Protejarea animalelor de companie în caz de urgenţă

De la incendii și inundații la furtuni violente și cutremure, cele mai rele scenarii se pot întâmpla și se întâmplă proprietarilor de câini din toată țara. La fel cum ar trebui să aveți un plan de urgență pentru oamenii din familia ta, trebuie să întocmeşti un astfel de plan și pentru patrupezi.

Evaluează riscurile majore

Este imposibil să fii pregătit pentru orice, dar ştiind ce dezastre naturale sunt mai frecvente în zona în care locuieşti îţi poţi face planuri pentru cât mai multe dintre ele, fie că este vorba de incendii de vegetaţie, alunecări de teren, cutremure, orice. Odată ce ai o imagine de ansamblu a tipurilor de situaţii care se pot întâmpla, este mai uşor să ştii ce provizii să ai la îndemână.

Pregăteşte o trusă de prim ajutor pentru căţei

Majoritatea situaţiilor de urgenţă necesită o trusă de prim ajutor. Această trusă ar trebui să includă provizii medicale, alimente, apă şi orice altceva ai avea nevoie pentru a avea grijă de un câine rănit. Contactează ROLDA la contact@rolda.org pentru a primi ajutor în alcătuirea unei truse de urgenţă pentru căţelul tău.

Listă de control pentru evacuarea animalelor de companie

Evacuările de urgenţă sunt stresante. Poate că va trebui să laşi în urmă bunuri preţioase şi în majoritatea cazurilor vei avea foarte puţin timp pentru a decide ce să iei. Ultimul lucru de care vei avea timp să îţi faci griji este ce lucruri sunt neceare pentru căţelul tău. Pregăteşte din timp o listă de control pentru evacuarea animalelor de companie care să acopere bunuri esenţiale. Asigură-te că tu şi oricine are grijă în mod regulat de animalul tău de companie ştiţi unde să găsiţi mâncarea câinelui, medicamentele, dosarele medicale, lesa şi, dacă este posibil, cuşca de transport.

Plan de evacuare pentru animalele de companie

Dacă trebuie să părăseşti rapid locuința, câinii complică lucrurile. Nu toate hotelurile acceptă animale de companie și poate fi mai greu să găseşti prieteni și rude care sunt dispuse să-și deschidă casele atât pentru tine, cât și pentru patrupezii care te însoțesc. Caută din timp lanțuri hoteliere sau cazări care acceptă animale de companie, ca parte a planului tău de pregătire de urgență. La fel de important este să iei în mod serios în considerare antrenarea cățelului să recunoască cușca ca spațiul lor sigur. Câinii instruiți în cușcă pot fi cazați mai ușor, deoarece se simt în largul lor petrecând timp în cușca de transport.
Un plan de evacuare ar trebui să conțină câteva lucruri esențiale, cum ar fi toate ieșirile disponibile, un loc de întâlnire prestabilit și metode de contact, dar poate fi mai detaliat, pentru a îndeplini situații specifice care variază de la o familie la alta sau de la o companie/un loc de muncă la altul.

Asigură-te că informaţiile de identificare ale căţelului şi vaccinările sunt la zi

Nimic nu va duce la închiderea ușilor în fața ta mai repede decât eșecul de a furniza dovada vaccinării, în special pentru bolile periculoase. Dacă este la zi cu vaccinările, animalul tău este protejat împotriva afecțiunilor cum ar fi rabia, jigodia și leptospiroza, sporind astfel șansele cățelului de a fi acceptat în adăposturile de urgență și canise. De asemenea, în cazul în care eşti separat de animalul tău de companie, câinii cu microcipuri (actualizate, cu informațiile la zi) au o șansă mult mai mare să fie găsiți și returnați proprietarilor.

Pregăteşte-ţi mașina pentru situații de urgență neprevăzute

Dacă călătoreşti împreună cu cățelul, s-ar putea să te confrunți cu un dezastru pentru care nu eşti pregătit, de aceea este esențial să ai un plan de dezastru pentru deplasări. Pentru proprietarii de câini, aceasta înseamnă să păstreze o geantă pentru animale de companie în mașină care să includă o trusă de prim ajutor pentru câini, documentele veterinare ale animalului, mâncare, apă, informațiile de contact ale medicul veterinar (și ale serviciilor medicale de urgență din zonele în care călătoreşti) și o cușcă de transport pentru călătorii.

Ți-au fost de ajutor informațiile noastre?

Dacă dorești să sprijini proiectele noastre poți contribui cu o donație în următoarele moduri:

● Ca persoană fizică poți dona 3.5% din impozitul pe venit. Nu te costă nimic să susții o cauză de care îți pasă! În cazul în care nu redirecționezi acești 3.5%, banii rămân statului. Trebuie doar să completezi o declarație. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/3punct5rolda/.

● Ca persoană juridică poți direcționa 20% din impozitul pe profit al companiei. Află mai multe detalii pe site-ul nostru: https://rolda.ro/cum-ne-puteti-ajuta-persoana-juridica/.

● Sau poți să donezi direct în contul organizației noastre:
Denumirea entității nonprofit: FUNDAȚIA ROLDA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 184136340
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO14 BTRL RONC RT0P A671 1501

Termeni & Condiţii

Informațiile, îndrumările și recomandările conținute pe site-ul web sau materialele tipărite (pe scurt, „informații”) se bazează pe înțelegerea ROLDA a bunelor practici pentru planificarea de urgență în vederea bunăstării animalelor. ROLDA depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura că informațiile sunt corecte în momentul publicării. Cu toate acestea, ROLDA nu oferă garanții cu privire la acuratețea, exhaustivitatea sau fiabilitatea informațiilor și nu se angajează să mențină informațiile actualizate.
ROLDA nu își asumă nicio răspundere de orice fel (inclusiv neglijența) pentru pierderi, vătămări sau daune (directe, indirecte sau consecvente și previzibile sau nu) suferite de orice persoană sau animal rezultând în vreun fel din utilizarea sau bazarea pe aceste informații. Informațiile sunt doar de natură generală și nu sunt destinate să acopere fiecare situație de urgență. În niciun caz, informațiile nu trebuie văzute ca un înlocuitor al sfaturilor de specialitate. Te rugăm să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi specifice cu privire la animalele tale de companie.

Nu ezita să ne contactezi

Echipa ROLDA

contact@rolda.org