Anxietatea: se poate „transmite” de la om la câine? Rasele cele mai predispuse la anxietate.

Continuăm seria articolelor dedicate anxietății canine pentru că apreciem că această tulburare afectează foarte serios viața de zi cu zi a cățeilor și, implicit, sănătatea lor. Ne-am adresat recent, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, o întrebare cel puțin ciudată. Poate fi anxietatea transmisibilă din punct de vedere enrgetic de la om la câine? Ei bine, întrebarea este cu siguranță nonconformistă, dar răspunsul este unul surprinzător. Am stat de vorbă despre acest subiect cu medicul veterinar Șomfalvi Rita, un invitat special pentru podcastul menționat.

Energiile se transmit

Nu este foarte greu să ajungi la o întrebare de acest gen în condițiile în care lumea în care trăim, atât noi oamenii, cât și câinii, este una din ce în ce mai agitată, „nebună” și anxioasă. Și din moment ce oamenii sunt atât de stresați, ne-am întrebat cum se reflectă acest stres asupra câinilor care au proprietari care corespund acestui tipar? Există și un mit care spune că blănoșii seamănă cu proprietarul lor, atât la înfățișare, cât și la comportament. Este doar un mit în mod evident, dar este un mit care prezintă din când în când excepții care îl fac adevărat. Întrebarea exactă către Rita a fost dacă un câine poate prelua pur și simplu anxietatea stăpânului său, doar simțind-o? Adică e într-un fel anxietatea umană transmisibilă ca și energie către cățel? Iată răspunsul medicului veterinar.

„Nu stiu dacă se poate prelua ca și energie, dar medical vorbind, în momentul în care oamenii și animalele suferă de anxietate, pulsul crește, frecvența cardiacă și respiratorie cresc, au loc niște fenomene chimice în organismul nostru care pot fi percepute de animal sau de alții. La fel cum și noi ne putem da seama la rândul nostru că o altă ființă de lângă noi e stresată sau agitată, la fel și ei își pot da seama. Mai mult de atât, cățeii care sunt antrenați să ajute oamenii cu probleme, căței dresați special, pot să identifice mult mai din timp și mult mai repede aceste modificări care au loc în organismul nostru în așa fel încât să depisteze o eventuală criză și să poată să liniștească omul sau să îl atentioneze asupra faptului că urmează un eveniment neplăcut la nivel psihic sau fizic”, a spus Șomfalvi Rita la „În jurul cozii”.

Adaptare și neadaptare

Oamenii se adaptează diferitelor situații cu care se întâlnesc în viața de zi cu zi, cățeii la fel. Singura diferență este că de obicei cățeii se adaptează reacțiilor proprietarului lor. Acestea pot fi și greșite, iar patrupedul nu își dă seama neapărat de acest lucru. Atunci când vorbim despre anxietate, exemplul de comportament care vine de la om înspre câine este foarte important.

Eu cred totuși că un câine care trăiește cu un om care trece des prin aceste stări, cățelul le va asocia cu ceva și probabil nu va intra în panică. Cu siguranță dacă un proprietar este un caracter mai anxios și puiul de câine sau câinele care crește lângă el probabil va lua un comportament asemănător. Sunt, de exemplu, proprietari de câini care își plimbă câinele prin parc doar în lesă, iar în momentul în care se apropie un alt câine îl iau imediat în brațe. Acel câine își va da seama din start că seful lui de haită simte un pericol și atunci și el va răspunde ca atare”, a explicat medicul veterinar.

Rase predispuse la anxietate

În funcție de stilul lor de viață, de modul în care le sunt sau nu le sunt satisfăcute nevoile de bază, toate rasele de căței pot să dezvolte diferite tipuri de anxietate. Există câteva rase care sunt mai predispuse spre această tulburare în comparație cu altele.

Sunt câteva studii care au demonstrat că există o predispoziție de tipuri de anxietate pentru anumite rase și toate au legătură cu comportamentul de bază al rasei. De exemplu, rasa Lagotto Romagnolo este mai predispusă la o anxietate față de sunete puternice, Ciobănescul German, Australian, Labradorul, Teckelul, sunt animale foarte atașate de om și suferă mai des de anxietatea de separare. Rasele precum Border Collie pot să dezvolte o anxietate dacă nu sunt stimulate cognitiv suficient. În principiu, vorbim despre pentru ce este facută o anumită rasă și daca i se îndeplinesc toate nevoile. Rasele cu caracter activ vor dezvolta probabil același tip de anxietate dacă nu reușesc să își consume energia”, a precizat Șomfalvi Rita la “În jurul cozii”.

Concluzii

Concluzia este că anxietatea nu se poate transmite “ad litteram” de la om la câine, dar cățelul poate simți anxietatea umană și poate prelua din neliniștea proprietarului, mai ales dacă este supus în mod repetat la aceasta. Este foarte important ca proprietarul de câine să fie educat în ceea ce privește lumea canină și să fie bine ancorat în realitatea în care trăiește. Un proprietar care își ia, de exemplu, câinele în brațe de fiecare dată când un alt cățel se apropie în mod pașnic de el în parc, îi va crea patrupedului o anxietate bazată pe o percepție falsă a realității.

E important să precizăm că dincolo de categoria raselor de câini predispuse la anxietate există o categorie de câini foarte predispusă înspre anxietate, mai exact câinii străzii. Fie că au fost abandonați, fie că s-au născut pe stradă, anxietatea lor atinge de regulă cote maxime. Aceștia nu au siguranța unui adăpost stabil, nu au siguranța hranei, nu au siguranța unei vieții sănătoase și a unei persoane care să-i iubească necondiționat. Singura solutie este ca blănoșii străzii să fie adoptați! Dacă vrei să adopți găsești mai multe detalii aici. De asemenea, poți urmări ediția integrală în care am discutat cu medicul veterinar Șomfalvi Rita despre anxietatea canină, aici.