de izbeșliște, probleme pot să fie chiar și extrem de grave.

„Foarte mulți căței chiar la vârste fragede pot să rămână fără dinți din cauza tartrului și a faptului că nu a fost făcut detartrajul suficient de des. Cel mai bătrânel pacient al meu a avut 18 ani, deci cu o anestezie dozată corespunzător se poate face și mai târziu. Dar cel mai grav caz de acest gen pe care l-am avut a fost la un cățel de 17 ani care avea atât de mult tartru și placă bacteriană încât nu mai putea închide gura. De vreo 2-3 ani nu se mai alimenta decât cu hrană foarte moale sau lichidă. A ajuns la noi târziu pentru că alții nu au recomandat detartrajul din cauza vârstei. Noi am reușit să-l stabilizăm pentru că a avut și alte probleme de sănătate, l-am anesteziat, i-am curățat dințișorii și am extras ceea ce se mișca și acum sperăm să o mai ducă cel puțin un an, doi. Foarte mulți căței în vârstă și care au foarte mult tartru și infecții puternice ajung din păcate să aibă inclusiv rarefieri osoase la nivelul rădăcinilor. Deci inclusiv osul ajunge să se infecteze și să se dizolve provocând multe alte probleme”, a explicat la podcast Vlad Condurache.

Probleme dentare grave la pisici

Igiena orală este extrem de importantă și pentru pisicuțe. Problemele dentare apar în general mai des la câini, dar nici pisicile nu sunt ferite. Mai mult decât atât, în comparație cu cățeii, pisicile pot să sufere de o problemă dentară foarte gravă care nu are soluționare.

O afecțiune gravă pe care o întâlnim tot mai des din păcate la pisici și care nu are aceeași rezolvare ca și la căței este stomatita cu calicivirus. Este o stomatită virală, foarte foarte gravă care poate afecta pisicile de rasă și nu numai, în general pisicile cu un sistem imunitar scăzut. Din păcate această problemă nu se tratează, se poate ține cât de cât sub control, dar destul de greu pentru că este nevoie de terapie tot timpul. Este nevoie de imunostimulatoare și în unele cazuri chiar Interferon ca să ținem cât de cât sub control, deși repet nu se tratează niciodată. Boala se poate transmite și la puiuții din cuib sau la celelalte pisici cu care locuiește pisica respectivă dacă împart aceleași vase și asa mai departe. Am avut cazuri foarte grave de stomatită cu calicivirus care au venit foarte târziu și unde a fost nevoie de extracții dentare totale ca să se poată vindeca gingia și să poată mânca chiar dacă nu mai avea dinți. Altfel pisica avea o infecție constantă în guriță. Acesta mi se pare un caz destul de grav pentru că nu are o rezolvare permanent, ci doar temporară”, a spus medicul veterinar în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Specialiștii consideră că beneficiile procedurii de detartraj sunt foarte mari în comparație cu a lăsa animăluțul cu tartru. În foarte multe cazuri nu este ușor pentru proprietari să asigure acasă o igienă orală corespunzătoare animăluțului de care au grijă, dar vizitele regulate, chiar ocazionale, la medicul veterinar pot rezolva problemele dentare și le pot stopa progresul. Este în mod evident mai sănătos și confortabil să previi o problemă foarte gravă decât să ajungi la veterinar cu prietenul necuvântător în ceasul al doisprezecelea.

Puteți viziona ediția integrală în care a fost invitat veterinarul Vlad Condurache, aici.